Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835316
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta na mreži

ОКУЛТИЗАМ, ОКУЛТИСТИ И МИСТИЧНИ ЉУДИ


24.02.2015. / Академедиасрбија
Пише : Слободан М.Маричић

У јавности постоји доста конфузије око појма «окултно» и шта се тачно под тим подразумева. Због сензационалистичког приступа у природи медијског праћења свих езотеријских ствари, појам је повезан у популарној публицисти са сатанизмом, црном магијом и низом разних застрашујућих ритуалних радњи од којих су бар половина измишљене.

 Стварно значење речи «окултно» потиче од латинске речи occultist и означава нешто скривено или тајно, позивајући се пре свега на нека тајна знања. За већину оних са дубљим интересом за знањима окултизма, овај појам представља дубљу духовну реалност, ону која се протеже изван нашег материјалног света и физичких наука. Дион Фортуне дефинисала је Окултизам као магијску уметност да (се) мења свест по вољи , а касније један од најпознатијих окултиста практичара Алистер Кроули је овај појам дефинисао, као магију са карактеристикама које нас инспиришу и задивљују као наука и уметност, а које узрокују промене које се дешавају у складу са Вољом Свевишњег.

Највећи број окултиста који су познати у јавности били су чланови изузетно утицајног енглеског тајног друштва - окултне групе «Златна зора», коју су основала три високо рангирана масона: др Вилијам Роберт Вудман, Вилијам Вин Весткот и Самјуел Лидел Мк Грегор Матерс, у Лондону 1888. године. Чланови ове организације и њених каснијих огранака су међу првима постали су Алистер Кроули, Дион Фортуне и Нета Форнарио и Ана Кингсфорд која је прешла из  Теозофског Друштва - религиозно филозофског друштва основаног од стране Хелене Петровне Блаватски у Њујорку 1875. године. Иначе Кингсфордова је  била председник лондонске ложе Теозофског друштва , али је напустила због размимоилажења са управом. Херметистичко друштво Ане Кингсфорд је са својим јединственим «брендом» западног мистицизма и окултних идеја имало снажан утицај на Златну Зору, а ова на све оне који су бавили промовисањем, проучавањем или практиковањем окултних идеја и појава. 

Једна у лаичкој јавности мало познатa личност  је францускиња Александра Дејвид-Нел, која је вероватно међу првим западњацима, а засигурно једина жена икада, којој је пошло за руком да посети забрањени град Ласу на Тибету почетком прошлог века. Њене књиге које су изванредан микс путописа и приручника за духовну праксу тајних знања Далеког Истока читају се и данас. Пре дужег описа животних авантура Александре Нел представићу вам филозофа, мистика, путописца и гуруа Пола Брунтона.

Пол Брунтон, енглески филозоф, мистик, путник и гуру такође је провео доста времена на Истоку у друштву јогија, мистика и светих људи, а био је изузетно утицајан у ширењу источног мистицизма на Западу од 1930-их година, па надаље. Међутим оно што је из његових радова посебно занимљиво је обилазак Египта и истраживање тајни Велике пирамиде и фигура на платоу Гизе.

Брунтон (1898-1981)  је био поред свега и веома успешан новинар који је напустио успешну каријеру да би следио своју духовну потрагу и проучавао различита источна и западна езотеријска учења. У својој књизи « Потрага за тајнама Египта « он описује како је у Египту 1930. године одлучио да проведе ноћ  у познатој Краљевој комори унутар Велике – Кеопсове  пирамиде. На то га је инспирисао Наполеон Бонапарте који је приликом освајања Египта 1790.године одлучио да такође сам проведе ноћ у истој одаји, пошто је слушао о томе како људи који то учине буду «просвећени» и доживе ванземаљски необична искуства. Међутим, Брунтон наравно није био нека изузетна личност као Наполеон и на првом кораку је наишао на проблеме када је тражио дозволу од египатске владе, која је надлежна за све споменике и чувену Велику пирамиду. Након великих напора успео је да уз помоћ Одељења за антиквитете министарства културе и Управе полиције  коначно добије писмену дозволу за његов ексцентрични захтев од начелника полиције у Каиру.

Тако се рано једне вечери пријавио у полицијску станицу Мена, потписао се у књигу коју му  је дала полиција, једина одговорна за његову безбедност до наредног дана, а потом је био доведен до пирамиде од стране полицијске патроле која је дала налог оружаној стражом испред  пирамиде да га пусте и допрате до тражене просторије. Тако је Брунтон тада закључан унутар структуре са неколико гвоздених решетки које су водиле до излаза из пирамиде. Он је практично био један од последњих који је добио дозволу да проведе ноћ у најпознатијем споменику Египта.

Астралнаа  пројекција унутар Велике пирамиде

Прво од «Седам светских чуда старог света», египатска Велика пирамида је по мишљењу египтолога изграђена од фараона Кеопса , из 4. династије владара Египта, негде између 2589-2566 п.н.е. Налази се на висоравни на самом рубу пустиње око пет миља западно од града Гиза, и означава врхунац у изградњи пирамида у целом свету када су у питању величина и квалитет. Процењено је да је у изворном стању потпуне пирамиде било око 2.300.000 одвојених блокова, од којих је сваки у просеку тежио око две и по тоне, а темељни и до петнаест тона.
Утврђено је мерењем базе овог египатског споменика да су координате биле : северно 755,43 м ; јужно 756,08 м ; источно 755,88 м;  западно755,77 метара. Када је завршена пирамида је била висока тачно 481.4 метара, мада данас недостаје према неким тврдњама 31 метар.

Сама Краљевска комора је сазидана у потпуности од гранита у зеленој и тамно браон боји, а мери 25 са 17 метара и висином од 19 метара. Једини објекат у Краљевој одаји без прозора и улазом без врата је  правоугаони гранитни саркофаг унутрашње  дужине два метра, ширине један, а дубине око 60 сантиметара који се налази поред западног зида коморе у правцу север – југ као и комора. У овом саркофагу је некада било фараоново тело, које се налазило у унутрашњости  ковчега од дрвета у облику људске фигуре .

Тако је Брунтон легао у саркофаг и угаси своју батеријску лампу. Он је постио три дана пре овог искуства, да би се физички и духовно «прочистио» и тако био спремнији на доживљаје које је очекивао без обзира какви они били. Чекао је у потпуном мраку и апсолутној тишини удаљен од звукова овог света,  као да је на Месецу.

Прошло је пар сати и у све већој хладноћи коморе Брутон је почео да осећа око себе негативне емоције , потом језиве сенке које су се тискале око саркофага са свих страна и тамна привиђење која су се нагињала  претећи према њему, али само до ивице саркофага који је имао, Брунтон је био сигуран, неку магичну силу која је одбијала ове негативне ентитете ма шта су и одакле су били. Све легенде о злим  духовима са подручја око пирамида које су му испричали арапски мештани су долазиле на памет. Осећао је да је цела одаја пуна тих антагонистичких бића, монструозних творевина елементарног зла и ужаса подземља, описивао је доцније. Упркос томе што га је захватила паника Брунтон је одолео искушењу да укључи батеријску лампу. Била је то одлучност која га је спасила, јер како су му доцније египатски шамани објаснили, нико ко би видео та бића не би могао преживети тај ужас.

Та бића и сподобе зла су нестали сасвим изненада, и све је поново било мрачно и тихо.  Међутим, убрзо након тога почели су се јављати фантоми различитог аспекта као благонаклона бића у свечаним белим хаљинама као од древних египатских првосвештеника. Те древне позитивне  појаве су га уздигле из саркофага и лебдећи  водиле кроз тајне пролазе у оквиру пирамиде до «Сале за учење» .

Ово мистично искуство претворило се у астралну пројекцију. Брунтон описује осећај као да је био парализован, а његов дух напушта своје физичко тело и иде у регионе «после смрти» Осећао је као да пролази кроз уски отвор негде горе (феномен који је прво описан у шаманској традицији) и постаје чисто ментално биће са снажнијим осећајем постојања много живље него икада у свом физичком телу. Он је описао да је гледао доле на своје скоро беживотно мирно тело и приметио «уже» од бледе сребрне светлости које се протезало од његовог духовног до његовог физичког тела.

Овај астрални 'кабл' помињу многи људи који су тврдили да су имали искуства са астралном пројекцијом. Брунтон се вратио у стање нормалне свести сасвим изненада, убеђен да је доживео неку врсту церемоније иницијације. Он је пренео различите информације о историји прамиде које је добио од својих древних водича, укључујући чињеницу да је пирамида је саграђена много хиљада година раније у време Атлантиде, и да су у пирамиди тајне одаје у којима су древни записи и докази који то потврђују .

Занимљиво је да је то било и веровање многих окултиста попут Мадам Блавацки да су свештеници египатских мистерија користи Велику пирамиду да иницирају кандидате у искуство астралном пројекцијом и истином о животу после смрти.

Ово искуство Пола Брунтона у Великој пирамиди је наравно немогуће доказати и немају вредности за египтологе, али, можда, у тој чудној ноћи у Краљевој комори пре толико година, Пол Брунтон је дошао ближе откривању кључа о мистичним аспектима Велике пирамиде него било ко други пре њега. Занимљиво је да Наполеон који како смо напред рекли, такође провео ноћ у чувеном саркофагу Краљевске одаје када су ујутро дошли по њега ускратио одговоре о томе јели доживео нешто необично. Нешто касније на питање најближих сарадника да ли је и шта доживео током ноћи, одговорио :  Када бих вам и рекао, сигурно ми не би поверовали. И никада никоме није одговорио на то.  

Египатски споменици, посебно Велике Сфинга и Велика пирамида на платоу Гизе, имају превише мистерија и фасцинација које генеришу машту и изазивају контроверзе. Иако се однедавно на основу археолошких налаза и трагова на тим споменицима научним испитивањима старост помера за најмање неколико хиљада година уназад, а изградња смешта у време постојања Атлантиде , нико као Брунтон није био категоричан о времену и пореклу настанка Велике пирамиде и тајанствене цивилизације која их је саградила. Најразличитија истраживања укључивши технике древне астрологије су утврдиле да је Велика пирамида са Сфингом један од ретких артефаката који је преживео Велики потоп. А Теорија о Великом потопу све мање се сматра само теоријом. 


Литература :
- Брунтон, Пол, Потрага за тајнама Египта. Лондон, Ридер. 1969.
- Дејвид, Розали. Религија и Магија у древном Египту. Лондон, Пингвин Букс.2002.
- Е.Едвардс, Велике пирамиде у Египту. Лондон, Пингвин Букс. 1993 (ревидирано издање)
- С.Гордон, Паранормал. Илустрована енциклопедија. Лондон, Хедлајн, 1992,

Наставиће се :


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP