Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147440
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7160263
Ko je na sajtu?
Imamo 63 gosta na mreži

SRBI PAMET U GLAVU : NAŠI TURSKI PRIJATELJI !


08.08.2014. / Akademediasrbija
Piše :Slobodan М.Maričić

Braćo Srbi, pamet u glavu, a dupe uza zid !

Sajam turizma u Beogradu bio je prilika da se naslušamo hvalospeva o prijateljstvu Turske i Srbije (ne rekoše petstogodišnjem) i o tome kako Turska raširenih ruku čeka naše turiste u predstojećoj sezoni u njihovim ( od evropskih turista sve praznijim) letovalištima.

 Tradicionalno „gostoljubivi turski domaćini“ u letovalištima obezbedjenim od domaćih stanovnika, kao „Area 51“ u Americi, lepo jeftino, samo izvolite! Prava euforija sa obe strane. Nešto uzdržaniji bili su predstavnici turskih privrednika, koji su početkom ovoga meseca boravili u Srbiji, kad rekoše da su veoma zainteresovani da ulažu u srpsku privredu i ekonomiju, ali pre svega kako rekoše, na Sandžaku u Novom Pazaru, Bujanovcu i okolini. Zainteresovani su za komunikacije, infrastrukturu itd.itd.

Zanimljivo od jedne zemlje sa kojom se ne graničimo, sa kojom nemamo ništa značajno u privrednoj razmeni, a koja je inače bila jedna od glavnih baza NATO snaga u napadu na Srbiju i Crnu Goru 1999 godine. Ali to se može razumeti, jer je i logično pošto je Turska velika zemlja, vojna sila, član NATO-a i osvedočeni prijatelj Amerike u javnoj političkoj borbi i vojnoj saradnji protiv mnogih arapskih (bratskih muslimanskih) zemalja. Otkud odjednom ekonomski interes Turske sa saradnju sa Srbijom , kako rekoše čak i na vojnom planu ? Nema sumnje da je i turska privreda i ekonomija pogodjena velikom ekonomskom krizom i da turizam , relativno nova ekonomska grana u turskoj privredi polako posustaje posle respektabilnih uspeha proteklih godina. Poslovi na jugu Srbije kako je predstavljeno bili bi finansirani sredstvima medjunarodne pomoći (čitaj američke) ne slučajno, baš tamo gde je stanovništvo više naklonjeno investitorima iz muslimanskih nego evropskih zemalja. Spomenimo da se nijedna turska firma do sada nije interesovala niti prijavila za bilo koji projekat na severu ili u centralnoj Srbiji, osim nedavno spomenutih ponuda. To što Turska može zaraditi od srpskih turista ili od poslova na jugu Srbije, beznačajna je cifra za tursku ekonomiju. Prestiž i politički uticaj, ovde su dakako mnogo važniji.

Da ne bi dugo o namerama prijatelja iz Turske citiraćemo doslovce našeg „prijatelja" Turgut Ozala, tada predsednika Turske koji je u Zagrebu 1994 godine , na sastanku o vojnoj pomoći i „suradnji“ sa Hrvatskom baš u vreme rata u Jugoslaviji izjavio : „Turski cilj je okruženje Srbije sa juga, odozdo, dok će posao sa severa završiti naši prijatelji Hrvati. Posle toga ćemo videti, šta će Srbi moći da urade.“

Konačno setimo se da je tokom rata u Bosni 1995, a potom krize na Kosovu pred NATO bombardovanje, Turska ponudila da sama da uputu svoju vojsku kao pomoć muslimanskim jedinicama u Bosni i pripadnicima OVK na Kosovu.

O kakvim dakle mi to prijateljima i prijateljstvu govorimo sa Turskom danas ? Da li se neko od tada distancirao od tih izjava ? Ne ! Da li se neko izvinio za sadejstvo u agresiji na Srbiju ? Pa niko od svih zločinaca , naravno ni Turci !

Jesmo li mi Srbi zaista tako kratke pameti ? Hoćemo li : „ Da prodamo veru za večeru“ i zaboravimo našu pravoslavnu grčku braću, koje moćna Turska drži na nišanu, već decenijama i da jedemo urme na turskom suncu i pesku, dok nam neki hodža zapeva sa minareta. Na kraju , podsetimo se da je neko od medjunarodnih političkih i vojnih uglednih analitičara, možda baš Noam Čomski rekao, da je cilj svih nekadašnjih imperija da se vrate tamo, gde su nekada bile njihove kolonije.

Ima li ovde nekoga sa nekim drugim obrazloženjem ove iznenadne ljubavi Turaka prema Srbima ? Zato kažimo Turcima:  hvala vam lepo na svim ponudama, pa za godišnji odmor putujmo u Grčku, bez viza. Uostalom, kako reče „Karam Djordje“ u seriji „Crni Gruja“ : "mož’ i da biraš : gladak i namazan kolac, da te turci nabiju polako i umireš dugo, ili neobradjeni i kriv, al’ zato umreš brzo".

Ipak još ima vremena da izbegnemo, da se sami namestimo Turcima za kolac ( iako bi naš poglavnik i doglavnik da trguju sa Turcima, doduše ne sa našim glavama, nego sa guzicama, ali to se opet svodi na isto....

/ Izvor : Akademediasrbija - objavljeno 24.02.2010 /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP