Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 107324
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6695785
Ko je na sajtu?
Imamo 57 gosta na mreži

PEREZ PREDLAŽE PAPI OSNIVANJE UJEDNJENIH NACIJA ZA RELIGIJE


18.09.2014. / ree-Akademediasrbija

Hoće li se ujediniti sve svetske religije, a bez pravoslavlja ....

Prošlog četvrtka, papa Franja i bivši izraelski predsednik Šimon Peres, sastali su se na privatnom razgovoru, a tema razgovora bio je predlog Peresa da se osnuje „Ujedinjena nacija religija“. Ovo je bio treći sastanak između njih dvojice za nešto više od četiri meseca na ovu temu. Papa Franja je pokazao „interes, pažnju i ohrabrenje“ dok je Peres objašnjavao svoj predlog. Naravno, papa Franja nije ništa obećao, niti ćemo čuti za „Ujedinjene nacije religija“ u neko skorije vreme, ali svaka ideja mora od nekud da se pojavi.

Ako bi se papa Franja na kraju ipak odlučio za takav korak, u budućnosti bi moglo da postoji jedno globalno telo koje bi predstavljalo sve religije sveta, tj. one koje pristupe toj organizaciji. Izraelski predsednik u penziji, Šimon Peres, ponudio je inicijativu globalnog mira papi Franji pošto većina ratova danas ima religijske, a ne nacionalističke povode.

Nameće se pitanje zašto tačno baš izraelac Peres , želi da se osnuju „Ujedinjene nacije religija“?
Po navodima izraelskog vodećeg lista „Jerusalim post”, zato što veruje da bi takvo telo imalo najbolje šanse da spreči rat i nasilje u svetu. „Ono što nam treba je organizacija Ujedinjenih religija kao najbolji način da se borimo protiv terorista, koji ubijaju u ime vere“, rekao je Peres. „Ono što nam treba je neupitni moralni autoritet koji će glasno reći ’Ne, Bog ne želi i ne dozvoljava ovo’“. 

Predstavnik Vatikana, otac Federiko Lombardi, rekao je da je papa slušao, bio zainteresovan i ohrabrivao Peresove ideje. On nije ništa obećao, ali nije ni odbacio mogućnost o ideji Ujedinjenih nacija religija. Istina je da bi se takva organizacija odlično uklopila sa onim što papa pokušava da uradi kroz ceo svoj mandat. On čini sve kako bi „povezao“ ostale religije. Na primer, ranije ove godine, papa je dozvolio „Islamske molitve i čitanja iz Kurana“ u Vatikanu po prvi put u istoriji.

Papa kreće na pravoslavlje
Papa se neumorno trudi i oko protestanskih organizacija. Nedavno su se dva kontroverzna TV propovednika susreli sa papa Franjom kako bi radili na tome da sruše “zidove podele” između katolika i protestanata.Takođe, ranije ove godine, papa se susreo i sa televizijskim lobistom i komentatorom  Džoelom Ostinom. Džoel Ostin se našao u grupi političkih i religioznih vođa koji su se sastali sa papa Franjom prošlog četvrtka u Vatikanu. Prema izveštajima, Ostin je bio deo delegacije koju je organizovala Međunarodna fondacija za ohrabrivanja odnosa među verama.

Ovakvi potezi nisu novost. Papa Franja uporno teži ka ekumenskoj politici još od početka svog mandata. Ipak, postoji jedan vid hrišćanstva koji papa ne podržava. On kaže da nema mesta „fundamentalzmu“ u hrišćanstvu. Naravno, tu misli na pravoslavlje. U svojoj prvoj poseti Bliskom istoku prošlog meseca, papa je kritikovao fundamentalizam u hrišćanstvu, islamu, i judaizmu kao oblik nasilja, čime je Pravoslavlje svrstao u one religije iz koji se rađaju fanatični fundamentalisti pre svega muslimani, a zatim jevreji.

Ali šta je „fundamentalizam“?
Ako potražimo definiciju na guglu, dobićemo sledeći rezultat:
„Oblik religije, pogotovo u islamu ili protestantskom hrišćanstvu, koji se striktno pridržava bukvalne interpretacije napisanog.“ Izgleda da papa Franja odbacuje one Hrišćane koji veruju u strogu, bukvalnu interpretaciju Biblije ? Dakle papa Franja posebno apostrofira  pravoslavlje. Treba li to da nas začudi ?

/ Dnevno.rs. Webtribune.rs /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP