Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117518
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6827485
Ko je na sajtu?
Imamo 80 gosta na mreži

„VELIKI FILTER“ JE RAZLOG ODSUSTVA VANZEMALJSKIH CIVILIZACIJA


04.05.2014. / ree-Akademediasrbija

NASA je objavila otkriće planete Kepler-186f, koja je 492 svetlosne godine udaljena od Zemlje, u sazvežđu Labuda. Reč je o prvoj planeti koja je skoro iste veličine poput Zemlje.

Ona orbitira u zoni u kojoj je moguće postojanje tečne vode, pa samim tim i života, što je značajan korak bliže pronalaženju sveta sličnog Zemlji.

Ono što, međutim, nije objavljeno jeste opasnost od kratkoročnog istrebljenja ljudske vrste. Teorija Endrjua Snider-Bitija sa Instituta za proučavanje budućnosti čovečanstva, koji je napisao članak na ovu temu, počiva na pojmu poznatijem pod nazivom Veliki filter.

Koncept Velikog filtera polazi od teorije ekonomiste Robina Hansona o neuspehu da se pronađe bilo kakva živa materija u svemiru. Taj neuspeh opovrgava mnoga dosadašnja naučna istraživanja koja ukazuju na to da je život van Zemlje ipak moguć.

Endrju Snider-Biti navodi da odsustvo vanzemaljskih civilizacija ukazuje na to da je inteligentni život ili izuzetno retka pojava ili da ima tendenciju da izumre.

Zagovornici hipoteze da je razlog nedostatka drugih civilizacija manjak planeta poput Zemlje, tvrde da evolucija kompleksnog života zahteva izuzetno veliki broj savršenih uslova i okolnosti.

Planeta mora da bude u zoni Sunca, a zvezda mora biti dovoljno udaljena od centra galaksije da bi se izbeglo destruktivno zračenje.

Ono što je poznato jeste da Veliki filter sprečava pojavu međuzvezdanih civilizacija, ali se ne zna da li Veliki filter leži u prošlosti čovečanstva ili nas čeka u budućnosti. Svako novo otkriće planete koja ima Zemljine karakteristike ukazuje na to da je skoro nemoguć nedostatak života na svakoj od njih. Biće da Veliki filter vreba na putu ovakvih planeta ka procvatu civilizacije.

Ako je na Kepleru-186f moguć život, kako iznosi Snider-Biti, veruje se da bi to bilo loše za čovečanstvo. To bi potisnulo Veliki filter u tehnološkim fazama razvoja jedne civilizacije.

Ipak, za Kepler-186f još uvek postoji mogućnost da se inteligentni život ne razvije. Možda je atmosfera pretanka da bi sprečila smrzavanje. Ako ovaj neprijateljski uslov za razvoj nove civilizacije postoji, to bi trebalo da bude slavlje za čovečanstvo, kako navodi Snider-Biti u svom izlaganju.

(Telegraf, Space)


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP