Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 106908
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6686284
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

ЖИВИТЕ ЛИ СВОЈ ЖИВОТ ?


16.06.2015. / Академедиасрбија
Симонида Зорић Јанчић  

Застанете ли с времена на време да проверите како се осећате у својој кожи?


Осећате ли да сте вредни љубави и пажње? Да ли осећате радост што живите? Говорите ли своју истину, изражавате ли оно што осећате?  Функционисање две чакре ( друге и пете) је за ове наше осећаје веома важно.

Кроз сакрални центар (друга чакра) се отварамо ка другима и истраживању света око себе, а кроз грлени центар (пета чакра) испољавамо наш унутрашњи свет. Оснаживање аспеката сакралног центра  као колевке осећаја радости и креативности и грленог енергетског центра  као аутентичног начина испољавања себе, свог мишљења и оригиналности, су једне од универзалних тема наших живота.

Важно је ослушкивати себе и своје тело јер нам бројни психички (емотивни) и телесни симптоми указују да ли су  енергетски центри  уравнотежени или не. Под енергетским дисбалансом се не подразумева искључиво мањак енергије, већ и вишак.

Друга (сакрална) чакра  је повезана са примарним нагонима и то је место где се сусрећемо са собом. Тема ове чакре је нагон ка трагању за чулним задовољењем, то је способност уживања у животу и свему што нам он доноси. Питања ове чакре гласе: дозвољавам ли себи да будем ја, да ли имам осећај да зависим од некога/нечега, да ли се уздржавам у контакту? Друга чакра је избалансирана када осећате страст према животу, кад живите пуним плућима, кад уживате у природи, уметности, плесу. Знак балансиране друге чакре јесте и самопоуздање које се заснива на реалној слици о себи, као и способност да се изгради хармонична веза са партнером.

Несклад у другој чакри може бити испољен кроз страх од промена, ригидност на телесном нивоу и у животним ставовима, немогућност да се доживи радост и задовољство у животу, као и склоност различитим облицима зависности (од дрога, секса, хране  или алкохола).

Уколико се потискују потребе друге чакре, долази до манифестације на телесном нивоу у виду менструалних тегоба, различитих проблема са урогениталним трактом, слабог имунитета, болова у коленима. Такође, честа је појава и фригидности/импотенције.

Њена боја је наранџаста, боја која активира импулсе који повећавају креативност и вољу за животом.

Њена афирмација гласи: “Ја стварам са љубављу”.
Њени кристали су тигрово око, карнеол, ћилибар.
 
Пета (грлена) чакра је повезана са изражавањем себе. Суштина пете чакре је налажење начина да се испољи своја креативност, без обзира да ли то постижете кроз уметност, посао, хоби или кување. Такође, једна од лекција ове чакре јесте изражавање својих емоција, идеја, ставова, мишљења.

Питања ове чакре су:  да ли изражавам своја мишљења и осећања, имам ли осећај да се мој глас не чује кад говорим у групи, да ли се бојим да говорим истину? Грлена чакра је у равнотежи кад верујемо свом суду, кад имамо храбрости да кажемо шта мислимо и осећамо и кад нам је ум отворен за сваку могућност и нову прилику. Кад у свему (послу, вези, свакодневном животу) видимо шансу за нешто ново и уживамо у креативном изражавању. Неизбалансирана грлена чакра се манифестује као  трема пред публиком, стидљивост, немогућност особе да се изрази. Превише енергије у овом центру се манифестује као претерано инсистирање и наметање свог мишљења и става, интелектуализирање, причање повишеним гласом („драње“), претерана причљивост. Телесно, овај несклад се манифестује кроз сметње у говору, слаб глас,  проблеме са зубима  и грлом, поремећај рада тироидне жлезде,  честе прехладе, али и болове у раменима и вратном делу кичме.

Њена боја је плава, боја која поспешује комуникацију и опушта.
Њена афирмација гласи: “Ја себе слободно изражавам”.
Њени кристали су целестит, лапис лазули, аквамарин.
 
На семинарима „Будимо радост!“ бавимо се превазилажењем изазова ове две чакре.
Током истих истраживаћемо себе кроз различите креативне игре, радионицу висион боарда, радионицу самоизражавања, израду личне амајлије од полудрагог камења. Путовање у средиште душе ћемо завршити моћном медитацијом уз благотворне звуке гонга и древних инструмената.

/ Kреативистика.kом /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP