Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147441
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7160282
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

КРАХ ДОЛАРА, БАНКРОТ АМЕРИКЕ И ЗЛАТО КАО СПАС


28.11. 2014. / рее-Академедиасрбија
Слободан М.Маричић

До сада би свако ко размишља реално требало би да буде прилично уверен да ћемо ускоро доживети глобални финансијски колапс.

 За оне који кажу – да не би требало да се купује злато, јер се оно као и сребро не може да једе, одговор је : зато што је злато било најјаче средство куповне моћи у највећем броју цивилизација, култура и народа током више хиљада година човекове историје.
Иако је ово превод америчког чланка, готово исти сценарио ће се дешавати у целом свету, па и у Србији и окружењу. У наставку чланка нешто више о последицама кризе код нас. 

Ако у и даље не разумете чињеницу да злато вреди неупоредиво више од сваког папирног или кованог новца , прочитајте неколико чланака у прилогу, пре свега " Зашто је злато реалан новац " .  Рецимо да још нисте одлучили и одабрали начин да заштитите свој новац претварањем у племените метале, већ држите део новца у  у банкарском сефу, а други део на рачуну у банци и сматрате да је то добро решење јер вам је новац лако доступан и сигуран. И тако после годину, две  упалите телевизор и чујете вести да је америчка берза пала и систем долара се урушио. Или САД је изгубила финансијски монопол и долар престао да буде светска обрачунска валута, или су Русија, Кина и Јапан обуставиле међународна плаћања са обрачуном према долару, већ системом вредности своје валуте према страним, што је изазвало крах на свим америчким и европским берзама.

Обични Американци ће без сумње када чују ове шокантне вести на ТВ помислити  - ево нас опет, још једна 2008 ! Наша влада ће учинити опет нешто да спаси нашу економију, као и увек раније. Али овакав развој догађаја ће бити веома различит и америчка влада неће моћи да уради било шта, што ће помоћи ни америчким финансијама а још мање својим грађанима. Уосталом и донекле финансијски образовани знају, да је кроз историју сваку своју кризу Америка решавала,  штампањем нових и нових количина долара.
 
У књизи : „После шока“ (аутора Вајдермер и Шпицер 2010. ) стоји упозорење :  "Чињеница да је «долар предувани балон» ће остати релативно скривена све до самог краја, али када балон пукне, то ће неће изгледати ни налик као финансијска криза 2008. године, што значи да ће доћи врло брзо до тоталног колапса. Када се то догоди, то ће бити: изненадно, брзо и сувише велико за централне банке да реше било којом интервенцијом... а немогуће да се одштанцају нове количине зелене валуте....  "

Чак и ако пропадање берзи не буде „ преко ноћи “, већ у неколико дана , сви ће убрзо желети да купе злато. Они први који ће затражити претварање новца у злато исплатиће сваку цену која се буде одредила, јер се зна да ће потом вредност злата почети да расте до неслућених размера, све док буде злата на продају. И већ у веома кратком року, обичним људима ће се саопштити вест - да нема злата за продају.  Злато ће једноставно нестати. Тада ће обичан амерички грађанин схватити да је  можда требало да на време као осигурање купи и нешто злата, али то ће бити далеко прошло време. Богати ће куповати шипке  злата по двоструко, троструко или било којој цени све док га буде, јер знају да долар у папиру неће имати више никакву вредност и да неће скоро или било када имати реалан паритет према злату. И до ово читате Кина, Русија, Јапан али и Швајцарска  повећавају своје залихе злата и неки од њих то не чине од јуче, већ годинама. Дакле највећи број грађана ће изгубити прилику да купе неке количине злата и тиме остају потпуно финансијски без икакве платежне моћи за потребе голог живота.
 
Они који су имали више или мање новца у банци, тада схватају да је девалвација  тако озбиљна, да ће изгубили у првим данима 75% и више од вредности новца који су имали. Одмах ће се створити дуги редови пред банкоматима и буквално физички обрачуни да се што пре дође до што више новца. Али, чак и након што су узели свој новац, уколико банке не уведу ограничења што се лако може догодити  схватате  да је ваш новац постао практично безвредан, чим уђете у прву радњу. Заправо ако уопште у тим првим данима продавнице буду уопште радиле. Оне које буду радиле биће буквално збрисане јер ће народ куповати буквално све. И ту настаје проблем за оне који не буду имали кеш, што је скоро заборављена навика у САД. Банке ће у мегамаркетима одбијати исплату износа са кредитних картица, што ће изазвати нове нереде.  Ситуација ће бити потпуно ван контроле, људи љути и узнемирени, завладаће депресије, пљачке, убиства и самоубиства, уследиће хаос. Наравно многи не могу и неће да верују да ће се то дешавати баш тако, али и написано је  блаже од праве истине.

Ипак до тих тренутака појавиће се неколико знакова, не само на берзи, већ уопште у свим сферама живота. То ће вам бити последња прилика за куповину злата и сребра ( о сребру као резерви касније ). До  краха ће постепено завладати  масивна  незапосленост већа од оне из времена Велике депресије , вртоглави раст принудне наплате кредита банака, банкроти банака и компанија, заустављање социјалних давања. 

"Каматне стопе ће буквално отићи у небеса,  инфлација ће бити ненормално висока, берзе ће се срушити, али и даље бити отворене за трговину продуктима. Већина Американаца ће изгубити своје уштеђевине, а када влада САД више не буде могла утицати на финансијско тршиште, упркос нелогичности повећаће се драстично порези.  Предузећа ће остати без посла, радници без плата а осигуравајући фондови несолвентни, па ће пензионери такође остати без икаквих прихода. Људи ће наравно престати да плаћају своје дугове за станарине, гас, воду и све комуналне услуге, кредитне рате од оних великих за отплату кућа и аутомобила до рата за куповине кућних ствари. Број развода, насиља у породици, пљачки и убистава ће се драстично повећати, а без новца да плате за становање, многи ће да похрле рођацима који имају кров над главом за основни смештај и храну. Пошто закупци не могу да плате изнајмљивање станова и кућа, а постоји их толико много, станодавци немају друге него да задрже оне који могу да плаћају макар трећину кирије. Људи ће престати да плаћају своје хипотеке, а хипотекарни компаније ће проћи кроз још гора времена од стамбене кризе у 2007. и 2008. у којој је стотине хиљада људи живело са одлагањем плаћања хипотеке за до 2 или 3 године.

Амерички златни парадокс

У односу на све могуће пројекције финансијско –економског краха у САД, владини финансијски експерти разматрају невероватну опцију, а то је према финансијском аналитичару  Бик Вејеру, закон да ће се власници племенитих метала осим у накиту ( златне и сребрне плочице или златни и сребрни новац )  гонити за кривично  дело, повезано са терористичком  активношћу. Образложење је да само терористи у свету  користе злато и сребро као валуту, због чега ће власти  да конфискује све злато и сребро које грађани поседују. С друге стране, стварање чак и малих резерви злата и сребра у САД се обесхрабрује од власти и умањује значај путем мајнстрејм медија, као и финансијских аналитичара и брокера.  Иницијативу за наведени предлог закона је наводно и околност да је ИСИС (Исламска држава )  једина држава на свету увела стабилну валуту најавивши да ће ускоро њихова званична валута бити искључиво кованице од злата и сребра !?!  

Неки људи кажу: "Кад долар пропадне, злато не вреди, јер не можете да се једе!" Али како су се злато и сребро користили као валуте хиљадама година историје широм света? У случају колапса папирног новца, дакле  злато и сребро ће сасвим природно доћи као једина логична основа новог светског монетарног система.

И коначно две пикантерије : (да би појачала своју финансијску билансу јачањем златних резерви) Америка је « примила на чување» од Украјине  42,3 тоне  украјинских златних резерви . Америчка влада је саветовала да је «сигурније да се злато налази у Америци због опасности руске интервенције » !?! Злато ће бити , наводно, враћено када прође опасност од руске интервенције !

Још нешто што је за тешко поверовати, Швајцарска која од пре Другог светског рата важи за најстабилнију економију и параметар финансијске моћи, донела је одлуку да своје резерве злата од 1.000 тона повећа за још 20 %, са образложењем да ће пре или касније злато играти главну улогу у одређивању односа економија према новој светској валути, иако се рачуна да Швајцарска има најмање десет пута више резерви злата по глави становника од САД, Кине или Русије. А нова светска валута неће бити ни долар, ни рубља, нити било која постојећа валута, већ сасвим нова интернационална монета, којој се већ припрема име.  

Иначе Србија има златних резерви око 15 тона, или дупло више од збира златних резерви свих земаља бивше Југославије, а појединачно више од свих земања на Балкану, што је котира на 54 место у свету међу земље са солидним златним резервама. Истовремено има највећи део девизних резерви у доларима, што није баш најпогодније финансијско обезбеђење. Хрватска например нема уопште златних резерви, јер их је продала (око 3 тоне ) пре неколико година ради улога за међународне зајмове. За илустрацију САД имају 8 хиљада тона златних резерви, Немачка 3 хиљаде, Француска 2,5 хиљаде тона, а Кина 1.100 и Русија око 1.150 тона мада су то само процене, јер ове две земље не дају о томе службене (тачне ) информације.

Непотребно је подсећати на време санкција уведених СРЈ и дириговане пропасти српских банака и колапс динара. Тада су нас « спасиле «  девизна штедња грађана и девизне резерве у иностранству, од којих је бар трећина, из кипарских банака буквално украдена од стране тајкуна и политичара.  Пропаст долара  и светска монетарна криза овога пута, ако и када погоди Србију, биће пресликана  из Америке и других земаља, јер не постоји резервна светска валута. Све што буде погађало америчке грађане, осетиће и људи широм света, па и у Србији. Једино што је трачак наде за очување , макар и црног тржишта осим натуралне размене, су злато и сребро. У време Балканских и два Светска рата Срби су научили да код куће имају увек пар дуката за : « Недај Боже «  .  Е па «Недај Боже»  куће у Србији без мало « Жутог « . 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP