Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 116187
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6821120
Ko je na sajtu?
Imamo 78 gosta i 2 člana na mreži

ИНДИГО ДЕЦА


14.11.2014. / рее-Академедиасрбија

Појам "Индиго деца" се све више користи у езотеријској литератури и комуникацији , а означава посебну врсту деце која су на овај свет дошла с циљем да помогну духовни раст човечанства и науче нас живети у већој хармонији и миру.

Многи их кроз историју описују као духовна бића која су се у наше доба дошла масовно утеловити како би убрзали и помогли целокупнп преображај човечанства према вишим нивоима свести.

Шамани тврде да их можемо препознати по особитој боји њихове ауре која је боје индига или љубичасто тамноплава. Индиго боја симболизира чеону чакру, или такозвано Треће око, енергетски центар одговоран за интуицију и психичке способности. Индиго деца су и добила ово име због претпоставке да је код њих овај центар потпуно отворен. Некада су их звали и "електрично плавима" или "кобалтнима" због различитих нијанси високо-фреквентних зрачења њихових аура. Северно-амерички Индијанци су такође препознавали ову посебну врсту деце те су их називали Децом Сунца, док неки други аутори користе назив Миленијумска деца, Деца новог сна итд. У литератури проналазимо читав низ различитих термина , али овде ћемо задржати називу «Индиго деца» због његове опште прихваћености и симболизма.

Реч је о деци која већ од најранијег доба показују изузетну мудрост и целовитост, често се сећају својих прошлих живота, одликују се јаким моралним схватањима, љубави према животу и заједништву свих живих врста те имају снажан осећај љубави према природи и планети Земљи . Често су у контакту с духовним световима, већина њих види бестелесна бића и етерични свет те «разговарају» са животињама и дрвећем.

Индиго деца су најчешће угодна, брижна и пуна љубави и заиста живе у садашњем тренутку. Ти нас малишани терају да се усредсредимо на игру, смех, љубав и слободу. Индиго деца живе у складу с највишим Добром. Имају изузетно снажну жељу да помогну и придонесу човечанству и као да су одувек свесна неке своје мисије. Она су мудраци нашег времена и дошла су овамо исцељивати. Реч је о деци тешитељима, заштитницима, рођеним вођама, отвореној и благој деци која смирују осталу. (према Marc-Alain de Scamp, из часописа Реики Усуи, 2001.)

Неки аутори тој појави приступају са строгом критичком и научном дистанцом. Један од најчешћих приговора је свакако да то није нова појава и да је одувек било чудесне и необичне деце. Сетимо се само Буде Гаутаме или св. Терезе из Лисвиџа. Прво је «Индиго» дете несумњиво био Кришна, који се родио у Бриндавану у Индији 2000. година пре Христа. Цело му је тело било у плавој боји индига, колико јако му је било зрачење ауре, тако су га приказивали и сви каснији индијски народни уметници. Дакле боја њиховог тела није плава, како би се дало закључити из имена, већ интензивном плавом бојом зрачи њихова аура. Ова  блага и самилосна деца рађају се свуда и у свим нараштајима и свим деловима света. (Marc-Alain de Scamp )

Нека необична појава као например ова, постаје главна тема када је њена учесталост толико велика да се више не може избећи у јавности. Одувек готово сваки родитељ своје дете сматра посебним , међутим чини се да се у последњих неколико година догађа нешто заиста посебно. Све више стручњака који раде с децом: психолога, социјалних педагога, учитеља, социјалних радника, дечјих психијатара - примећује како су данас деца знатно другачија него што се они сећају по ранијим генерацијама.

Деца су све више надарена, али се могу побунити ако се с њима опходимо као с малом неуком децом или их желимо подучити нечему што већ знају. Тешко се покоравају крутим правилима и традиционалним улогама. Често се одупиру и руше правила и прописе.

Обично ту своју дозу бунтовништва задржавају и до одрасле доби, међутим често је реч о посебном начину супростављања којом заправо постају изузети од очекиваних правила. За њих бирократија као да не постоји. Неки би их назвали и изврсним манипулаторима. Одбијају следити неке заповести и упуства осим ако им заиста добро не објасните зашто би нешто требали направити. Не можете им натурити осећај кривице -једноставно морате имати снажне аргументе. То су она деца која нам постављају бујице "немогућих" питања (на која ми и пречесто не знамо одговор).

Веома су креативна и могу радити више ствари одједном, заправо, лако им нешто друго одвуче пажњу и склони су скакати са једне ствари/теме/активности на другу. Тешко се носе с ригидношћу и једнодимензионалношћу нашег (и већине) образовних система. Школу често сматрају нужним злом и једва чекају да заврши. Стога није ретко да многи од њих напрасно прекидају школовање иако су велики заљубљеници у књиге и учење као такво. Многа «индиго деца» остају с пар испита до дипломе и никад не заврше факултете које су започели.

Њихови су интереси интезивни и страствени те потпуно урањају у подручја која их занимају, на специфичан холограмски начин. Истовремено виде и целину и делиће од којих је састављена.

Многи су «Индиговци», млади и они старији, страствени заљубљеници научне фантастике, митологије, приче о вилама и чаробњацима, парапсихологије, игара улога; заправо свега што инспирира и потиче њихову машту и представља им интелектуални изазов. Склони су повлачењу у интимни свет књига и маште и заправо преферирају самоћу или уски круг блиских особа. Велике гужве их помало плаше и одбијају.

Индиго деца (и одрасли) су често фрустрирана лошим начинима на које се неке ствари раде те знају боље начине. Карактерише их и екстремна физичка и емотивна осетљивост. Изузетно су осетљиви на интезивне мирисе, буку, врућину, јарке боје и гужве. Знају патити због претеране изложености свим тим надражајима савременог света. Могу бити склони различитим алергијским обољењима и проблемима с дисајним системом . Нужна им је повремена самоћа, тишина и мир. Потребно им је време за њих саме како би обновили своје (спиритуалне) батерије. Сензибилни су за туђе проблеме и патње и посебно за малу децу, необично свесна генералних проблема човечанства, попут еколошког загађења, ратова и глади.
( Према Lorri Johnson, нa http://www.sunfell.com )

Нека индиго деца имају и потпуно супротно понашање хладна су и тврдоглава и уопште не показују емпатију за друге. Знају бити склона снажним необузданим изливима беса, те генерално имају проблема са љутњом ( према Wendy Chapman, http://www.metagifted.org ) .

Ове се карактеристике обично вежу уз новије индиго генерације, које се рађају без заштитних слојева у аури, те су још сензибилнији на «бомбардовање» информацијама којима их свет свакодневно засипа, а уз то немају адекватну подршку родитеља и околине. Њихова им хладноћа и љутња постају драгоцени обрамбени механизми, али их и удаљавају од њихове животне мисије. Више о превенцији и решењима ових проблема можете наћи у : «Индиго генерације» и «Савети за родитеље индиго деце» (Lorri Johnson ). Но сва индиго деца имају снажно развијену интуицију. Наравно често нису свесна да се ради о томе, каткада се то догађа кроз снове или визије, понекад кроз низ подударности које повремено примећују, а најчеће се ради о једноставним слутњама које се остваре. Другима се може чинити да су изузетни срећковићи, јер им се многе жеље остварују, али индиго деца знају да смо ми сами стваратељи своје среће и једноставно се равнају по том закону, усклађујући се с ритмовима природе и својим «Вишим Ја «.

Индиго деца (и одрасли) поседују изузетан «детектор» лажи. Таква деца имају дубоке, мудре, "старе" очи којима као да гледају равно у вашу душу и које је немогуће слагати. Лажи и манипулације их зато збуњују, растужују и разљућују посебно ако су злонамерне. Стога, често постају заговорници и истеривачи правде и истине. Обично баш индиго деца светске тајне износе на светлост дана.

Осећају се повезана са свим људима, те каткада са собом носе страшан осећај бола и универзалне патње. Догађа се и да ова деца на себе преузимају улогу родитеља  чак и родитељима, браћи и сестрама, осталој деци у околини још у најранијој доби те постају "стармали" и читав живот на леђима носе ту непотребну, превелику одговорност. Јако рано су способна апстрактно размишљати те су изнад просечно интелигентна и надарена.

Drunvalo Melchizedek тврди у часопису  «The Spirit of Ma`at „ , Volume 1, из августа 2000.) да постоји и генетска промена код ове деце, унутар ДНА структуре. Међутим за то још увек нема јасних научних доказа. Исти аутор наводи и да је ИQ човечанства нагло порастао с доласком ове деце, јер је међу њима просек коефицијента  интелигенције најмање 130.

Понекад таква деца често у раној доби доживљавају различите облике злостављења или доживљавају неку велику трауму (смрт родитеља, напуштеност и одбаченост, болест и сл.). Такви проблеми на њих могу двојако деловати. С једне стране таква их искуства напросто терају да се окрену себи, унутра и да траже духовно вођство и утеху, те их чине сензибилнима и емпатичнима. Због тога би могли закључити да је управо таква околина генератор њиховог развоја. 

С друге стране могу попустити притиску и "заборавивши" своју мисију постати склона злоупотреби различитих дрога и алкохола, делинквентном понашању чак и суициду. Многи аутори који се баве проблемима зависности често пишу како су зависници заправо изузетно сензибилне и духовности склоне особе. Можда то објашњава и зашто су готово једине релативно успешне методе лечења зависника управо оне повезане с религиозним системима и духовношћу?!

Нажалост често се догађа да изузетна сензибилност и таленти индиго деце наиђу на неразумевање и исмејавање, њихове се визије и мудрост често сматрају поремећајем, болешћу или у најблажем случају резултатом бујне маште. Многа су од ове деце сврстана у категорију са поремећаја у понашању - поремећајем дефицита пажње (ADD - Attention Deficit Disorder ) или неког другог облика хиперактивности, јер се сматра да имају проблема с пажњом, дисциплином те се тешко концентришу на наставне садржаје. Међутим, чини се да заправо образовни систем није дорастао њиховим способностима и да се оваква деца једноставно досађују због спорости и преплитког садржаја информација које им се у већини школа нуде. Уколико им дате тему која ће их заиста заинтересовати и бити им изазов видеће се нагла промену њихове концентрације и веројатно стварна демонстрација њихових изузетних интелектуалних способности и задивљујуће креативности.

Могли би рећи да се индиго деца рађају с изузетним потенцијалима, али од породице и средине у којој се нађу зависи хоће ли се те могућности заиста (и када) изразити. Потребна им је наша потпора и љубав како би открили себе.

Изгледа да старе васпитне методе, дисциплиновање или кажњавање, на овој деци једноставно не функционишу. То су деца која захтевају поштовање и праведност, деца која траже реална објашњења, а не некадашње "приче за малу децу" или објашњења типа : "То је тако, јер ја кажем да је тако!". Таква врста ауторитета за њих не постоји. То значи и да су пред њиховим одгојитељима постављени све већи захтеви што нажалост најчешће резултира сврставањем ове посебне врсте деце у категорију проблематичне или деце с поремећајима у понашању. Премда нам је то можда тешко признати, данас се одраслима све чешће догађа да им деца одрже лекцију, те да нас изненаде својом мудрошћу и дубином увида. Зато није ни чудо што се о тој теми толико прича!

Када одрасту Индиго деца постају такође у многочему различити од осталих.  О  одраслим Индиго људима, Wendy Chapman каже следеће :

* Интелигентни су, иако не морају имати  у школи и на колеџу најбоље оцене
* Јако су креативни и уживају стварати
* Увек траже знати зашто, посебно када им ми тражимо да учине нешто несвакидашње
* Можда су искусили рану егзистенцијалну депресију и осећај немоћи што је можда било у распону од туге до крајњег очаја. Самоубилачке мисли док су још у средњој школи или млађи, нису неуобичајене за одраслог Индига.
* Имају проблема у услужним пословима. Индиговци се одупиру ауторитетима и хијерархији система запошљавања сустава
* Воле заједнички рад, позиције вође или самостални рад
* Дубоко суосећају с другима, али су изузетно нетолерантни на наметање глупости
* Могу бити екстремно осетљиви на емоције, нпр. заплакати из чиста мира или може бити супротно, да не показују осећаје (потпуни штит)
* Могу имати проблеме са контолом беса
* Имају проблеме са системима које сматрају неефикасним нпр. политички, школски, здравствени и правни
* Страна им је љутња у вези политике
* Љути их и одбацују традиционални амерички сан  о  каријери
* Не скривају љутњу због одузетих права, или љутњу на "Великог Брата који све гледа"
* Осећају горућу жељу да промене и побољшају свет. Могу се осећати спутани у вези нечега што им се не допушта направити. Могу имати проблема са проналажењем свог личног пута
* Имају интерес за паранормално или за духовност, врло рано, чак и пре 10.године
* Имају јако развијену интуицију
* Карактеристика им је насумични стил понашања или размишљања (симптоми поремећаја пажње), имају проблема у концентрацији на задате задатке, а могу током разговора скакати с једне теме на другу
* Имају паранормална искуства, као што су предосећаји, виђења анђела или духова, вантелесна искуства, чују "гласове"
* Могу бити осетљиви на електричну енергију тако да сатови, улична светла или електрична опрема у њиховој близини не раде како треба или се гасе
* Могу бити свесни других димензија и паралелних стварности
* Сексуално се врло добро изражавају и креативни су, или одбацују сексуалност у досади или са намером постизања веће духовне повезаности
* Траже смисао свог живота и разумевање света. Могу тражити ово кроз религију или духовност, духовне групе и књиге, или групе и књиге за самопомоћ
* Ако нађу равнотежу могу постати врло јаки, здрави и сретни индивидуалци

/ Извор : http://www.grombol.com/pregled1.asp?kat=indigo ; http://www.indigo-svijet.hr/indigo/index.php  /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP