Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 116195
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6821141
Ko je na sajtu?
Imamo 93 gosta na mreži

PACTE КИНЕСКА ВОЈНА МОЋ


29.12.2014. / Академедиасрбија

Током последњих година велика пажња у Кини је била усмерена у модернизацију војне индустрије. Успеси кинеске иновационе политике до сада су се налазили у сенци. Многи западни стручњаци и даље сматрају да Кини не полази за руком да се изједначи са Западом у војном иновацијама. Да ли је тако?


У ствари време када је требало обраћати основну пажњу на кинеске успехе у сфери развоја војне технике већ је прошло. Кина и даље у извесној мери заостаје за Западом у војно-техничкој сфери по неколико праваца. Ипак, оцењујући промене у карактеру наоружања кинеске армије, може се приметити да је Кина у последњих 15 година постигла изузетне успехе. За то време она је учинила скок за најмање две генерације практично у свим правцима, ослањајући се углавном на сопствену производњу.

Крајем 90-их година сваки борбени авион кинеске производње (не рачунајући склопљене по руској лиценци Су-27) био је потпуно инфериоран у рату против западног противника. Авиони које сада производи кинеска индустрија, такви као Ј-11В или Ј-10, могу да буду лишени неких техничких новина које постоје на последњим западним ловцима али ипак, они припадају истој генрацији као и основне борбене летелице авијације САД и Јапана. Њихова електронска опрема, оружје и други системи дозвољавају да се ступа у борбу  са упоредивим снагама Американаца и Јапанаца и да се однесе победа, могуће са мало већим губицима.
Исто се може рећи за многе друге видове наоружања и војне технике кинеске армије. Поједини видови кинеског тактичког ракетног оружја за копнене трупе налазе се на веома напредним позицијама. Они успешно конкуришу на тржиштима Блиског Истока продукцији западних и руских произвођача.

                 

 

                

                                                      Кинески Cтелт Ченгду – Ј 20

Чак у сфери производње мотора за авионе, коју често наводе као пример тешкоће за Кину у сфери иновације, није све тако како се представља. Кина серијски производи и монтира на борбене авионе снажни турбомлазни мотор за ловце четврте генерације. При томе његове карактеристике постепено се побољшавају. Наравно, треба да прође време пре него што он достигне ниво поузданости руских сличних борбених летилица , али то је пре питање безбедности летова. Са тачке гледишта техничких могућности, Кина може сама да направи релативно савремени ловац са кинеским мотором и кинеским основним агрегатима, да пошаље такав авион у борбу против савременог западног ловца и да зависно од вештине пилота победи. Пре петнаестак  година у нешто слично тешко је било поверовати.
Кинеска техника одговара савременом напредном нивоу, можда не у свих 100%, већ само у 80% егмената. Али то је већ сасвим довољно да се постигне успех на рачун правилно одабране тактике и бројне надмоћи у споју са одлучношћу и спремношћу да се иде и на жртве од чега Кина не бежи.

Зато Кина и даље мора да троши значајна средства за коначно превладавање свог заостатка за Западом, ако жели да игра важну улогу у свету. Ипак, очигледно је да су техника и технологије последњих година престале да буду главни фактор који одређује ограничене борбене могућности кинеске армије. Главни ограничавајући фактор сада није техника, већ способност кинеске армије да се адаптира на гигантски технолошки скок који се догодио. Управо у тој сфери се данас налази најважнији део изградње кинеске војне моћи. Кинези зато изводе масовне реформе система бојеве припреме, система управљања, организационе структуре армије и интензивно раде на усавршавању своје војне вештине.

                

                                                               Систем ХК- 9 ( С 300 )


При томе треба имати у виду да кинеска војна индустрија производи за западне и руске појмове изузетно велики број борбених средстава. Чак и најскупље системе као што су одбрамбени ракетни систем С 300 кој е  је иначе Русија управо престала да производи, Кина је одмах по куповини средином деведесетих почела да сама производи у серијама по стотину комада (руски противракетни систем С-300, добио је име ХК-9 или ФД-2000 ), а рачуна се да данас располаже са овим унапређеним системом у великом броју на сваком делу своје територије. Иако се не може ни данас мерити по референцама (домет и прецизност ) са руским, ипак толика бројност сигурно је за противника озбиљна опасност. Исто се догађа у производњи најсавременијих тенкова, ракетним системима средњег и дугог домета, а посебно у авио индустрији и производњи авиона. Да ли су за чуђење последње вести да је кинеска војна индустрија снабдела своју армију са ни мање ни више него десет нових летилица типа Авакс (КЈ-2000 Авакс ) ,  који без обзира што су близанци истог типа руског Авакса ( Беријев -50) су се показали импресивним на војним изложбама на сајмовима далеко-источних земаља посебно у Пакистану ,   Индији ......

               

                                                             Кинески Авакс КЈ-2000

Дакле у овом тренутку јасно је да Кина надомешћава недостатке својих високотехнолошких борбених средстава бројношћу, али истовремено непрекидно се приближама стандардима које диктирају САД и Русија.
 
То је добро познато не само суседима Кине већ и САД које су свесне да у овом тренутку Кина располаже бар неколико пута већим бројем борбених система од свих других водећих земаља, осим вероватно нуклеарним главама. Тако да није свеједно да ли ће се пред јапанском или америчком  ваздухопловном патролом на јужнокинеском мору  наћи исти број противника или пет пута већи макар и са ваздухопловима слабијих перформанси , а у борбеним условима и више. То Кини даје већ сада статус супер силе и место раме уз раме са САД и Русијом.    

/ Извор : serbian.ruvr.ru /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP