Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 131676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6998145
Ko je na sajtu?
Imamo 23 gosta na mreži

САНОВНИК И КАКО ТУМАЧИТИ СНОВЕ


28.3.2015. / Академедиасрбија

 "Снови су краљевски пут према несвесном": Сигмунд Фројд

 Спавање је процес који нам омогућава да напунимо батерије баш као што пунимо и батерије на мобилним телефонима. Снови су пак паралелни свет (зваћемо га колективно несвесно како га је назвао КГ Јунг), где  одлази подсвест која својом глумом коначно добије прилику да логичком уму исприча своје жеље, емоције или оно што би требали учинити у материјалном свету.

У овом животу, било свесно било несвесно свакодневно радимо цензуру, односно потискујемо своје емоције, жеље и потребе, а оне се зато појављују и одражавају у сновима. У сновима нам се јављају све информације које потискујемо. Поруке које добијамо у сновима, су поруке којима нас сам Свемир покушава освестити и пробудити са незавршеним пословима односно задацима у овоме свету. Снови су свет где нам сам Свемир шаље поруке и информације језиком којим прича цео свемир, а то је језик знакова и симбола. Сан је створен због најразличитијих разлога, но овде ћемо се осврнути на питање : Како тумачити и разумети снове?

Ако покушамо одгонетнути властите снове уз помоћ сановника на интернету или у књигама, кад тад увидимо да наши снови не попримају никакав смисао, напротив такав начин тумачења додатно збуњује. Због не знања језика којим прича свемир, људима углавном снови немају никакво значење и тиме их занемарују. Права штета, јер преко снова стално примамо поруке о својим животима и као што је поменуто о недовршеним пословима које морамо обавити да би се ослободили. Ствар је оваква : то је као да одете у страну државу например Француску, а не причате француски и онда ништа не разумете и све вам постаје тешко и безвезно. Али ако вам ти људи почну причати знаковним језиком, полако ћете се почети разумети. Тако су се некада споразумевали разне  цивилизације кроз историју, све док нису научиле речи за одређене предмете, радње итд. Сигмун Фројд је поставио темеље тумачења снова 1900-те године делом "Тумачење снова".

"Несвесни садржаји су нам потребни ради допуне свесних садржаја" рекао је његов ученик  Карл Густав Јунг који је наставио Фројдов рад. Као што је познато, касније су се разишли у неким мишљењима, па тако је било и по питању снова. Фројд је сматрао да се код тумачења снова треба приступати индивидуалном несвесном и да у позадини свих снова лежи један велики покретач, а то је сексуални нагон. Док је Јунг сматрао да се код тумачења, осим индивидуалном несвесном, треба да послужи и колективном несвесном које делимо са свим људима. У том колективном пољу пребивају и архетипови о којима ћемо рећи нешто више. Фројд је сматра се, претерао кад је тврдио да нама управља само сексуални нагон који утиче и на снове. Из искуства знамо, да често пута сањамо ствари које нас муче у овом животу, а нису сексуалне природе. Но у данашње време, када је сексуална енергија у дисхармонији и расулу, не смемо занемарити и њен утицај на снове, а поготово не на овај живот. Још један фактор у њиховом разилажењу је била тврдња Фројда, да су снови само једна фасада која има скривено значење, док је Јунг тврдио да је сан природна појава и као сама природа, нема никакву намеру да обмањује већ тежи да нешто (поруку), изрази на најбољи могући начин, а то су као што знамо знакови и симболи. Јунг је сматрао да посебну пажњу треба обратити на крај сна, јер на то немамо утицај (као нити на цео сан), али крај сна по њему указује на праву ситуацију. Он је указао и на то да је неке поруке ствари лакше тумачити када повезујемо више снова. Ако нас нешто притиска, порука у сновима ће се то појавити. Зато, ако не можете протумачити неки сан, не очајавајте, порука ће поново доћи.

Повезивање снова олакшава разумевање проблема што је и наведено у примерима.  Снови су превише лична ствар и због тога, сановник ретко када може помоћи и ту често долази до заблуда око тумачења. Поставља се питање да ли вам је сановник икад помогао да протумачите неки  сан? Да ли сте икада и колико често (ретко) осетили да је објашњење из сановника права порука која је повезана са вашом ситуацијом у овом животу? Постоје неке стандардне вредности по питању снова које сановник ретко следи и овде ћемо покушати разјаснити неке ствари. Те стандардне вредности називамо архетипови, како их је назвао Јунг (архетип-праоблик, праузор, исконски узор). Он је навео само четири архетипа. У данашње време, они су детаљније обрађени и дефинисани. Овде ће бити наведена та  четири архетипа.

Постоји велика разлика између архетипова у сновима и у овом материјалном животу и њих не смете мешати и упоређивати. Дакле, сановник се држи неких стандарда и шаблона, а неких не (у већини случајева ипак не). На пример:

ЗМИЈА :
-Њен архетип је нека опасност и сановник се тога чврсто држи, док се значење већине других  симбола у сановницима неће наћи увек исто значење за архетипове :

МАЧКА :
- Мачка  : Видети мачку - имате лажне пријатеље.
- Црна мачка - несрећа и опасност.
- Бела мачка - љубав.
- Шарена мачка - чувајте се превелике страсти.
- Болесна мачка - одабрали сте прави пут.
- Мачка с мачићима - велики добитак.
- Ако вас је мачка огребла - штета.
- Хранити мачку или се играти с њом - учињено добро вратиће вам се злим.
- Убити мачку - велики проблеми у кући.

КОЊ :
- Бели коњ  : очекује вас успешна будућност на послу и у породици.
- Црни коњ  : имате добре пријатеље.
- Дивљи коњ : зарадићете новац без много муке

Према Фројду, змија је симбол мушког фалуса. Као што је већ поменуто, према њему, све је у сновима манифестација сексуалне енергије. Таква тврдња је претерана, али се не сме одбацити. Постоје још многе силе које управљају нашим животима, али о томе другом приликом. Симболи женске сексуалне енергије могу бити пак неки пролази, теснаци, врата итд. Тумачење змије и других симбола као неке сексуалне енергије по Фројду зависи о вашој животној ситуацији и (не) приликама у којима се налазите и због тога код тумачења добро промислите које бриге вам се мотају око главе и у каквој се животној ситуацији налазите. Како год у самој сржи проблема, значење је исто, била она сексуалне или неке друге природе. Битно је да се спозна сама суштина архетипа и онда неће бити збуњености какву нам може омогућити сановник.

Као што је поменуто, снови су превише лична и интимна ствар, па би вас њихово тумачење само уз помоћ сановника могло збунити и навести на криве закључке (ако уопште дођете до њих). И управо због те особености снова, најбоља особа која вам може протумачити снове, јесте ви сами или особа која донекле познаје ваш приватни живот са којом можете анализирати на шта вам указују снови. Наша подсвест и сам свемир се држе архетипова које сами стварамо, па за правилно тумачење, битно је да их се и ви држите. Видећете и сами колико је то једноставна ствар.  Архетипови су у бити утиснуте информације у колективном пољу у облику знакова и симбола. Они су универзални обрасци или једноставније стандардне, универзалне вредности утиснуте у колективно поље. Наша веровања, емоције и мисли о нечему, се утискују у колективно поље и тако настају архетипови. Пример животиње сове. Иако се у неким  народима сова сматра глупом и лењом животињом, па чак се може и увредити нека особа ако се упореди са њом, уопштено гледајући, сова је паметна или мудра животиња. У књигама, разним причама, цртаним филмовима итд., сова се приказује увек као мудра животиња и ту информацију сви ми упијамо, утискује се у нашу подсвест, а тиме и у колективно несвесно поље. Подсвест одлази током снова у то поље, узима тај архетип и њима нам на знаковном језику, жели нам на пример поручити да требамо бити мудри, ако у материјалном животу морамо донети неку одлуку. Дакле, као што можете видети ствари су поприлично једноставне кад их почињете разумети.

Ево још једног примера како нам се у свет утискују архетипови који немају везе са сновима. Једна жена која је имала способност да види чакре, на својој срчаној чакри видела је неки знак попут једрилице што ју је збуњивало. Њен син је почео да истражује шта би то његова мајка могла видети, док није открио да је та једрилица заправо слово ИАМ, слово које су древни Хиндуси виђали у срчаној чакри. Неки видовњаци такође могу видети нека Санскритска слова у појединим чакрама, док неки не виде ни чакре нити слова. Феномен се објашњава тако да, људи коју могу видети чакре, са временом (како напредују), се усклађују са холограмским структурама што су их веровања Индуса утиснула у енергетско поље, види : "Холограмски свемир" (М. Талбот).

Или како се наводи, ми не откривамо стварност, него је стварамо. Тако је и са овим обрасцима у сновима. Пре 200 година нисмо сањали авионе, док их данас сањамо. Сањамо их јер смо их у међувремену створили и потом  утиснули у космичко холограмско поље. Иако је појам авиона утиснут у колективном пољу, готово никаква вероватноћа или је уопште нема, да ће га сањати неко ко живи у џунгли и никад није видео авион. Баш као што и ми нисмо раније сањали авионе. Већ је наведено да архетипови немају везе само са сновима. Ствари су много дубље.Они се односе и на наш материјални свет. И да поновим, кад се говори о архетиповима у овом материјалном свету, они попримају тотално другачији значај него ови у сновима из разлога, јер је реч архетип широког значења и стога немојте никад мешати архетипове снова и материјалног живота.  Архетипове у овом животу, су као (или јесу) улоге које преузима наш его и служе да се спознају и трансцендентирају. Али овде ћемо се држати архетипова снова.  У сановнику често, нека ствар или догађај означавају да ће се нешто догодити у будућности, например да ће неко умрети, освојити неки добитак или слично. Снови се међутим по правилу односе на оно што се у нама дешава сада, не увек, али је у правилу тако. Ако се они ипак односе на догађаје у будућности, по правилу ти снови ће бити дословни или у великој мери разумљиви. Ако то доживите онда вам честитам јер то значи да сте пророк. То је потпуно исто као што можемо поновити да пре 200 и више година није било људи који су сањали авионе, али ако је до тога некако и дошло, онда су то биле неке магловите визије, нешто више од снова, а оне се не јављају баш сваком. Дакле подсвест по правилу шаље поруку за оно што вам се догађа у садашњости, било да је нешто лоше или добро. Било да треба нешто предузети или се само препустити и уживати. Ако се у анализи снова фокусирате на садашњост и будућност ће бити лепа. Најчешће сањамо оно што у материјалном животу највише користимо, видимо или чујемо, јер нам се то највише и утискује у наше мало колективно поље.

На пример; људи који живе у Европи врло ретко или никада неће сањати слона или жирафу. Или, ако се никад нисте возили у трамвају, али сте чули за њега, изузетно ретко ћете га и сањати. Фројд је тежио индивидуалном  несвесном, а Јунг је тежио индивидуалном и колективном, а додао бих још да постоји и "локално колективно" поље, како сам га назвао. Пример и доказ: наведени су слон и жирафа или рецимо, а тешко да ћемо ми сањати ждралове, док постоји пуно већа могућност, да ће их Јапанци сањати јер ждралови за њих имају посебну симболику и значај! Али они се налазе и у колективном пољу, па могу некад залутати у ваш сан као што су то мени  једном били гепарди и жирафе. То локално поље се може спустити и на "породично локално поље", где особе у породици могу сањати снове у којима се може прочитати иста порука о специфичном проблему насталом унутар те породице. Додао бих још да постоје и индивидуални архетипови који наравно долазе из колективног поља. Индивидуални су јер могу имати разна значења што зависи о ситуацији коју проживљавате. У сановнику, сваки симбол има многа друга значења као што је то пример са коњем. Али таквих архетипова нема много.

Овде бих желео направити краће поређење снова и вантелесних путовања (астралне пројекције ) на основу искуства. Сећање на лично вантелесно искуство је присутно као и сећање на сан. Но по неким стварима које ћу навести, може се лако разликовати од сна. Спонтани излазак из тела и догађаји су били врло једноставни: лежао сам на кревету и као да сам се пробудио. Отворио сам очи, пар пута сам трепнуо и полако сам устао. Била је ноћ. Био сам у соби која је била потпуно једнака као и у материјалном животу. У собу је ушла сестра. Сећам се да није ходала, па је вероватно као лебдела и сећам се да је изгледала баш онако како већина и замишља енергетско тело нежне плаве боје. Села је до мене и разговарали смо о неким њеним проблемима. Жалила се како јој је тешко по питању неких ситуација. Ја сам је саветовао.Разговор ми се није чинио дугим. Она је отишла из собе, а ја сам легао и заспао. У овом случају постоје неки детаљи који нам омогућавају да можемо тврдити да је ово вантелесно искуство. Као прво, почетак.

Ако мало размислите, видећете да се никад не сећамо почетка сна и како смо дошли тамо где се налазимо. Једноставно се нађемо у ситуацији коју сањамо. Овде сам се сећао самог почетка овог догађаја, па чак и како сам устао иако не могу сто посто тврдити да сам видео своје физичко тело. Но, већ сећање на сам почетак је добар темељ да се тврди да је ово вантелесно искуство. Следећа ствар је позната околина. У сновима се знамо наћи у познатим просторима али ако боље размислите, у правилу ти познати простори готово увек имају и неке додатне измене. Простори у сновима, ретко су потпуно идентични онима у овом животу.Следећа ствар - ситуација је била одвише нормална. Радње у сновима, такође су често пута "необичне", другачије од овог света, тамо су радње на неки начин другачије, специфичне и препуне су симболике.  Али будимо још критичнији и размислимо још мало дубље, јер се овде поставља питање само по себи, да ли је заиста оно што мислим да је почетак овог искуства, заиста и почетак? Да ли је буђење био почетак или се је радња одвијала и пре, а ја се тога не сећам? О овоме би се дало дискутовати. Но, на крају, ипак има више индиција које указују да је ово било ипак нешто више од обичног сна. Наравно, вантелесним путовањима можемо посећивати неке тотално другачије светове који су и чуднији него они у сновима, али о томе не могу писати јер лично немам искуства о томе или га се барем не сећам. Још неке од индиција које указују на вантелесно искуство је и сам разговор који је био везан уз овај свет, а није било "скривених" архетипова што је уобичајено у сновима. Овде би архетипови могли бити унутрашњи простор и друга особа, али наглашавам још једном, ситуација је била одвише јасна и "нормална".  Како год, у овом искуству нисам нашао никакве назнаке правог сна.

Или је то био неки посебан сан, баш као и овај живот. У сновима, све ствари су пројекција наших унутрашњих делова. Човек постаје све више свестан да и у овом животу спољни свет је само огледало нашег унутрашњег, да су спољни делови само несхваћени унутрашњи делови. За пример, кад уређујете собу, стан, кућу, уређујете је према вашим жељама и емоцијама, на собу пројекујуте своје емоције и мисли, исто тако и на многе друге ствари на несвестан начин. Баш као и у сну где нисмо свесни бити радње, а кад се пробудимо тумачимо сан.Тако је и са овим животом. Кад се пробудимо, онда га тумачимо и опет заспимо. Можда су та два света сличнија него што то можете и појмити. Желим вам угодан сан.

/ Портал Трансформација свести: Велимир Г. /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP