Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 107311
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6695661
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

O REDU I NEREDU


03.10.2014. / ree-Akademediasrbija
Dr. Antonio Šiber

Trenutak neopreznosti i čaša nam je ispala iz ruke. Ovi trenuci nam subjektivno prolaze vrlo «sporo». Skoro da vidimo kako se čaša na putu do poda polako rotira, možda odskoči nakon prvog udarca, ali se gotovo uvek razbije u stotinak različitih komadića koji se razlete uokolo.

Sličnim procesima smo svedoci svakodnevno , nešto se razbije, pokvari, ili ne funkcioniše onako kako je funkcionisalo pre. Dok sam bio dete od 4-5 godina, često sam mislio da će se pokvarene igračke na neki «magičan» način same od sebe popraviti samo ako ih pustim određeno vreme «na miru». Ovo se ipak nikada nije dogodilo. Tek petnaestak godina kasnije shvatio sam i zašto. Radi se o neumoljivim zakonima termodinamike.

Lako se dogodi da stvar iz «uređenog» stanja prelazi u «neuređeno» stanje. Premda pojam reda nismo definisali na kruti naučni način, prethodna rečenica svima je intuitivno jasna. Zamislite obratnu situaciju: razbijena se čaša iz razbacanog nereda sitnih staklenih komadića «spontano» skuplja u čašu - uređenu, rotaciono simetričnu šuplju staklenu strukturu koja nam služi da u njoj držimo tekuće stvari. Nije baš verojatno zar ne? Nered intuitivno doživljavamo kao skup nekih delova u nekom prostoru, koji nema nikakve simetrije niti pravila na koji je nastao, i čini nam se da je nastao «slučajno». Red, s druge strane, doživljavamo kao poredak stvari koji sledi određena pravila ili simetrije.

Drugi zakon termodinamike kaže da se nered  ( entropija ) u zatvorenom sistemu može samo povećavati ili ostati konstantna. Za one koji ne znaju što je entropija, prethodna rečenica ne znači previše. Zato će im sigurno više značiti sledeća, manje tačna definicija: «nered» se u zatvorenom sistemu može samo povećavati ili ostati konstantan.

Poređenjem ove dve definicije možemo zaključiti da su entropija i nered vezane veličine, te da se povećanjem jedne od njih, povećava i druga (i obratno). Postoji stroga veza između entropije i nereda , ali ponovimo neumoljivost drugog zakona termodinamike o zatvorenom sistemu.

Šta je to zapravo zatvoreni sistem? To je sistem koji je potpuno izolovan od okoline i koji sa okolinom ne izmenjuje ni stvari ni energiju. Možda je Svemir idealni izolirani sistem, jer naučnici tvrde da on nema okoline ?, a ako jeste, drugi zakon termodinamike kaže da se neki nefunkcionalbi nered u Svemiru, može povećavati samo sa protokom vremena.

Nezgodna i opterećujuća ideja, jer se nalazimo u svemiru koji se nezaustavljivo širi i ugiba prema svom nestruktuiranom, ili neformiranom - «razmazanom» kraju u kome neće biti mesta za ovakva uređena savršenstva, kakvo je svako od nas ms ovoj savršenoj planeti koja u sunčevom sistemu plovi tim beskrajnim svemirom. Iste one zakonitosti koje uređenu čašu mogu odvesti samo u stotinak staklenih komadića, a nikako obratno, vode zbog beskrajnog širenja, možda i celi Svemir prema njegovom kraju.

/ Institut za fiziku,  Zagreb /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP