Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117518
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6827479
Ko je na sajtu?
Imamo 77 gosta na mreži

ПОСТАНИТЕ ВЕГЕТАРИЈАНАЦ


 25.10.2014. / рее-Академедиасрбија

Какав је то начин исхране вегетаријанство ? Једноставно речено, у том начину исхране, избачено је месо и сви животињски производи до којих се долази клањем животиња или одузимањем живота на било који други начин.

Који су разлози да се неко одлучи за неки начин исхране који није већински, то јест, зашто се не хранити као и "сви други"? Прво да вам кажем, начин на који се већина данас храни, а то значи свакодневно коришћење меса, није био такав пре тридесет или четрдесет година. У то време био сам дете које је расло у сељачкој породици од седам чланова, за које се годишње клала једна свиња. Месо се јело празником и недељом и не колико ко жели, већ је сваки члан породице добио један комад. У остале дане, јела су се претежно варива, јела од кромпира, млека, каше, салате, а белог хлеба није било, јер је свако домаћинство имало крушну пећ, у којој се једанпут недељно пекао кукурузни, ражани, или хлеб од више житарица. Житарице су се млеле пре употребе у ручном каменом млину, којег је имало свако домаћинство. Радило се напорније него данас, јер није било толико машина, али са мање журбе и стреса него у данашње време. И људи су помагали једни другима и дружили се више него данас. И били су задовољнији, здравији и виталнији. Шта вам тиме желим рећи? Желим вам рећи да је једење меса ствар навике, а не потребе. Стварно навике, јер је доказано да једна киселина у месу, изазива ту навику. Рећи ћу вам два главна разлога за не једење меса, због којих сам ја постао вегетаријанац.


Први разлог је очување физичког, менталног и духовног здравља. Позната је ствар да у срединама где се исхрана базира углавном на месу, коронарне болести и болести срца су веома честе. Поготово, ако превладава свињско месо. Затим, све више истраживања указују на то, да се једењем меса у тело уносе не само лекови, хормони и друго са чиме је животиња храњена и лечена, него и материја које делују на наша ментална и психичка стања. Наиме, зна се да животиња код клања, осећа огроман страх и панику, који се шире у сваку ћелију њеног тела и тај страх остане у месу у облику одређених информација које су код оних који се хране месом, ослобађају и изазивају стања страха, агресивност и друге нежељене психичке проблеме. Знамо где нас воде страх и агресивност. Има мудрих људи који тврде, да када би се престало са клањем животиња, да би мир на целом свету био загарантован.

Други разлог је онај који спомиње и Библија, у заповести "НЕ УБИЈ". Знам да многи мисле па и неки свештеници, да се та заповест не односи на животиње, али то је само још једна заблуда више. Да је другачије, заповест би гласила: "Не убиј човека". Са том заповести човека ј требао научити да живи у складу и миру са свим створеним бићима и природом, па тако и са животињама, које исто као и ми, имају право на живот и пате ако им се наноси бол. Изузетак од овога су подручја где због климе не расту житарице, воће и поврће, а тамо је човек ради одржања живота присиљен да једе најчешће рибу и месо као например Ескими, али то су ретки изузеци на овој планети. У односу према природи и свему живом човек показује докле је стварно достигао стигао раст свести, а не у техничком напретку који често служи управо за убијање људи и разарање свега створеног. Значи, и кроз наше навике исхране показујемо наш степен свести и колико људског имамо у себи.

Ако вам ово моје излагање прегрубо звучи, заиста ми није намера да било кога, на било који начин повредим. Али настојте бити искрени са самим собом и запитајте се, ако једете месо, да ли то радите зато јер мислите да се без меса у исхрани заиста не може, или зато што уживате у укусу меса. Ако сте уверени да вам је месо потребно ради здравља, једите га и даље. Али мислим да није поштено да се толико животиња убија само зато да би се задовољило чуло укуса. И да питам, да ли бисте јели месо и онда, кад би сте морали сваку животињу од које је месо, сами да закољете ? Рецимо теле?

Изговор да ви то нисте учинили и није изговор, јер, кад не би било оних који купују месо, нестали би и они који кољу. Но, вратимо се вегетаријанству. Ако неко одлучи да постане вегетаријанац, нужно је да има одређено предзнање о том систему исхране. Није паметно једноставно избацити месо, а даље се хранити помфритом и мислити да сада здраво живимо. Људи често, када избаце месо из исхране, имају осећај да немају шта друго да једу. Морам вам рећи да је вегетаријанство јако разноврсно, са толико рецепата, да се деси да једно те ​​исто јело не морате поновити у месец дана или дуже. Али морате знати шта се треба комбиновати, да би тело добило оно што му треба.

Прво, да споменем најчешће намирнице које се користе у вегетаријанству. Ту су све врсте поврћа које можете сачувати као варива, динстати, поховати, пунити са надевима, комбиновати са кашама, житарицама и сл. Хељда, просо, јечам, пиринач, зоб, пшеница, раж, и друге житарице, одличне су сачуване у облику прилога или на друге начине. Грашак, сочиво, соја, дал-ови (легуминозе) свих врста, одлични су у облику сосова, или варива. Печурке су пуне протеина и одлична замена за месо.Од домаћег крављег млека можете сами направити полу-тврди сир, панир, који можете користити на разне начине: пржити, поховатити, мешати са поврћем.

Како се прави сир ?
Узмите 4 лит. млека и ставите да проври. Посолите са 4 кафене кашичице соли, или према укусу. Оцедите сок ​​од четири лимуна и полако, уз мешање, додајте у кључало млеко. Након што се млеко усирило, пустите да се охлади. Затим сипајте у газу и ставите у неку посуду са рупицама. Ставите горе неки терет и пустите око 15 сати да се оцеди. Добићете веома укусан и здрав сир без индустријских додатака или без додатака убијених животиња. Зашто то кажем? Зато јер у тврдим сиревима, које купујемо у трговини, за сириште се користи фермент који се добија млевењем желудаца телади.

И у многим другим производима налазе се прикривени животињски додаци , означени на декларацији са одређеним бројевима, а ја ћу вам дати најчешће;
153, 203, 213, 226, 263, 302, 304, 327, 333, 334, 338, 339, 340, 341, 352, 385
404, 442, 431, 435, 450, 470, 471, 482, 492, 509, 516, 526, 529, 540, 545, 552,
570, 572, 623, 627, 631, Е 120. Сваки овај број означава неки прерађени животињски састојак, често и оне који се иначе бацају.

Но, вратимо се припремању вегетаријанске хране . За један комплетан и здрав оброк није потребна велика разноврсност. Значи, не треба мешати пет врста поврћа. Довољна је једна, максимално две врсте заједно. Уз то припремите неки прилог: пиринач, просо или било коју другу житарицу, најбоље барену. Сос од грашка или неке друге легуминозе, употпуниће богатство оброка и ваше ће тело добити све што му је потребно за нормално функционисање. Комбинујте намирнице тако, да за ручак користите намирнице теже за варење , а за вечеру, лакше. Рецимо, салате припремајте увек уз ручак, а не уз вечеру. Смеђ, нељуштени пиринач спремајте за ручак, а љуштени за вечеру. Свеже воће једите за доручак, а компоте за вечеру.

Храну можете зачинити зачинима на које сте навикли, или укусе можете обогатити другим, мало егзотичнијим зачинима као што су: ђумбир, куркума, коријандер или зачинским биљем: босиљком, першуном, целером, мајчином душицом, сосовима соје, и тако даље. Пустите да вам машта ради. Не брините се да ћете преласком на вегетаријански начин исхране смршавити или се угојити. Ту исто важи правило као и за сваки други начин исхране: ако једемо превише, удебљаћемо се. Са нормалним уносом хране, имаћемо идеалну тежину. И постаћемо некако лакши, мирнији и задовољнији. Вероватно ће многи проблеми, које смо пре имали, полако нестати.
Са тим препорукама, могли би завршити поглавље РУЧАК. После ручка, препорука је, као и после других оброка, останите седети око десет минута. Затим можете прошетати око пола сата на свежем ваздуху, или ако вас чека посао, вратите се послу.

Као што можете приметити, начинили смо пуни круг у нашој дневној рутини, са свим препорукама и саветима који могу допринети здрављу и квалитетној дуговечности. Јер, циљ не треба да буде продужење живота под било којим условом, већ продужење квалитетног живота, када човек задржава све своје умне и физичке способности на високом нивоу. Још једном желим напоменути, све изнесено овде су препоруке, а свако нека користи савете и идеје онолико колико је у стању да примени у односу на ситуацију у којој се налази и у односу на своја лична уверења. Ту су наравно и различита здравствена стања људи, због којих постоје одређена ограниченја и препреке. Дакле ништа што је нагло и насилно није добро. Најгора одлука са ваше стране би била, да одлучите све променити "преко ноћи." Ти би вам изазвало непотребни физички и психички стрес . Зато се консултујте са вашим лекаром и ало имате одобрење и разумевање и наравно воље, крените, полако.


/ Извор: Mагикус /

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP