Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117761
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829421
Ko je na sajtu?
Imamo 90 gosta na mreži

ХЕЛЕНА ПЕТРОВНА БЛАВАЦКИ


04.03.2015. /  Академедиасрбија
Пише : Слободан М.Маричић

Једна од најтајанственијих  жена из круга мистика и езотериста 19. века,  до данас.

Ко је заправо Хелена Блавацка о којој се толико писало и говорило у прошлом веку? Велики езотеријски учитељ или  "варалица века" ?  Било како било, чињеница је да се због својих идеје ова жена аристократског порекла чије порекло по мајци иде од познате породице Долгоруков одрекла се свега ради својих наука: породице, богатства и личног живота. Она је Западу прва представила древно учење и мистерије Тибета, а сама је остала мистерија за све, до своје смрти.

Рођена је 12. августа 1831. у граду Јекатеринославу у породици официра Петра Алексејевича фон Хана. Отац јој је био потомак ове познате немачке аристократске породице. Мајка Хелене Блавацке, из познате древне руске породице Рјурикович иначе познати романописац умрла је веома рано. Њезина бака Хелена Павловна Долгорукова, васпитавала ју је у најбољој традицији аристократских породица. Она је такође била интересантна жена, образована, говорила је пет језика, бавила се хуманитарним радом.Та, веома племенита породична традиција о бризи за сваког коме је то потребно, у живот Блавацке је ушла од њеног детињства, са бакиним васпитањем.

Њена прва самостална одлука као младе девојке, била је њена удаја. 1848. године 17.-то годишња девојка је саопштила најближим да се удаје за 40 - то годишњег вицегувернера Никифора Блавацког и тако се обрела у Тбилисију. Блискима се поверила да се обећала грофу Блавацком, како би се избавила од контроле породице. Брак је тако остао само на папиру, но сви њени покушаји да се разведе од супруга нису успели те она бежи од мужа јашући на коњу прелази руско - турску границу и затим бродом долази до Константинопоља и заувек напустшта родну Русију и своје најближе.

Млада аристрократкиња, све је ризиковала. Због чега? Очигледно да ју је водила нека виша сила. Каква? Много година касније признала је да је одувек поред ње био неки невидљиви тајанствени пријатељ, учитељ. То томе ће писати: "Ја сам одувек имала други живот несхваљив чак и мени самој, све док се нисам срела са својим тајанственим учитељем.  То се десило 1851. године, на Првој светској изложби у Лондону. Међу члановима индијске делегације она је одједном видела лик који јој се дуго времена јављао у сну. Хелена је била шокирана, чињеницом да је њен духовни учитељ био стварни човек. У разговору он јој је саопштио да њу чека важан посао, али пре тога мора се припремити и провести три године на Тибету. Блавацка тада има само 20 година и схвата каква јој будућност предстоји - пут учења и служења истини.

Ући на Тибет поготово за жену био је готово немогућ задатак и за то јој је требало целих 17 година. За то време она предузима неколико неуспела покушаја да уђе на Тибет и извршава два круга светих путовања, сусреће се са смртним опасностима, али сваки пут јој «неко или нешто» помаже, штити и подучава је. Два путовања у Индију она је описала у књизи : " Из пећина и прашума Индије ". Неколико пута у то време Блавацка се озбиљно разболела и без помоћи са стране на чудесан начин исцелила. После сваке болести њезине натприродне способности се увећавају.

Она је могла да предвиђа будућност, читала затворена писма, одговарала на питања која су јој постављана мислима, могла је премештати текст и слике са једног листа хартије на други,  а могла је разговарати са мртвим блиским рођацима људи. Блавацки је могла једним замахом руке изазвати чудесну музику, која је долазила буквално с неба. У њезином присуству ствари су почињале да се крећу и премештају, слично полтергајт феномену, а то је изазивало чуђење и страх. Она је од детињства увек могла да предвиди нечију смрт, чак до детаља, када и како ће се то десити и писала родбини шта их чека, са тачно одређеним датумом.

На путу код родбине у Тбилиси Блавацка је срела епископа Грузије оца Исидора, великог духовника који је касније постао митрополит Санкт Петерсбуршки. Он ју је испитивао, постављајући питања мислима, и добивши на њих разумне одговоре како сам каже, био је више него изненађен. На растанку, он ју је благословио и упозорио речима: "Нема моћи но од Бога! Није мало непознатих сила у природи. Све оне нису дате да зна човек, али да их се сазна, није ни забрањено. Бог ће вас благословити за све оно што учините корисно и добро. "

Блавацка је проживела на Кавказу још целе четири године, а да не би ни од кога зависила, старала се да новац сама заради. Веома вешта у рукотворинама, она прави вештачке цветове и ручне радове. Једно време је имала радионицу, која је радила веома успешно, чак је смислила начин за добијање постојане црне боје и касније је продавала. Но, главно дело њеног живота тек је предстојало и она је то предосећала.

Године 1868. Блавацка има 37 година и за њу почиње један од најтајанственијих периода њеног живота - обучавање на Тибету. Она је мало причала о томе, али у њеним писмима постоје овакви делови: «Ти коме ми пожелимо да се откријемо, срећу нас на граници. Остали нас неће наћи, чак и кад би кренули на Ласу са целом армијом. У овим речима се налази одгонетање загонетке,  зашто нико до сада не може наћи земљу великих учитеља - Шамбалу. Она се отвара само изабраним, док остали немају приступ њој», каже Блавацка.

Тада се у свету појавио велики број магова и просветљених људи, али уочити разлику између њих и ученика Шамбале није тешко. Истински просветљени никада неће говорити о томе. Просветљени немају титуле, они су једноставни у свом животу. Они се никада не ките својим знањем. Истински просветљен човек се налази под дејством јаких енергетских импулса и то се дешава само тада, када је његова свест спремна да их прихвати. А стара истина увек остаје непромењива: "Учитељ долази када је спреман - ученик." .

Зато туристи и они који једноставно желе да се докопају велике тајне Тибета, тако и остају без икаквих духовних знаања. Блавацка никада није причала о три године живота које је провела на Тибету, само је једном написала: "Постоји неколико тешких година мога живота, али ја бих радије умрла, него их открила. Оне су сувише дубоко сакривене у мени. "

Познато је да је на Тибету живела недалеко од резиденције Таџи Ламе и била истовремено ученик код два учитеља. Много касније Блавацка је писала: " Велики учитељи (Махатме) се појављују међу људима у историјски битним тренуцима и доносе свету ново знање. Такви учитељи су били: Кришна, Заратустра, Буда и Исус. Исус је дошао на Земљу без сагласности других, ношен великом жељом да помогне човечанству. Упозоравали су га да је изабрао најнесрећније време, но он је ипак дошао. И био је кажњен од стране поглавара свештенства.

Велики учитељи човечанства јављали су се у различитим облицима Заратустра
( Зороастер), Буда, Христ, Лао Це, Конфучије и Платон и њихова појава је веома блиска, они су својевремено кроз за то време доступне форме стварали услове за покретање свести и припремали будуће могућности за развој човечанства.

Блавацка је даље писала: "Иза Хималаја налази се тајно седиште Адепта, разних националности они преносе информације, али њихова права, дубока  суштина остаје непозната обичним Ламама, који су већином неуки. ".

Како се Блавацка обучавала и ко су били њени спиритуални учитељи, не зна нико. Она је чувала и све свете поверене јој тајне и говорила да се  тајно знање може искористити и у лоше сврхе. После три године, боравка на Тибету њена обука је била завршена. Блавацка напушта Тибет и почиње њено служење човечанству. Њени спиритуални учитељи су поставили пред њу важан задатак: открити људима непозната знања о устројству Свемира, природи и природним законима и човеку. Вечне човекове духовне вредности треба да стоје испред : материјализма, окрутности и мржње.

Године 1873. испуњавајући упутства учитеља упутила се у Њујорк. Тамо се среће са будућим пријатељем, учеником и сарадником пуковником Хенријем Олкотом. Тај познати адвокат, новинар, високообазован и духован човек, постао јој је велики ослонац током целог даљег живота. 11. новембра 1875. године у Њујорку је основано Теозофско друштво у присуству 16 личности. Хелена Петровна Блавацка, названа доцније само «Мадам Блавацки»  сада већ филозоф, мистик, езотеричар и путописац  била је једна од водећих личности међу оснивачима Теозофског друштва заједно за пуковником Олкотом.

Теозофско друштво је поставило себи три циља:
1. Стварање духовног братства без обзира на расу, вероисповијест и националност. 2. Детаљно проучавање светских религија, науке и филозофије.
3. Истраживање необјашњених природних појава и закона и човекових скривених способности.

Велики пораст интереса људи за духовни напредак , током неколико година брзо се публиковањем рада Теозофског друштва проширило светом и довело до правог преокрета у свести многих људи. У Индији и тадашњем Цејлону Теозофско друштво је директно утицало повратку будизма као званичне религије.

Махатма ( Учитељ ) Ганди у потпуности је делио идеју друштва какво је заговарано од стране Теозофског друштва које је преко идеја самог Гандија имало велики утицај на јачање покрета за независност Индије. Делатност друштва значајно је утицала и на прагматичну Западну културу. У Русији су идеје Блавацке касније биле блиставо продужене радом супружника  Рејрих и руским научницима истраживачима космоса : Циолковским, Чижевским, Вернадским и другима. Чланови Теозофског друштва постали су многи познати људи и из света науке, разних националности и вероисповести.

Шта је Бог? Блавацка је писала: « да су тајне Космоса - Бог. Бог не може припадати само једном народу. А Буда, Христ, Мухамед и други светитељи су велики учитељи човечанства. Верски ратови су највећи злочини против закона Космоса и против свих људи. Ослобађање од грехова је немогуће.  Искупљење од њих је могуће само милосрдним поступцима.

Већ прва књига Блавацке " Разоткривена Изида" коју је написала 1877., имала је задивљујући успех. Уникатност тога што је урадила Хелена Петровна Блавацка је у томе што су први пут откривена нека тајна сакрална знања разних религија и доказ јединственог корена свих светских религија, дешифровање симбола, митова и неких религиозних позиција разних народа.

Од 1878. године Блавацка и пуковник Хенри Олкот, живе и раде у Индији. У граду Адирару оснивају познато у целом свету седиште глобалног Теозофског друштва које је у међувремено добило многе филијале по светским центрима. Оно је још увек било центар филозофа, мистика, езотериста и научника из целог света. Али у Индији су почели први напади на Блавацку. Њих су покренули хришћански мисионари које је Хелена Петровна више пута критиковала да силом шире хришанство. Већином  је критиковала лицемерство да Хришћанска црква не поштује заповести Христове и не живи у складу са оним о чему проповеда. Наравно, многима се то није свиђало, посебно у Индији најзначајнијој колонији Европе, када се супроставила мисионарима. Тако су мисионари покренули против ње лавину оптужби и провокација. Због тога је Блавацка патила, била је стално болесна и неколико пута близу смрти.

Али, Хелена Петровна није се плашила смрти, јер је знала да још није урадила све оно што јој је била откривена мисија на земљи."Смрт не постоји", писала је Блавацка. "Један исти човек продужава да постоји, а после смрти његова душа урања у космички сан и потом се буди и упућује поново у свет живих, ако је то још потребно, или у друге развијеније светове. "

Али оптужбе мисионара из Индије којима се прикључује и део цркве у Европи, већ резултирају да Блавацку проглашавају "варалицом века", чему највише доприноси  извештај лондонског " Друштва за проучавање психичких појава", који је публикован 1885. године. Блавацку су оптужили за то, да су њени учитељи (Махатме) само велика измишљотина. Оптужили су је и за многе друге, такође измишљене преваре.

Када се се те вести прошириле светом, из Индије јој стиже највећа подршка. Стигла је  порука најпознатијих индијских научника са 70 потписа: "Ми смо се зачудили кад смо прочитали извештај лондонског друштва. Ми одлучно тврдимо да постојање Махатми (учитеља)  није измишљено. Наши прадедови, који су живели много пре рођења мадам Блавацке, са њом су комуницирали, а у Индији постоје свети људи који са Махатма - учитељима имају стални контакт. Ваше Друштво је направило грубу грешку, оптуживши мадам Блавацку. " Уз то су стигле гомиле писама из целог света с подршком Блавацкој.

 Но, било је потребно целих 100 година, да та грешка буде исправљена. Тек 1986. године, био је публикован извештај лондонског " Друштва за проучавање психичких појава" о раду Блавацке. Он почиње речима: "Према најновијем истраживању које је спровело друштво, госпођа Блавацки је осуђена погрешно."

Међутим, после толико оптужби против Блавацки било је доста. Што и не чуди, за то су се посебно постарали њезини руски опоненти. Дошло је чак до тога да она мења своје погледе и чак одступила од темеља хришћанства. "Али, где то све они налазе" чудила се Хелена Петровна. "Где су они нашли доказе да ја намеравам упражњавати хришћанство и проповедати будизам. Ја се никада нисам одрицала Христа. "

И заиста Хелена Петровна је била један од низа пророка хришћанства. Ношена јаком жељом, њено срце је горело огњем Христовог учења. Она је била против чињенице да је свештенство формирало интересну организацију која је била неопходна форма да се конзервишу и сакрију многа корисна знања и да се не дају народу. У неком степену злоупотреба тих знања је зависило умногоме од тога, ко је био на челу источне или западне или друге цркве, и ко је користио та знања.

                 

                                    Хелена Блавацки и пуковник Олкот у Индији 1880 године

Из Индије је отпутовала 1884. године смртно болесна. За своје последње пребивалиште изабрала је Енглеску. У Лондону Блавацка завршава главно дело свог живота: "Тајну доктрину" . Блавацка је "Тајну доктрину" завршила 1888. године. Тај рад је посвећен филозофским питањима. Она открива узрок појаве Свемира, космичку еволуцију светова, космичку еволуцију човека. У тој књизи је дата таква синтеза учења многих древних народа и представљен такав обим знања, која нису поседовали научници тог времена. Изненађујуће огромна два тома "Тајне доктрине" била су написана за две године. Толики рад би успео само великом тиму истраживача, а те књиге је написала једна жена, која чак није имала посебно школско, већ само духовно и спиритуално образовање, талент и надахнуће.

Рукопис "Тајна доктрина" штампан је  1888. године и постаје најчитанија  књига најпрогресивнијих научника света од нјених петнаест колико је написала. Студенти и предавачи масачусетског техничког института у САД и професори Њујоршког научног Харвад клуба већ неколико десетина година помно изучавају "Тајну доктрину" Хелене Блавацки. Због чега?

Блавацка је предвидела смер кретања савремене науке, као и научна открића који су потом била откривена: откриће ренгена, електрона, структуру атома, Анштајнову Теорију релативитета, итд. Сада је савремена наука дошла до друге баријере. Пре свега то се односи на открића из области астрономије и астрофизике. Наука почиње да се озбиљно бави и проблемом домета људске свести што је такође предсказала Блавацка.

Пример њених открића која су у великом броју потврђена закључцима савремене науке је такође и да: "Сунце се сажима исто тако ритмично, као и човечије срце. Само за то је "сунчевом срцу и крви " потребно11 година. " На крају XX. века сунчево пулсирање у периодима од тачно 11 година  је открио космолог проф.Чижевски.

Као и у многим другим примерима, популарност неких значајних или посебних људи најмања је у земљама где су рођени. Тако нажалост, популарност Блавацке у родној Русији није била никада велика. Међутим, например Британији и у САД за њу сви знају и уважавају је знатно више него у Русији. И Алберт Анштајн је изучавао њен рад, као и Томас Едисон који је био члан Теозофског друштва. То није случајно, јер је Блавацка баш у радовима на енглеском језику предсказала многа научна открића.

Загонетку постојања ванземаљских хуманоида, њихове тајанствене појаве и нестајање, Блавацка објашњава овако: "Постоје милиони и милиони светова, које ми не видимо. Неки од њих су са нама, унутар нашег сопственог света. Њихови становници могу пролазити неопажено поред нас и кроз нас као кроз празан простор. Њихови светови и животне средине се преклапају са нашом, а ипак не сметају нама нити ми њима, али нама су они, још увек, својом вољом или природом - невидљиви. "

"Ниједну велику истину никада нису одмах прихватили савременици и обично је пролазило столеће или два, пре него су је прихватили научници и стручна јавност. Тако ће и мој рад бити делимично или цео прихваћен у XX веку " пророчки је написала Блавацка у другом тому књиге "Тајне доктрине".

И заиста то о чему је писала тада Блавацка, схваћено је тек кроз сто година. Хелена Петровна Блавацки је умрла у Енглеској 1891. године, убрзо пошто је завршила писање двотомне "Тајне доктрине". Своју мисију та необична жена је извесно испунила и прва донела велике идеје Шамбале, до прагматичне људске свести.

/ Превод извода из филма: "Тајне времена - Хелена Блавацка" /
Превод и припрема за објављивање на српском : / © Слободан Маричић


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP