Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147442
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7160298
Ko je na sajtu?
Imamo 63 gosta na mreži

ВУК СИТ И СРПСКЕ ОВЦЕ НА БРОЈУ


31.07.2014. / Академедиасрбија

Превео са немачког : Слободан M.Маричић

О захтевима за реституцију Подунавских шваба, мађара и осталих ....

 Како јавља агенција АПА око две хиљаде аустријских и немачких грађана  пријавило се за реституцију њихове конфисковане имовине после Другог светског рата у Србији. Према Страхињи Секулићу, старешини органа реституције у Србији, коначна цифра ће вероватно да ће бити објављена средином августа.

Рок за достављање захтева за реституцију истекао је у марту. Подаци се тренутно још увек прикупљају, али на основу информација овлашћених за реституцију, у последњих месец дана пре рока примлјено је укупно више од 40.000 пријава Агенцији за приватизацију. Тако да је укупни број  захтева у Србији за реституцију од српских грађана и странаца за сада  73.000 .

Процес реституције је покренут пре две године. Током половине рока је обављено 7.800 консултација са грађанима који су били заинтересовани за повраћај своје имовине и надлежних органа. У међувремену је обављен и први поступак повраћаја имовине страном држављанину једном немачком граљанину - Подунавском Шваби , бившем држављанину Краљевине Југославије . Конкретно, ради се о повраћају  30 хектара пољопривредног земљишта у једном селу код Апатина у северној српској покрајини Војводини.

До сада ниједна пријава за повраћај имовине Подунавских Шваба није одбијен, Секулић је потврдио за АПА-у. Међутим, подносилац захтева органу за реституцију мора да покаже доказ-од суда - рехабилитацију, који донекле успорава процес реституције.Сам процес реституције, нема дискриминације, тврди Секулић.

Усвојен у септембру 2011. Закон о реституцији , којим је испрва искључена могућност за грађане окупационих сила у Другом светском рату и њихових потомака на повраћај имовине, промењен је на инсистирање мађарске националне мањине у Србији притиском кроз парламент и уз велике притиске Мађарске која је претила гласанјем о забрани пријема Србије у ЕУ . Тако су лица која су присилно мобилисани од стране окупационих сила, добила право повратити своју експроприсану имовину.  Уколико директан повраћај имовине која је одузета није могућ, обештећење ће се извршити финансијски у року до 15 година.

Представници удружења Подунавских Шваба који живе у Аустрији и Немачкој су похвалили посебно залагање Страхиње Секулића, који је , кажу, десетак пута путовао по Аустрији и Немачкој обилазећи ова удружења и залагао се да што више оштећених лица поднесе захтев за одштету.

Коментар

Овај Закон је донео велику полемику још код усвајања и огорчење опозиције у српском парламенту, борачких удружења и патриотских организација, који су били једногласно против повраћаја имовине онима који су током Другог светског рата опустошили нашу земљу и побили стотине хиљада невиних. Њихово образложење је било да се закон доноси само зато да се удовољи захтевима ЕУ и да би се добио датум разговора о приступању Србије овој организацији.Посебно је критикован однос државних органа према подносиоцима захтева српске националности који су буквално дискриминисани са захтевима о прилагању хрпе докумената за доказивање права на реституцију. Такође је критикован и председник Агенције Страхиња Сакулић за претерано залагање за прихватање срамотних захтева припадника немачке и мађарске националне мањине и директног мешања и претњи и уцена  Мађарске у ово питање српског законодавства. Нa крају ЕУ вук је сит и задовољан а Срби као овце поново ошишани али бар на броју. Остаје само питање одакле ће Србија намакнути  паре да поврати "дугове", притом занемарујући хиљаде и хиљаде захтева за помоћ прогнаних Срба из бивших република СФРЈ који се још повлаче убоги по привременим смештајима.

  


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP