Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835391
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

ОКУЛТИЗАМ, ОКУЛТИСТИ И МИСТИЧНИ ЉУДИ - 2.


27.02.2015. / Академедиасрбија
Пише : Слободан М.Маричић

У јавности постоји доста конфузије око појма «окултно» и шта се тачно под тим подразумева. Због сензационалистичког приступа у природи медијског праћења свих езотеријских ствари, појам је повезан у популарној публицисти са сатанизмом, црном магијом и низом разних застрашујућих ритуалних радњи од којих су бар половина измишљене.

 Највећи број окултиста који су познати у јавности били су чланови изузетно утицајног енглеског тајног друштва - окултне групе «Златна зора»/*1. Чланови  огранака су међу првима постали су, Дион Фортуне, Нета Форнарио, Алистер Кроули/*2  и Ана Кингсфорд која је прешла из  Теозофског Друштва - религиозно филозофског друштва основаног од стране Хелене Петровне Блавацки у Њујорку 1875. године.

Једна у лаичкој јавности много мање познатa али веома значајна личност из света окултиста је францускиња Лујза Еугениа Александра Мери Дејвид -Нел (Louise Eugeniа Alexandrа Marie David-Neel) , која је вероватно међу првим западњацима, а засигурно једна од две жене (Блавацки) , којима је икада пошло за руком да посете забрањени град Ласу на Тибету почетком прошлог века. Њене књиге са описом истинских авантура су изванредан микс путописа и приручника за духовну праксу тајних знања Далеког Истока међу којима најпопуларнија: Мистерије у Тибету .

Мистик, окултиста, надарена необичним психичким моћима, а пионир путник у Тибету, Цејлону и Индији, Александра Мари-Дејвид је рођена у Паризу 24.октобра 1868. Атмосфера у кући током њеног детињства је било прилично строга, као и њени родитељи. Као детету њене омиљене књиге су биле научна фантастика и фантазије Жила Верна, што је можда био облик побуне против њеног претерано конзервативног васпитања, па је она сама себи обећала да ће једног дана да надмаши хероје ових прича.

Један од првих назнака у том смислу потребе слободе и авантуре је њено бежање  од куће у доби од пет година , непосредно пре него је породица напустила Париз да би се преселила у Брисел. Тек након велике потраге она је била нађена и буквално спроведена у полицијску станицу од стране жандарма, од којих се отимала не желећи да се врати породици .

До петнаест година Александра већ студира музику, а такође је добила своју прву окултну литературу за читање - часопис на енглеском који  је издавало Друштво Врховне Гнозе, а послат је од стране  женe по имену Елизабет Морган. То лето је њена породица провела празнике у Остендеу, али Александра је желела нешто занимљивије и из Холандије прешла у Енглеску. У Лондону је потражила и нашла госпођу Морган, која је одмах убедила да се врати кући. Када је 1885. године, напунила  седамнаест година, Александра је поново напустила кућу, овога пута возом из Брисела у Швајцарску.

Пошто је у Швајцарској остала без новца, она је одлучила да сама пешице преко планинског прелаза Сент-Готхард  кроз Алпе стигне до Италије на обалу језера Лаго Мађоре. Мештани су пријавили полицији да је нека девојка потпуно неопремљена кренула у планине, међутим, она је ипак потпуно сама успела да дође на италијанску обалу језера, где  ју је покупила италијанска полиција и предала њеној избезумљеној  мајци која стигла после два дана из Брисела. Као и за полицију и за родитеље није имала други одговор, осим да је желела - да путује. 

Наредне године је примљена у Краљевски конзерваторијум у Бриселу, а три године касније освојила прву награду на такмичењу за најбољи сопран. 1888. године  је отишла да студира у Лондон, где поново среће Елизабет Морган из Друштва Врховне Гнозе. Елизабет Морган је тада упознаје са Мадам Блавацки/*3, оснивачем Теозофског друштва, чије су езотеричке идеје имале значајан утицај на Александру.  У Лондону је провела око годину дана да би се вратила у Брисел да би окончала своје студије музике и певања. У својим раним двадесетим студира на Сорбони и постаје политички радикална, држећи чак пиштољ и муницију у својој соби. Године 1891. када је имала двадесет три, прерушена у мушкарца, почела је да буде активна у Паризу у култу на чијем челу је био гуру Шри Ананда Сарасвати, а чији су чланови користили хашиш да би добили визије.

Исте године наслеђе њеног кума јој је омогућило да путује више од годину дана кроз Цејлон и Индију. Фасцинирана мистеријома и магијом Индије, као и задивљујућим  мелодијама тибетанске музике Александра је већ знала да ће поново вратити на Тибет једног дана. У Адиару, у близини Мадраса она се придружила Теозофској школи коју је водила Ана Бесант, за које време је у истој студирала санскрит. У светом граду Бенаресу, на реци Ганг, студирала је јогу са великим Хинду светитељем Свами Баскарананда (Варанаси), који је живео током целе године у ружичњаку. Иако је била фасцинирана свим што је видела, чула и научила , била је приморана да се врати у Брисел када јој је преостало новца једва за повратак.

Године 1899., Александра је написала расправу и предговор за књигу француског анархисте, географа и вероватно једног од првих еколога Жан Жака Елизе Реклуса ( Jean Jacques Élisée Reclus ) .  Међутим издавачи су међутим, били буквално   престрављени његовим радикалним идејама да би му објавили књигу. Ипак Александрин добар пријатељ Жан Хаустонт (Jean Haustont) платио је да се одштампа мањи број примерака за аутора, себе и Александру и понудио страним издавачима, да би потом иста била готово одмах преведена на пет страних језика. Од 1894. до 1900. године Александра је претендовала да постане  глумица  и певачица, али 1900. године схвата да не може да направи каријеру и прихвата да наступа у градској опери у граду Тунису. Тако је упознала Филипа Нила 39-то годишњег нежењу француског порекла, који је радио као инжењер на државној железници. Венчали су се 4. августа, 1904.године, и купили вилу у месту Ла Галет на Средоземном мору.

Објашњења :

/*1
ЗЛАТНА ЗОРА ( ГОЛДЕН  ДАУН  ) је тајно удружење херметиста из почетка 19. века на чијем челу је био велики маг Мк Грегор Матерс, који је тврдио да је превео тајанствени рукопис који датира из старог Египта о свим окултним тајнама, њиховој техници и примени. Ритуали које су примењивали чланови тог Удружења се заснивају на Кабалистичкој магији и другим тајним знањима која нису сасвим позната истраживачима папапсихолошких појава,  јер су сви чланови који су примљени  у ово удружење морали полагати одређене заклетве и чувати тајна знања са којима су били упознати. Истакнути чланови Златне Зоре били су и Гуpђијев, Успенски и Блавацки Хелена од који се свако појединачно већ истакао у езотерији и окултном. Између два Светска рата члан удружења је био и Алистер Кроули, који је како се причало, био доцније избачен из овог удружења, јер је неке од посвећених му тајни одавао својим ученицима. Због освете чланова Златне Зоре  Кроули је имао доста проблема психолошке природе, падао у разна депресивна стања и помишљао на самоубиство, како кажу савременици којима се он поверио. Међутим, Кроули је такође био велики маг и знао је многе методе заштите од психичких напада, али се ипак његова рана смрт  објашњава последицом казне после изопштења  из овог удружења.  Златна Зора је оставила велики, а вероватно највећи утицај на сва остала остала тајна удружења , пошто су веома образовани и езотеријски напредни чланови овог удружења  преводили многе старе рукописе и књиге о окултним знањима и магији за своју употребу, па су доцније распуштањем  удружења постепено исте књиге доспеле међу истраживаче озотерије и окултизма и у јавност, као  веома драгоцени подаци из историје магије, алхемије и езотерије (посебно Кабале ), који би иначе вероватно остали заувек непознати. 

/*2
КРОУЛИ АЛИСТЕР је псеудоним британца Едварда Александера (1875-1947) ком имену је он  сам додао грчке речи: “Те Мега Тхерион” у преводу- “Велика Звер “ и који је постао познат 1920. године, када је основао у месту Цефалу на Сицилији опатију “Тхелема”. Под његовом максимом: “Чини шта ти се хоће - једини је закон”, у једном замку се до 1923. године у опатији, која је то била само по имену, окупило стотинак његових следбеника који су примењивали разна окултна знања, хетеро и бисексуалне оргије са применом црне магије, проширење свести уз помоћ дрога и халуциногених напитака. Када су локалне власти схватиле да се не ради о религиозној хришћанској организацији, забранили су му рад и протерали Кроулија и све његове следбенике са Сицилије. 

Кроули је у то време био један од највећих познатих магова који је демонстрирао практична знања и поседовао је многе паранормалне способности међу којима и ”аутоматско писање” у трансу за која је веровао да му одређени духови дају упутства и откривају тајна знања и моћи. Изучавао је дубоке тајне црне магије, алхемију и најразличитија знања завођења и контроле свести људи, од хипнозе до изазивања транса. Био је мајстор Ји Ђинга и читања Тарота, примењивао је најразличитије обреде ради довођење себе и других у трансцедентална стања. Написао је више приручника (“Тајне магије у практичном животу”) и издавао свој часопис под називом Екуиноџис. Непознато је када је тачно приступио тајном удружењу “Златна Зора” ( Д Голден Даун) које је практиковало многа учења Кабалиста и Розенкројцера, али је убрзо из њега иступио или је избачен, јер није поштовао заклетву ћутања.  Потом је основао сопствено удружење које је назвао “ Анонимус адептионис” – Тајни следбеници. У познијим годинама почео се спорити са својим следбеницима и ученицима и доживео пад угледа. Ипак Кроули се сматра највећим мистиком - практичарем окултног на прелазу 19-тог у 20 век  и једним од највећих познавалаца практичних кабалистиких магијских знања:  астралне пројекције, спиритизма, знања Тарота, читања мисли  и окултне феноменологије.

/*3

ХЕЛЕНА ПЕТРОВНА – МАДАМ БЛАВАЦКИ
Једна од најмистериознијих жена из круга мистика и езотериста 19 века. О њој читајте у наставку  бр. 4 - Окултизам, окултисти и мистични људи. 

Наставља се:
«Почетак мистичних авантура Александре Мери Дејвид на Истоку »


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP