Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 116182
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6821100
Ko je na sajtu?
Imamo 67 gosta i 2 člana na mreži

ПРАЗНИК ПОВОДОМ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАВА


13.02.2015. / Академедиасрбија
Пише : Слободан М.Маричић

Дакле за дан два нам је празник – Дан државности. Не сећам се када је изгласана одлука о томе да то буде на Сретење , али ми не смета ни датум ни разлог. Ништа.

 Међутим, рекао бих да ми нешто ту нешто недостаје, не могу дефинисати баш тачно шта, али мислим да је то нека свечана атмосфера, неки осећај које сам имао као клинац или каснијих година поводом неког од празника који су се славили уз пар нерадних дана. Нећу да кријем, најупечатљивији ми је био 1. мај због војне параде. А касније Дан републике , због оних спојених нерадних дана , посета пријатеља и другара, обавезног крканлука и скидања температуре хладним шприцером.

Тај 29. новембар , рекао бих био је „набијен„ не емоцијама због празника републике што би био неки еквивалент овом Дану државности, него неком  атмосфером весеља како у предузећима, тако и код куће. Из зезања смо тај празник звали „Свети 29-ти“ и славили су га сви : комунисти, атеисти, верници, гностици и све религије. Он никад није падао у „посне дане“ што је такође било важно. Још важније је што знам да на тај празник није било гладних или оних који нису имали чиме да залију. Не плашим се што ће ме евентуално, неке набеђене патриоте напасти како ето више хвалим / волим тај некадашњи „мрски“ празник, а не волим или не поштујем Дан државности. Мој одговор :  фак ју ( сада ћу само да псујем на ћирилици и енглеском, то звучи отменије), знам ја више од вас шта је пропаганда.

Али имам и питање : Где је данас та свечана празнична атмосфера ? Где су те прославе, јел' то оно што се у неким државним здањима скупе ови преваранти и лопине политичари са својим фуфама и лизачима муда, страни амбасадори "пријатељских" земаља, невладини керови па хасају и лочу иако немају више слободних рупа на каишевима од панталона. Па нека их се скупи у Београду и у тих пар епицентара Србије  хиљаду, две или три, а шта је са осталима ? Слави ли се тај највећи празник у фирмама, у установама, фабрикама ( а да, немамо више фабрика ) уз мезе и танка безалкохолна пића ? Слави ли се по кућама, долазе ли пријатељи код пријатеља, другови код другара, или фамилије уз прасенце и пићенце.

Ништа од тога. Пензоси појма немају који је то празник, деца још мање, а одрасле судећи по анкетама ( ма какав празник, који празник, ма ајте молим вас, а да, да, лепо, лепо ) док свако мало шкрипе контејнери . Рекох нема празничне атмосфере, једноставно – шупље. Старији се сећају како се славио највећи државни празник и верујем да данас жале и за годинама и оним празницима. Млађима је данас вероватно празник сваки онај дан када успеју да искамче неку кинту од родитеља довољно за два три сата зезања у неком кафићу, а државни празник је када се „откину“ за нечији рођендан на слављеников рачун.

С друге стране приметио сам да се данас црквени празници и породичне славе прослављају много свечаније, са богатијим трпезама и са више заноса ( лево десно )  него раније. И то је у реду, јер мислим да су Срби сами нашли себи праве  (државне) празнике“  -  Божић , Ускрс и Крсну славу.

Колико сам успео да сазнам наши преци нису славили неке државне празнике, већ само црквене – народне. Па чак ни дан доношења овог првог устава. 
 
И да питам, а јел ви драги моји читаоци свечано славите овај Дан државности ? А ко ће вам доћи на славље тим поводом , и шта ћете укусно припремити за ручак, можда прасенце ? А за пиће ? Музика и тако то .... Мало сутра или мало морген, што рече наш блаженопочивши председник Милошевић, који нам такође ували додуше кратко је трајало, дан СРЈ - заједнице, Монтенегра и Србистана. Знате како се све завршило и хоп цуп, нестаде и тај празник.

Да закључим, ова прослава и празник, није то ишло спонтано, није „прошло“ народу кроз главу и ето зато.... Не иде на силу. А Сретење је у реду, црвено је слово и треба запалити кандило.  Треба отићи и у цркву, свеће и то је то.

Међутим, све време док пишем ово, имам на уму чланак који сам написао пре две три године у вези са овим Сретењским уставом и једном теоријом да га није писао потписани аутор, већ група аутора. Ако смем да кажем, моја маленкост не мисли да је сам устав као акт лош и назадан, напротив, пун је демократских искорака, као оно о ропству, организацији државне власти, скупштини и ограничењима књаза и сл.  Слободан сам изрећи мишљење, да је нека група паметних масона срочила исти и убедила Књаза да га усвоји у време када ни Аустрија , еееј Аустрија - није имала устав. За то нудим и доказе, у виду „ потписа „ на првој - насловној страници тог Устава. Па прочитајте то , ионако немате много или никаквог посла за време ових празничних дана, а и нико вам не долази у госте.

 http://www.akademediasrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5236:od-marievia-jaruge-do-najnaprednijeg-ustava-&catid=49:izbor-autorskih-clanaka-urednika&Itemid=73

http://www.akademediasrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7945:pa-srean-dan-dravnosti-ele-nam-i-naa-masonska-prekomorska-braa-&catid=49:izbor-autorskih-clanaka-urednika&Itemid=73


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP