Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117514
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6827400
Ko je na sajtu?
Imamo 37 gosta na mreži

ZAŠTO RUSKI ASTRONAUTI LETE U SVEMIR NAORUŽANI ?


29.12.2014. / ree-Akademediasrbija

Kada se čuje da ruski astronauti u svemir redovno lete s ozbiljnim oružjem, prva reakcija može lako biti čuđenje, pa smeh.


S kakvim oružjem i protiv koga? Laserski pištolj? Svetleći mač? I to protiv agresivnih vanzemaljaca? Ipak, stvar je ozbiljna, a ruski astronauti i danas slede dobru staru sovjetsku praksu. Ruski Vjesnik prenosi detalje ove malo poznate priče iz istorije osvajanja svemira.

U realnosti, oružje astronauta - trocevni pištolj koji najviše liči na skraćenu lovačku pušku  nije služio za borbu protiv vanzemaljskih čudovišta, već spasavanju života nakon sletanja na Zemlju.

U SSSR-u nisu bili skloni o tome puno govoriti, no sovjetski astronauti još od Jurija Gagarina leteli su u svemir s oružjem. Članovi svemirskog odreda dobijali su poznati pištolj velikog kalibra Makarov (PM), kakav su imali i policajci. Oružje se davalo za slučaj vanrednog prizemljenja "radi zaštite od divljih životinja i kriminalnih elemenata".  I malo ko je pomišljao da bi trebalo zameniti "svemirski" PM, sve do 1965. kada su Aleksej Leonov i Pavel Beljajev izvršili vanredno prinudno ateriranje u dubokoj ruskoj tajgi.

Medved nije astronautu drug
 
Zbog specifičnosti terena, spasilački timovi nisu mogli odmah dopreti do astronauta. S Leonov i Beljajev bili su prisiljeni provesti u tajgi nekoliko dana.  "Helikopteri su nas mogli samo nadletati i referisati o tome da jedan cepa drva, a drugi ih baca u vatru", seća se Leonov.
 
Astronauti su za sebe izgradili sklonište, ali su do njih "na grejanje oko vatrice" počeli dolaziti medvedi, koji su se u martu tek bili probudili iz sna i zato bili vrlo gladni i agresivni. Sve što su astronauti mogli učiniti - to je pucnje u vazduh , što je izazivalo samo radoznalost životinja koje se nikad ranije nisu susrele s čovekom.  "Jedino što smo mogli učiniti s 'Makarovom', bilo je da se upucamo međusobno ", s gorkom ironijom se priseća tih dana Leonov. Upravo je on istupio s inicijativom da se stvori posebno oružje za preživljavanje astronauta u slučaju prinudnih ateriranja.
 
San čobana i lovokradica

Projekt pod vođstvom glavnog konstruktora Tulske tvornice oružja Vladimira Paramonova vodio se u tri pravca: klasični revolver, polu automatsku pušku glatke cevi i trocevni pištolj.  Trocevni  pištolj  TP-82 se pokazao kao najoptimalniji za rešavanje postavljenih zadataka: zaštita od "opasnih zveri i kriminalnih elemenata", pronalaženje hrane lovom i davanje svetlosnih signala vizuelnog posmatranja. Pištolj je dobio dve gornje horizontalne glatke cevi lovačkog kalibra 32 mm i izlučenu cev kalibra 5,45 mm, smeštenu ispod njih. U borbenom kompletu bili su specijalno izrađeni meci kalibra 5,45 mm SP-P (puščani), kalibra 32 mm SP-D (sačma) i kalibra 32 mm SP-S (signalni).

Radnici tvornice su novi pištolj nazvali "Lovokradičin san", ali u službenim dokumentima označen je kao „SONAZ „ (streljačko oružje s nosivom havarijskom zalihom). Službeno je SONAZ bio uveden u naoružanje 1986. Iste godine je TP-82 prvi put i bio u svemiru: njime su bili naoružani sovjetski astronauti u zajedničkoj sovjetsko-francuskoj posadi. TP-82 je dobio uskoro vrlo neobičan kundak - mačetu. Odvojeno gledano, to je bila obična mačeta za pripremu drva, međutim, na nju se mogla navući čvrsta navlaka, a zatim se spojiti s pištoljem. Time se pretvarala u pušku. Iz glatkih cevi mogli su se loviti zečevi, ptice i sitna divljač, a iz izlučenih - jeleni, divlji veprovi i druge krupne životinje. U borbeni komplet SONAZ-a ulazilo je 11 metaka SP-P, 10 metaka SP-D i 5 metaka SP-S.

Oružje se pokazalo na ruski način pouzdano. "Stavljali smo pesak u unutrašnjost pištolja, nalivali vodu, što sve nismo činili i oružje je izdržalo sve testove", priča Nikolaj Filatov, zamenik načelnika Odseka  za pripremu astronauta za preživljavanje u ekstremnim uslovima .  Prema njegovom sećanju, čim su za pištolj čuli Kozački pastiri, odmah su astronautima na vežbama počeli nuditi trampu. Davali su celo stado ovaca za TP-82, a jedan čobanin je ponudio čak i svoju ženu. Takvo oružje su željeli svi : piloti, geolozi, istraživači i lovci. Nešto kasnije se ipak pojavio njegov klon - to su pištolji „Vepar-1“ i „Vepar-2“. ATP-82 je izrađivan do kraja 1980-ih. Prema službenoj verziji proizvodnja je zaustavljena, jer je bio proizveden dovoljan broj jedinica oružja, a po neslužbenoj - financijski problemi u periodu nakon Perestrojke nisu dali fabrici ni vremena, ni mogućnosti za izradu tako egzotičnog oružja.
 
Može li se očekivati preporod legende?
 
Ne zna se mnogo o postsovjetskoj sudbini TP-82. U medije je 2007. procurila informacija o tome da je zbog isteka roka važenja metaka za TP-82 zapovednik šesnaeste osnovne ekspedicije na Međunarodnoj svemirskoj stanici inženjer-pilot Jurij Malenčenko pred poletanje na orbitu dobio verziju pištolja Makarova.

Jesu li TP-82 ili njegov analog još uvek deo svemirskog arsenala, ne zna se tačno, ali je u februaru 2008. poznati američki stručnjak za svemir, bivši inženjer NASA-e James Oberg, zahtevao da se sa Međunarodne svemirske stanice ukloni rusko borbeno oružje. Oberg je izjavio da u tome vidi opasnost i smatra da pištolju nije mesto u orbiti, gde ljudi moraju raditi u uslovima velikog stresa i psihičke napetosti.

Ruski stručnjaci se s mišljenjem inženjera NASA-e nisu složili. Po rečima Jurija Gidzenka, načelnika uprave za posebne pripreme astronauta u Centru za pripremu astronauta, postoji nužnost za oružjem na kosmičkom brodu, a to je provereno i dokazano u praksi. Stoga, sudeći po svemu, još je rano TP-82 otpisati iz arsenala i upisati u istoriju  astronautike.

A Amerikanci?

Firma Savage je 1983. proizvela je za astronaute NASA-e oružje analogno pištolju TP-82 pod oznakom 24-VS. A kompanija Randall Knives proizvela je za njih nož „Astro 17“, u čiju dršku je bio ugrađen komplet za prvu pomoć. Međutim, nije poznato nose li danas Amerikanci u svemir još uvek neko oružje.

/ Izvor : Ruski vjesnik /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP