Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147437
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7160193
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta na mreži

UMESTO OD RUSIJE SRBIJA ĆE ORUŽJE KUPITI OD - KINE !


30.12.2014. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan М.Maričić

Od kada je od strane tadašnjeg p.predsednika vlade Srbije Vučića pompezno najavljena kupovina 6 aviona tipa MIG 29 MM2  i „ nekih „ drugih odbrambenih sustema ( čitaj S-300 ) prošlo je dve godine .

 „Tako će srpsko nebo uz postojeće resurse braniti i eskadrila od deset najsavremenijih aviona ( četiri naša MIG 29 koji su remontovani i šest novih, koji će se kupiti na kredit od Rusije) kao i ruski odbrambeni protivraketni sistemi S -300, ( čitaj : pet baterija ( 4 rakete po oruđu) “ rekao je tada ponosno Vučić.  Do sredine ove protekle godine cela nabavka trebala je biti realizovana, a oružje u sastavu armije. Sve je trebalo da se obavi kupovinom na kredit od sedam godina sa grejs periodom od tri godine. Od tada se posle svakog putovanja naših najviših političara u Rusiju očekivala realizacija ovoga posla, kao i konačno posle dva dolaska predsednika Putina u Srbiju, a posebno kada je nedavno prisustvovao vojnoj paradi, na kojoj su umesto novih srpskih MIG-ova akrobacije i glavnu pažnju privukli ruski avioni iz akrobatske grube „Striži“. 

Međutim, za protekle dve godine niti bivši p.predsednik, a sadašnji predsednik vlade , ministar vojni, kao ni prvi ljudi generalštaba nisu prozborili ni reč, šta se dešava sa dogovorenom isporukom aviona i ostalog naoružanja Srbiji . O tome nije govorila ni ruska strana. Vojni analitičari smatraju da jednostavno u tom odlaganju nema nikakvih tajni. Prema konačnoj ruskoj odluci Srbija je trebalo da uplati pre kupovine 10 % ukupnog iznosa,  što je iznosilo oko 250 miliona evra, koje pare srpski vojni  budžet nije mogao da podnese ni kroz dve budžetske godine. U međuvremenu Rusija je prestala da proizvodi sisteme S -300 , a ono što je planirano za isporuku Srbiji prodato je Siriji i Iranu.

Tako je na raspolaganju ozbiljnim kupcima u svetu ostao noviji sistem S-400 koji Rusija prodaje isključivo za gotove pare i naravno koji je znatno skuplji ( i efikasniji ) od prve verzije stare tačno 25 godina.  Sistem S- 400 koristi i ruska armija i do sada je prodat samo armijama dveju zemalja, a u upotrebu Rusija uvodi od ove godine za svoju vojsku i najnoviji S-500.  

Slično se dogodilo i sa avionima. U poslednje dve godine avioni MIG 29 postoje samo u tri verzije  (umesto pet ) i svaka se zbog poboljšanja, nove opreme i naoružanja ubraja u 4-tu generaciju borbenih vazduhoplova. Time su planovi Srbije za obnovu svoje armije ostali mrtvo slovo na papiru, jer Srbija sa svojim (ne)mogućnostima nije ozbiljan kupac. Ništa od pomenutog Srbija više nije mogla, niti može dobiti od Rusije na kredit , a kao što je poznato, tadašnji ukupni budžet vojske Srbije od nepune milijarde dolara, skresan je za iduću godinu za oko 10 procenata.

Poznato je da je Rusiji potreban novac i da svoju vojnu opremu i oružje prodaje izuzetno retko sa odloženim plaćanjem, a pogotovo na kredit, a sa druge strane kupaca ima sasvim dovoljno za sve vrste naoružanja. Rezime : nabavku bilo koje vojne opreme od Rusije uz neke „ekstra uslove“ za Srbiju treba zaboraviti. Pri svemu treba naglasiti da nisu samo materijalni interesi i uslovi prodaje ruske strane to što je raspršilo sve nade Srbije da će postati „ regionalna vojna sila“ na Balkanu.

Naravno teško je i predpostaviti da je novi premijer sa takvom bezbedonosnom situacijom na Balkanu odustao od modernizacije srpske vojske, pogotovo što je zatajio planirani izvoz ( i dobit ) od nekih najnovijih srpskih vojnih aduta pešadijskog naoružanja i teških artiljerijskih oruđa i vozila . S jedne strane to je uticalo da se naša armija snabde uvek nedostajućim savremenim sredstvima, ali je istovremeno počela ozbiljna kriza u drugim segmentima odbrane. Splet okolnosti oko posete Kini srpskog premijera , a potom uzvratna poseta kineskog premijera i Samit u Beogradu, doneo je i neke pozitivne pomake u planovima modernizacije vojske. Nedavna poseta kineskih vojnih stručnjaka tokom pomenutog Samita Beogradu, inače obavljena u priličnoj tajnovitosti vrlo verovatno je okončana pozitivno za Srbiju. Iako se gotovo nigde ne spominje, a na pitanja novinara o vojnoj saradnji sa Kinom, premijer je bio veoma „optimistički tajnovit“, dok istovremeno iz  armijskih krugova pre svega u vazduhoplovstva, „curkaju“ vesti o planu modernizacije srpske vojske kineskim oružjem.  

Prilikom bilateralnih susreta predstavnika Kine i Srbije u Beogradu je potpisano čak 14 raznih Sporazuma i Memoranduma koji su na nivou međudržavnih ugovora. Jedan od njih je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i kineske kompanije Huawei o saradnji u oblasti „sistema“ !?. Iza imena kompanije se krije jedna od najmoćnijih svetskih firmi za izradu komunikacijskih sistema i čipova, čiji je obrt prošle godine bio 35 milijardi dolara, dok se ove očekuje da će dostići neverovatnih 50 milijardi američkih dolara. Ono što je zanimljivo u svemu je, da je početkom oktobra  Obaveštajni komitet američkog kongresa zatražio zabranu prodaje proizvoda kineskih kompanija Huawei i „ćerke fime“ ZTE  na američkom tržištu, zbog toga što oni mogu ugroziti bezbednost SAD. Izveštaj Komiteta je rezultat jednogodišnje istrage koja je pod lupu stavila poslovanje ove i drugih kineskih kompanija koje konkurišu američkim firmama, a održavaju bliske veze sa kineskom Komunističkom partijom i Kineskom armijom. Ova kineska kompanija inače zapošljava širom sveta oko 150 hiljada ljudi.Krajnji ciljevi i programi saradnje su naravno još nepoznati, ali se može zaključiti da kompanije koje su na osnovu postignutih Sporazuma zainteresovane da „sarađuju“ sa Srbijom ukupno „obrću „ godišnje ukupno gotovo pola bilijarde dolara ! I gde smo mi tu, i gde je mesto Srbije koja nema ni jednu kompaniju koja ima godišnje prometa više od 500 miliona dolara ili vredi više od 2 milijarde dolara sa svim resursima i projektima ?

Na ovo zaista ni jedan analitičar u Srbiji može dati odgovor, a usput da spomenemo da je uopšte izuzetno malo stručnjaka moglo i htelo da uopšte komentariše značaj poslovnog zbižavanja sa Kinom posle održanog samita u Beogradu. Jednostavno, pravih poznavalaca ove teme u Srbiji nema. No ceo gornji uvod u vezi sa Kinom napravljen je da bi se potkrepila tvrdnja da je Kina spremna i može sa lakoćom da kreditira Srbiju u iznosima od kojih se ne samo čitaocima, već verovatno i premijeru zavrti u glavi. Naravno i u oblasti kupovine naoružanja  za koju smo veoma, veoma zainteresovani. Da bi se od Kine kupili naprimer avioni ili isto oružje kao što je planirano od Rusije, nisu potrebni  državni sporazumi niti mnogo ceremonija i gestova „bratske ljubavi“ koja se izgubi u matematinici, računici i interesima. Dovoljni su ugovori sa Ministarstvom odbrane i odlučnost da se dogovori i planovi sprovedu.

I sad kada govorimo o eventualnoj kupovini vojne opreme i naoružanja na kredit, bez ikakvih posebnih uslovljavanja usmerimo se na željene MIG-ove 29 i sisteme S – 300.  Avion MIG- 29 u kineskoj verziji, dakle izrađen inverzibilnom tehnikom od ruskog MIG-a 29 ( rastavi original, napravi kopiju i sastavi ) Kinezi rade već dvadeset godina, a poslednji model ima oznaku  JF-17 i predstavlja letilicu četvrte generacije, i inače je unapređeni klon ruskog MIG-a 29 M ( domet radara 100 km, domet raketa između 60 i 80 km.) . Tu su i avioni – klonovi sličnih performansi Suhoj 27/30 odnosno kineska verzija Ј-11В или Ј-10. Svakako se treba složiti sa stručnjacima da su ruske verzije aviona svakako sigurnije i pozdanije sa uvek nešto prednosti u kvalitetu i performansama, ali zato je i cena kineskih aviona gotovo upola manja od ruskih, dakle negde maksimum 35 miliona dolara, što je za nas sigurno veoma važan parametar. Sve ostalo manje više je isto. Recimo američki F-16 košta 100 miliona dolara u osnovnom modelu, a sa njima naši piloti ni mehaničari nemaju baš nikakvog iskustva, remont i rezervni delovi su skupi a naoružanje oprema i municija po NATO standardima. To sve važi i za sve zapadne modele avione : francuski Rafal, švedski Gripen i druge koje su nam nuđeni 2012 godine, među kojima i Eurofajter koji košta od 60 miliona, pa naviše, dok ni ostali nisu jeftiniji. I ono što je najvažnije u opciji je plaćanje – u kešu naravno, tačnije - nema kredita. Svi ovi problemi sa nabavkom MIG-ova od Rusa ili Kineza koji su srpskim pilotima i inžinjerima dobro poznati, jednostavno ne postoje.

Što se tiče protivvazdušne odbrane i antiraketnih sistema,  Kina proizvodi ove sisteme od sredine devedesetih godina i naoružala je svoju vojsku sa klonom ruskog osnovnog modela  S- 300, a poslednji kineski model ima oznaku  XK -9 ili FD -2000 i mogao bi se nazvati S – 300 ++ , što bi se reklo druga unapređena generacija osnovnog modela koji je kupljen od Rusije  (sa dometom od 150 kilometara i dejstvom do visine od 27 kilometara.)  Inače Kina i dalje kupuje od Rusije svaku novu unapređenu verziju aviona ili drugih sistema koje i sama proizvodi. Razlog je jasan.   

I sad preostaje da se vidi ( koliko je to moguće ) kakav je vojni budžet  odnosno čuju planovi Ministarstva odbrane za nabavku nove vojne opreme i eventualno vazduhoplova. Ako to bude kako je uobičajeno tokom januara, moguća su iznenađenja ne samo za srpsku javnost - ko će biti isporučilac. U tom slučaju srpsko vazduhoplovstvo bi moglo da računa na mnogo više aviona od ranijih planova, što bi predstavljalo zaista pravi korak ka dominaciji u regionu. Što se tiče protiv raketnih sistema S- 300 odnosno kineskih verzija , samo se okvirno nagađalo da je planirana nabavka pet baterija ( po 4 rakete ) pa bi verovatno i broj istih u okviru kupovine od Kinr bio dakako veći.

Dakle nova godina je tu i uskoro ćemo čuti kakve su namere i planovi Ministarstva odbrane i ostaje da se nadamo da će biti optimistički, kao i oni koje smo čuli od drugih ministarstva u vladi posle jedne izuzetno teške godine. I zaključak, da se dobri poslovi ne moraju praviti samo sa „braćom „ .


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP