Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147437
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7160201
Ko je na sajtu?
Imamo 40 gosta na mreži

АСОЦИЈАЛНО ПОНАШАЊЕ ПОВЕЗАНО ЈЕ СА ГЕНИМА


28.12.2014. / Академедиасрбија
Пише : Слободан М.Маричић

Група научници из Квебека студирали су годинама генетску предиспозицију за асоцијално понашање. Испоставило се да је заиста могућа последица ацосијалног понашања која је изазвана утицајем наслеђа и окружења.

 Налази аутора студије објављени су у „Internаtionаl Journаl of Neuropsichophаrmаcologi“, и могу се у детаље проучавати на одсеку медицинских истраживања Универзитетa у Монтреалу.

Научници су на почетку рада на пројекту одлучили да се позабави главним факторима који утичу на асоцијално понашање. Дакле, они су били прво заинтересовани за питање за генетске предиспозиције за такво понашање и утицаја животне средине током развоја и живота појединца или групе.

Узорак за испитивање је обухватио 1.337 средњошколаца узраста од 17 до 18 година из једне провинције Вастмандланд у централној Шведској. Деца испитаници који су учествовали у анонимној анкети  попуњавали су упитнике који су садржали питања о учешћу у кривичним делима, породичним сукобима, сексуалном насиљу, односу са родитељима и околином. Такође, сваки испитаник је на бази добровољности  дао узорке пљувачке са којих су  генетским научним техникама издвојених узорци ДНК, који су даље студирани са резултатима теста.

Након три године рада се испоставило се да је малолетничка деликвенција повезана са одређеном комбинацијом генетских фактора и утицајем  фактора средине. На пример, асоцијално понашање повезано је са оним испитаницима код којих су пронађени гени Вал66Мет, затим, 5-ХТТЛПР и МАОА-уВНТР,  у комбинацији са проблемима у породичном окружењу или сексуалним насиљем.

Студија канадских и шведских истраживача је показала како гени могу утицати на мозак, мењајући његову осетљивост кроз дејство фактора из окружења,  пре свега породични конфликти, сексуално насиље и неусклађен однос са једним од родитеља .

У студији је испитан и процес утицаја генетике на асоцијално понашање поменутих испитаника који су свртсани у групу асоцијално неприлагођених. Ген Вал66Мет је означен као  неуротрофни фактор који је посебно одговоран за подстицање и развој неурона у мозгу на који утичу мањанк или вишак протеина. 5-ХТТЛПР ген је одговоран за регулацију транспортера екстрата серотонина у мозгу који изазива измењена неуролошка стања. Ген МАОА-уВНТР  кодира моноамино оксидазе - ензим и има важну улогу у метаболизму укључујући регулацију  глутаматома који припада групи "ексцитаторних амино киселина".

Још један од занимљивих  закључака ове студије је да се „интелигенција наслеђује“ од родитеља и зависи од сродног или различитог нивоа природне интелигенције оца и мајке, а образовање је само надградња, која не повећава коефицијент интелигенције ( ИQ ) чак и после највишег образовања, већ представља фактор наученог искуства које свакако користи у животу.

То објашњава чињеницу да многе асоцијалне особе или криминалци имају често висок степен интелигенције, док такозвани узорни и образовани грађани имају просечан степен интелигенције ( ИQ) а успешни су браку, на послу и узорни у друштву.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP