Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117919
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6830555
Ko je na sajtu?
Imamo 76 gosta na mreži

РУСКИ РУЛЕТ КИНЕСКИМ ЧИПОВИМА


20.12.2014. / Академедиасрбија

Амерички авиони, бродови и чак ракете препуни су шверцованим чиповима кинеске производње. То су резултати истраге чије резултате је ових дана сенату САД представио Комитет за оружане снаге.

 Сенатори су забринути: због тога америчке ракете - пресретачи или пилоти хеликоптера неће моћи да погоде циљ. По приближним оценама, број фалсификованих делова у америчкој војној техници може да премашује милион комада. И по мишљењу сенатора, то је само врх леденог брега – комисија је видела само део ланца испорука. Хиљадама америчких борбених авиона и бродва се управља помоћу уређаја са шверцованом кинеском електроником. Она се користи на транспортним авионима Боинг Ц-17, Локид Мартин Ц-130Ј, Супер Херкулес и на хеликоптерима Си Најт и чак у противракетним системима. Отприлике у 7 од 10 случајева домовина испоруке неоригиналних делова била је Кина. Још 20% дошло је из Канаде и Енглеске  јер су  ове земље база за препродају кинеских фалсификата. За време расправе биле су приказане фотографије са тржишта електронике у граду Шангај и картонске и пластичне кутије пуне микрошема и чипова. Локални становници перу у реци старе чипове, суше их на сунцу, после чега их дају на продају велетрговцима. То што се добија на крају може успешно да прође проверу у фабрици. Ипак експерти истичу да чипови који се користе у војној техници морају да издрже високу температуру и влажност. А фалсификат у ванредним условима може да изневери, истакао је у интервјуу за Глас Русије екпсерт за конкурентско обавештавање Јевгениј Јушчук.
 
Оригинална продукција тестира се на квалитет прилично озбиљно, посебно ако је војна. И висока цена се одређује не само ценом израде. Она се одређује и тиме што одређени проценат продукције иде у фелеричну робу и њена цена се додаје цени онога што се пушта у продају. Такође се додаје цена услуга самог тестирања. А када се ради о шверцованој роби, добија се руски рулет: може да испадне добро, а може и не баш добро. И ако се лош део нађе у авиону, овај авион затим, на пример, може да изгуби нуклеарну бомбу. Познато је да су они већ 50 комада изгубили, судећи по томе шта је у штампи написано до данас.

Проблем који је разматран у сенату није настао данас. Још 90-их година администрација председника САД Била Клинтона предложила је Пентагону да смањи трошкове и да одустане од конструисања електронике у америчким предузећима. Уместо тога војни ресор је почео да купује „са тезге“. А како је Кина постајала светски центар производње електронике, ове тезге је пунила њена продукција. Сенатски комитет је нашао оригинално решење: затражио је да Кина хитно затвори своје црно тржиште електронике. На расправу су такође позвали амбасадора Кине, мада се он дипломатски позвао на неодложна посла.

Резултате сенатске истраге прокоментарисали су и кинески експерти. Оптужбе на рачун Кине тамо називају неоснованим. Читава ситауција је илустрација закона слободног тржишта. Једини излаз за САД је да купују делове у Кореји и Јапану, али тада ће њихова цена бити неколико стотина пута већа. Таква варијанта тешко да ће одговарати Пентагону, којем предстоји да за 10 година смањи трошкове за куповину новог наоружања још за 450 милијарди долара. Тако да је једина узданица - напредна кинеска наука.

Опширније: http://serbian.ruvr.ru/2011/11/11/60250563/

/ Глас Русије /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP