Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131677
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6998195
Ko je na sajtu?
Imamo 48 gosta na mreži

САВРЕМЕНЕ ЗАБЛУДЕ - БИОПРОГНОЗА


31.03.2015. / Академедиасрбија

Биометеоролошка ситуација ће у целој земљи бити повољна, а временске прилике неће негативно утицати нити код најосетљивијих метеоропата. 

 Већина ће људи бити доброг расположења и примерене радне концентрације, а за очекивати је и миран сан. Потешкоће не би требало да осећају ни хронични болесници. УВ зрачење ће бити високе јачине, па је потребно користити примерене мере заштите. Концентрација полена у већим градовима ће бити умеренеа , на планинама висока.

Јесте ли проверили биометеоролошку прогнозу за данас? Јесте ли се припремили на своје добро и лоше стање? Јесте ли прогутали још једну пилулу својих лажи? Биометеоролошка прогноза се код нас у задњих 10-15 година поприлично раширила, а у свету већ одавно прихваћена и у данашње време је имамо могућности чути на радију, видети на ТВ и прочитати у новинама сваки дан. Оваква прогноза је опште прихваћена у друштву. Али иза овога се крије један трик који ћемо у овом тексту покушати укратко анализирати. У питању је више фактора о којима људи уопште не размишљају и никада им такве ствари не би пале на памет, али те ствари су логичне као што ћемо и видети. Једна од најбитнијих ствари ипак лежи у нашој свести. Ако смо свесни неких ствари, тада се ослобађамо канапа којима нас «неки» вуку како желе. Па, пробудимо ту нашу свест. Кренимо редом. Као што је опште познато, човек је недељиви део природе и планете Земље. Тиме, и он подлеже променама које се дешавају на Земљи, било то у хидросфери, педосфере или атмосфери. На човека не утичу само промене које се догађају на Земљи, него и промене које се догађају у свемиру. Узмимо само неке примере који утичу на наше понашање и остале аспекте живота.

Промена дана и ноћи;
Измена дана и ноћи утичу на лучење хормона који су заслужни да осећамо потребу за спавањем или да се осећамо будним. Светлост, односно мрак, утичу на лучење хормона. Ноћу, односно при смањеној количини светлости, пинеална жлезда почиње да лучи мелатонин, док се ујутро, кад сунчева светлост уђе у наше очи, производња овог хормона смањује те се почиње да лучи серотонин.

Гравитација;
Гравитација утиче на нашу анатомију и физиологију. Наша анатомија би била другачија да живимо на планети који има јачу или слабију гравитацију. Или пак да се преселимо на неку другу планету или Месец који би имао другачију силу тежу. Током времена, организам би се прилагодио. И за то прилагођавање не би требали чекати генерације, него би се она догодила већ током наших живота. Наравно, током много генерација, дошло би до много већих измена по питању анатомије и физиологије.

Надморска висина;
на већој надморској висини, ваздух је ређи што утиче на повећање броја плућних алвеола и утицај сунца (УВ зрака) је јачи јер се са повећањем надморске висине смањује густина ваздуха, па је кожа тамнија. 

Географски положај;
људи на половима и екватору се анатомски разликују, на што још утиче и гравитација и климатско подручје, па су људи на половима нижи и шири-да би боље очували топлоту, а и гравитација је тамо нешто јача јер су ближе центру Земље, док су људи на екватору нешто виши и тањи да би лакше отпуштали топлоту и нешто су виши од оних на половима, јер је гравитација нешто слабија, пошто  је је екватор мало удаљенији од средишта Земље. итд ...

Дакле, као што знамо и видимо, утицај Земље на човека је несумњив. Да видимо сада шта се службено каже за биопрогнозу :

Биометеоролошка упозорења или  биопрогноза времена садржи опис метеоролошке ситуације и најављује долазак оних временских прилика које могу следећих дана неповољно утицати на људско здравље. Циљ биопрогнозе је организација превентивних мера за заштиту здравља угрожених група.

Готово сви људи на одређени начин реагују на неповољне временске услове, ретко ко се добро осећа за време спарине или изразито високих или ниских температура. Но постоје особе код којих су појава тегоба или погоршање основних болести редовно повезани са лошим временским условима. Они се називају метеоропате, а статистике показују да готово свака трећа особа на свету улази у ту групу. Осим на здравље, време утиче и на расположење, понашање и опште добро осећање. Обично се тегобе јављају код наглих промена температура ваздуха, наглог пада атмосферског притиска или приликом наглог пораста влажности ваздуха. Додатни фактори који утичу на здравље су ниво полена у ваздуху и ветрови. У Европи «Фен», а у Америци «Чинок» познати су топли ветрови који су повезани са повећаном нервозом људи, агресивношћу, депресијом, смањеном концентрацијом, тако да поједини швајцарски судови понекад учинак Фена узимају као олакшавајућу околност код почињеног криминалног дела.

Поставља се питање зашто је метеоропатија данас тако чест случај у развијеном свету. Један од могућих одговора, који је усмерен према људском фактору је модерни начин живота. Све више се удаљавамо од природе, наш организам научен је већином на затворене просторе тако да механизми ауторегулације тела према временским условима нису више "истренирани" реаговати у довољној мери на промене временских услова. Осим учинка на понашање и расположење, европски научници закључили су да постоји неколико стања која се најчешће јављају или погоршавају зависно о временским условима: поремећаји спавања, главобоља и мигрена, кардиоваскуларне и цереброваскуларне болести, мучнина, вртоглавица, несвестица, реуматски болови, "фантомски бол "и бол у подручју ожиљка, фибромијалгија. За нека од наведених стања постоји научно објашњење.

До погоршања реуматских болова за време пада атмосферског притиска долази због додатног ширења течности и ваздуха унутар зглобних овојница што узрокује бол. Слични механизам узрокује притисак на мишиће и излазишта нерава с последичним боловима. Појава или погоршање кардиоваскуларних и цереброваскуларних болести за време врућег времена или за време великих хладноћа објашњава се дехидрацијом, повећаном склоношћу згрушавању крви, или пак повећаним отпором у сртеријском систему због стезања крвних судова услед хладноће што додатно оптерећује срце. Циљ биометеоролошких прогноза је на време упозорити осетљиве људе на неповољне временске услове како би покушали да спрече настанак здравствених потешкоћа.  Метеоропате би се требали борити против ове преосетљивости на промене временских прилика. Добра стратегија је устрајати на што чешћим боравцима у природи како би покушали очврснути организам, боравити што више на природном светлу, одржавати хигијену живота: правилно спавање, правилну исхрану, наизменично туширање топлом и хладном водом, борба против стреса, избегавање прегрејаних и просторија са промајом. И особе које нису метеоропате требају поштовати ограничење свог тела и услове околине.

И сами знамо да микроклиматски услови, о којима говори биопрогноза, има утицај на нас. Али где лежи трик? Где и зашто је ту заблуда? Да кренемо од добрих ствари. Научници су на прагу закључка да је све више метеоропата због модерног, живота са превише седенја и норавком у затвореном простору са неадекватним грејањем и претераном климатизацијом. Затворили смо се и одвојили своје тело од природе у некој мери и то свакако има утицај на преосетљивост организма. Друга добра ствар је да се од званичне медицине подстиче боравак у природи, на природном светлу итд. Ето, напредак постоји.

А која је онда ту заблуда? Ствар је у људској психи. Људска психа је таква да већину ствари пребацује себи у корист, тражи увек оправдање и алиби. Често се спомиње да су људи осетљиви на неповољне временске прилике или услове. Дакле промена времена је нешто потпуно природно и то нису никакве временске «неприлике» него су то «временске прилике» . Временски екстреми су ретки и такве услове сматрамо онда када је и потпуно здравим људима тешко. За пример, прошлог лета доживели смо само у два наврата велике таласе врућине и то је све! Цела прича о временским непогодама. И колико се зна по људима који су здрави, њима ни то није било тешко издржати. Биопрогноза је дакле пребацивање одговорности Да, не компликујемо. Ако су људи осетљиви на неповољне временске услове, зашто се онда сваки дан информише о томе, кад немамо сваки дан неповољне временске прилике? Кључ лежи у још једној спознаји функционисања људске психе: Човек увек пребацује одговорност за своје промашаје, грешке и лоше учињена дела на друге или „вишу силу“ , случајност итд. Знате како људи знају говорити : боле ме ноге, глава ... а то је зато јер ће бити кише. Одговор је нетачан. Бол се не јавља због кише, него се јавља јер смо сами уништили тело неодговорним понашањем, или смо у позним годинама и сада то пребацујемо на некога или нешто.  Који је онда одговор кад нас нешто "боли" због времена?  Ви сами ,  сте одговорни за болове на своме телу, а не време, и то из поменутих разлога. Није ли вам постало већ чудно колико људи говори да им је тешко због промене времена или да их боли нешто због времена? Као да је настала општа хипноза! Како само волимо окривити некога или нешто друго, за оно што за шта ми сносимо одговорност на овај или дтруги начин. Да и време утиче на нас, али није само оно одговорно за наше болове. Постоје још неки фактори , осим пребацивање одговорности због чега се људи оптужују време, а то су навике. Свакодневно нас «бомбардују» са биопрогнозама стручнјаци и нестручнјаци и људи су тако једноставно навикли увек окривити време за своје лоше здравствено стање. Неки људи знају умислити да их нешто боли не тражећи прави узрок , а то бих назвао " временском хипохондријом". Таквих људи има све више . Ту се јавља, споменута у цитату горе, тзв. „фантомска бол».

Метеоропати, навикнути да имају потешкоћа код промена времена, понекад (или често ), већ су аутоматски уверени да ће осећати болове и код идуће промене времена и без да су чули биопрогнозу, што и не мора бити, а то прелази у већ наведене «временске хипохондре». Многи људи су са одушевљењем прихватили биопрогнозу, јер су добили нов изговор на који могу пребацити одговорност за оно за шта су сами криви неадекватним пеаговањем на природне односно временске  услове или своје позне године старости . У неким истраживањима, утврђено је да време утиче и на наше понашање, психу, а не само на тело. У чему је ту ствар? Рецимо, наведено је да неки ветрови или промена температуре могу узроковати промену у понашању. И ово је често пребацивање одговорности, јер је у овом случају време само активатор већ накупљеног стреса код људи  и ништа више. Тај стрес има неки други узрок он не настаје одједном, те узрок не лежи у времену већ се само због времена манифестује. Људи живе у заблуди, верујући да је баш време узроковало њихову бурну реакцију у некој ситуацији. Не, оно само подстакне већ одавно накупљену напетост и незадовољство и проузрокује  стрес. Често можемо чути како људи говоре, како су (остали) људи нервозни у градском превозу или саобраћају, а то је сигурно због промене притиска или температуре! И опет, пребацивање одговорности!

Не требају нам нека истраживања да би схватили да време заиста утиче на нас. Добри примери су наведени на самом почетку. Али, нешто је уочљиво у тим примерима и то је врло значајно. Ствар је у томе, да се људски организам увек прилагоди макро или микроклиматским условима! Метеоропате су оштетили или уништили своје тело, које им је већ болесно и зато се не може брзо прилагодити временским променама. Макнимо на страну што се неки услови понекад заиста врло брзо мењају нпр. притисак. Здрави, поготово млади људи у правилу, то ни не осете и немају проблема с тиме, дакле, нема изговора нити на нагле промене климатских услова. Истина је да смо првенствено сами (године) одговорни за стање свога тела, а не (само) време! Иста ствар је и са реуматским боловима који су наведени као честе тегобе промене времена. Организам или ослаби или је болестан и постане преосетљив. Нисмо га добро и редовно одржавали, нисмо га сервисирали и онда није криво « возило»  него возач. Постоје људи који су здрави али могу осећати долазак промене времена разним симптомима. У правилу, они не осећају такве потешкоће да би требали узимати лекове.

Да нагласимо да у биопрогнозама нема ништа нетачно, али је сваљивање кривице само на промене временских прилика за здравствене потешкоће, које смо сами криви, умишљање болова , итд ... сасвим погрешно.

Једино где постоји реално оправдање за тешкоће због временских неприлика су  обавештења о алергијама у биопрогнозама, јер за алергије и нисмо баш сами и појединачно одговорни, као што смо одговорни за већину других проблема које може активирати промена времена.

/Transformacija svijesti.hr. /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP