Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117917
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6830521
Ko je na sajtu?
Imamo 76 gosta na mreži

ГЕНОЦИД КОЈИ ЈОШ ТРАЈЕ


16.11.2014. / рее-Академедиасрбија

Аутор: Љубица Шаран

Дуго се светски коцерн Монсанто чинио као неприкосновени владар у свету поткупљиве биотехнолошке политике и манипулација с опасним ГМО семењем и хербицидима. Његовом бахатом и безобзирном деловању се није видео крај, када је своје „ тамно“ пословање проширио из земаља Јужне Америке и Африке на цео свет, па стигао и до Србије. Међутим, изгледа да се ситуација почела да мења.

 На суду у Лиону у Француској Монсанто је фебруара 2012. проглашен кривим, али не за погубно деловање његове ГМО хране и семења, већ за тровање фармера Паула Франсоа 2004. с отровом за коров под називом Ласо. Монсантова је кривица запечаћена неадекватним информацијама о опасностима по здравље свих који су дошли у додир са овим отровом укључујући и фармера Франсоа који је због Ласоа искусио озбиљне здравствене проблеме, као што су; губитак памћења, муцање и главобоље након што је нехотице удахнуо паре Ласоа.

То се наравно могло избећи, али Монсантоа чак није било брига да напише на паковањима овог производа колико је опасан по људско здравље и како се при руковању треба заштитити! Другим речима Монсанто је свесно тровао фармере широм света! Вероватно мислите, па шта ту има новога, ми то и онако знамо. Ствар је у томе да је коначно та кривица доказана на суду иако је Ласо забрањен за употребу у Француској још 2007. То је само један такав случај од многоборојних у коме су Монсантови производи тровали људе. Овај концерн је још 2003., спасио свој "образ" тако што је ван-судском нагодбом исплатом 700 милиона $ људима који су живели у околини Монсантове ПЦБ фабрике у месту Анинстон у Алабами у којој се углавном производио свуда присутни и бестијално отровни хербицид «Роундуп» након што су схватили да су их константо тровали. На суду су се тада појавили документи који показују невероватну бахатост и безобзирност Монсанта јер су чланови управног одбора Монсанта у њиховој интерној тајној преписци тврдили како: "Можемо без проблема дозволити да изгубимо који долар од пословања."

Ово је био једна од "срећнијих" случајева где је Монсанто ипак требао изгубити "више од долара" профита, но нису сви прошли тако добро након што су се нагутали Монсантових производа. Амерички ветерани Вијетнамског рата који су користили Агенс Оранж, за дефолијацију ( насилно уклањање лишћа из шума), су након рата претрпели различите здравствене проблеме од канцерогених обољења, затим потомства с озбиљним психо-физичким поремећајима до свих других симптома повезаних с излагањем високо токсичним агенсом Орангж. Монсанто је тада фалсификовао научне студије о (не) токсичности Агенса Оранж и успео да избегне плаћање одштете ветеранима рата којих има у САД преко 300 хиљада.

Након што се установило да хербицид Роундуп ствара супер корове и супер бубе које постају у потпуности отпорне на све инсектициде, пестициде и хербициде, полако су се у задњих 20 година почеле појављивати независне студије које су доказивале супротно од онога што је тврдио Монсанто. Роундуп ствара преко 40 болести на биљкама које би наводно требао штитити и доказано ствара огромне репродуктивне проблеме мишевима, волухарицама, пуховима, веверицама, хрчцима, птицама и другим малим сисарима . Студијама је доказано да Роундуп ствара деформације на пилићима који су изложени овом отрову и да они развијају канцерогена обољења, исту ствар коју су током седамдесетих година 20 века претрпели ветерани Вијетнамског рата са агенсом Оранж.

                       

                       Бесрамно запрашивање Вијетнама агенсом Оранж које је чинила америчка                                       војска  како би уништила шуме и непријатеље на тлу

Најгоре je прошao народ Вијетнама који још увек преживљава страшне муке које су им Американци оставили кроз генерацијски тровач Агенс Оранж. Прво су настрадали сви они Вијентамски сељаци и вијетнамски војници који су директно оквашеном из ваздуха овим отровом, након опадања коже и кожних болести, лезија, тумора, рака и сличних болести, а још горе ствари су се догодиле њиховим потомцима, од "Спине бифиде " - деформитета костију, канцерогених обољења, ретардираности, мутација свих врста, ненормалног раста и физичких деформитета. САД је исплатила бедних 6 милона долара за дефолијацију шума, док је вијетнамски народ који још увек трпи због тровања Монсантовим монструозним производом још увек остављен без одштете и њиме се западњачки свет нимало не бави као да то није ствар која заслужује пажњу и осуду!

                        

                                                   Вијетнамац - жртва Агенс Оранж

Деца су највеће жртве Агенса Оранж, рађају се са свакаквим психолошким и физичким деформацијама. Више од 4,8 милиона људи из Вијетнама болује због директног утицаја Мосантовог Агенса Оранж, 400 хиљада људи је умрло непосредно након посипања спреја из ваздуха, а пола милиона деце је рођено са деформитетима. Осим људи и животиња и шуме ове земље су прошле и пролазе још увек кроз сличну калварију. Вијетнам већ генерацијама скупља доказе с невероватним деформитетима деце које су им у "аманет" оставили Американци и Монсанто. Трагедија Вијетнама још не престаје и не зна се колико ће наредних генерација имати последица од овог монструозног тровања, јер Диоксин који се налази у агенси Оранж има век полураспада од 100. година. Ово је геноцид за који знамо ко је одговоран ? Поименице: То су влада САД-а и компанија Монсанто !!

                                               жртве Агенса Оранж у Вијетнаму 4 деценије касније

                        

 

                        

 

                       

 

                       

                                                         

Диоксин је један од најјачих отрова налази се у агенсу Оранж.

Екстремно токсичан спој диоксина, најотровнијег хемијског састава на планети је Монсанто користио као хербицид и дефолијант ! Веровали или не, диоксин се још увек се користи у Бразилу у форми хербицида.

                       

                               Дечачић породице Карлитос из Јужне Америке, рођен је без  

                                            екстремитета  «захваљујући» Диоксину.

У Википедији стоји:

"Још далеке 1940-е је године Монсанто постао водећи произвођач пластике, укључујући полиестирен и вештачка влакна. Од тада до данас стално је једна од десет највећих хемијских компанија у САД-у и свету. Други важни Монсантови производи су пестицид и инсектицид познати ДДТ-и (диклордифенилтриклоретан), те хербицид 2,4,5-Т (триклорфеноксиоцтена киселина) и Агент Оранж , који се за време вијетнамског рата користио као дефолијанти и бојни отров додавањем канцерогених састојака, затим вештачки заслађивач Аспартам (означен бројем

Е -951, познат и под именом Нутра-Свит), потом говеђи хормон раста Соматотропин, те Полихлоро-бифенили. У истој деценији Монсанто је водио пројект Дејтон, а касније је учествовао и у пројекту Менхетн, чији је циљ био развој првог нуклеарног оружја, те након 1947. у раду Комисије за атомску енергију САД-а ( АЕЦ ).

ДДТ - један од првих производа из "паклене кухиње" Монсанта.

Монсанто је на велико почео производити ДДТ 1944. када је био један од његових 15 произвођача. Инсектицид ДДТ био је веома добро прихваћен у борби против комараца који преносе маларију. Употребу ДДТ-а у САД-у је забранио Конгрес САД-а 1972. захваљујући у великој мери напорима активиста за заштиту животне средине и подстицајима књижевнице Рејчел Карсон и њене књиге "Тихо пролеће," објављене 1962. којом је јавност информисана о нежељеним дејствима везаним уз употребу ДДТ-а. "Монсантов ДДТ је 30. година тровао већину планете. ( У СФРЈ је ДДТ добијен као помоћ из САД средином педесетих, а потом је произведен код нас и са њиме вршена запрашивања све до седамдесетих година )

Од фебруара 2012. афере везане за Монсанто су се почеле одвијати у правцу у коме су требале ићи још пре неколико деценија. Схвативши да ће изгубити дође ли до суда, Монсанто је опрезно искамчио вансудску нагодбу од 93.милиона долара са неким од становника Нитроа, градића у Западној Вирџинији. Нитро је мали град (по коме је експлозив Три-нитроглицерин или Толуен или ТНТ, добио име) у коме се производио исти експлозив и за време Другог светског рата. У истом градићу је Монсанто производио и Хербицид Т -2,4,5 (триклорфеноксиоцтена киселина) који је половина састава Агенса Оранж који је контаминиран с опасним Диоксином.

У Википедији стоји: "Диоксини (ПЦДД / ПЦДФ) означавају две групе хемијски слично грађених хлорисаних органских једињења. Заједнички се користи делом и у комбинацији са диоксинима. Понекад се у ту групу сврставају и полихлорисани Бифенили (ПЦБ) иако се битно разликују у њиховом саставу. Диоксини настају током процеса паљења и спаљивања код индустријске производње хемикалија са неким халогеним елементима. Понекад могу настати и при вулканским ерупцијама и паљењу шума. Диоксини су врло отровни, а ТЦДД - 2,3,7,8 се понекад називају "најтоксичнији вештачким спојевима". Састав диоксина је обично: хлор, угљеник, водоник и кисеоник. Молекули диоксина се спајају специфичном везом атома, везе молекула су јако стабилне и не распадају се у природи дуго времена, тачније век полураспада му је 100 година, овај изразито отрован спој је пронађен свугде; од површинских и подземних вода, тлу, ваздуху, биљкама, животињама и људима.

Добро организована група становника града Нитроа је годинама скупљала медицинске податке о срозавању њихова здравствена стања, као и истраживања о ефектима које Монсантови отрови имају на људе. Становници Нитроа су пуно тога претрпели у својој недавној историји, а њихови здравствени проблеми су почели још 1949., када је експлодирала фабрика експлозива, оно што је веома важно рећи јер се у тој истој фабрици производио и Диоксин, а да је фабрика била у саставу корпорације Монсанто! Ни један једини долар повређени и отровани људи Нитроа нису добили од Монсанта!

Након седам година суђења, правда је коначно угледала светлост дана и Монсанто је схватио да ће изгубити на суду јер је у међувремену ЕПА - УС Енвирнонментал Протецтион Агенци (Агенција за заштиту животне средине САД-а) објавила званично извештај о учинку диоксина на људе, стоку, животиње и атмосферу. Тако да је Монсанто брже боље "отворио кесу" и ван-судском нагодбом ућуткао породице страдалника. Укупно мора платити 93 милиона $, од тога 21 милион $ иде на медицинска тестирања и лечења, 63 милиона на додатне претраге и тестирања и 9 милиона ће се потрошити на потпуно чишћење и деконтаминацију кућа од диоксина.

С обзиром да амерички судски систем уважава одлуке без преседана, ова нагодба отвара врата за све будуће тужбе и спорове против Монсанта, на исти начин како се то пре 12. година догодило с Мајкрософтом након чега је Мајкрософт почео губити парницу за парницом на суду. Диоксин се данас налази свуда, од тла, ваздуха, воде, хране и пића до наших тела. Портал Блумберг је објавио како ће Монсанто због ове нагодбе изгубити много у вредности деоница , но овог глобалног тровача чекају још многе тужбе јер се за сада по разним судовима, само у САД-у, налази још 80 хиљада случајева парница против Монсанта са потраживањем од 3 , 9 милијарди долара (тренутно свота од готово двогодишње чисте зараде) и то само за деконтаминацију и чишћење приватних поседа и кућа од диоксина. Диоксин је на свих ових 80 хиљада поседа и кућа пронађен у облику фине прашине, у тлу, подземним водама и унутар конструкција кућа и то у изузетно високим концентрацијама.

Монсанто је захваљујући својој бахатости и безобзирности направио пар врло важних пропуста у случају спора са грађанима из града НИТРО :

• Спаљивао је нузпроизводе у производњи диоксина (који су сами имали високу концентрацију ове отровне материје) у отвореним спалионицама (обичним рупама ископаним у тлу), узрокујући контаминацију тла и ваздуха

• ЕПА је предложила да се Монсанто испита због криминалних (не) дела, укључујући малверзације и прикривања у контаминацији диоксином укључујући и коришћење, продају и дистрибуцију хербицида (Агенса Оранж). Монсанто је прећутао контаминацију, издавао је лажне информаицје и упутства, фалсификовао је научне радове, медицинске студије, замењивао је контаминиране узорке с чистим узорцима узетим из неконтаминираног подручја и утицао је на федералне законе САД-а и политичаре уз помоћ мита и потплаћивања.

• Солуција, Монсантова компанија која је требала скренути фокус гневне јавности с Монсанта на себе (без обзира што Монсанто поседује 100% власништва Солуција), која је некада била власник фабрике у Нитро-у, је закопала многе већ зарђале бурад с диоксином у близини нитроа и реке Канаваха у периоду између 1949 -1971. ове податке је открила ЕПА у својој званичној истрази.

Врло је важно нагласити да су, као и код многих других малверзација произвођача Агенс Оранж, произвођачи Агенса Оранж деценијама имале имунитет владе САД-а и нико се није могао «качити» с њима нити тражити помоћ од судства, но сада је Бела кућа - притиснута свим могућим смећем, не само бурадима диоксина - из Монсантове прошлости, одлучила порећи повезаност са Монсантом и укинути му статус недодирљиве компаније која се налази изнад закона.

Следећи су на реду за сатисфакцију амерички ветерани Вијетнамског рата и сам народ Вијетнама, а о коликим би се овде накнадама и обештећењима могло радити није познато али је врло вероватно да би Монсанто могао изгубити, јер Бела кућа сада "пере руке" од њега, што је сасвим јасно, јер би у супротном влада САД-а могла бити проглашена крива за геноцид и криминал против човечности и уништавања околине. Искрено се надамо да је ово заиста почетак краја Монсанта и да ће за све злочине које је починио у својој 110. година дугој историји платити с каматом, јер недјела која је починио и која још увек ради не остављају печат само на прошлости и садашњости већ нам угрожава и будућност, крхку еколошку равнотежу планете, за коју се надам да ћемо је моћи спасити ако се ослободимо злотвора као што је Монсанто.

Референце:

Natural Society – Monsanto Pays 93 Millions to Victims in Settlement
The Charleston Gazette - Dioxin fuels Nitro fears
Cynical C – The Legacy of Agent Orange
MIAPBLOG – Agent Orange
Politicol News – Monsanto Roundup causing birth defects
Natural News: Monsanto found guilty in France for farmer’s illness
Wiki – Dioksin
Documenting Reality – Agent Orange Deformities
Chicago Tribune – Agent Orange: Birth Defect plague Vietnam
Pbase.com – Agent Orange and birth defects
Natural News: Monsanto is secretla poisoning the population with Roundup

/ Извор : Matrix World /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP