Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 150411
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7314312
Ko je na sajtu?
Imamo 55 gosta na mreži

VLADA - NI RUSKA NI NEMAČKA, VEĆ SRPSKA


22.03.2014./ ree-Akademediasrbija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlada mora da radi kao jedan tim, da to neće biti ni ruska ni nemačka vlada, već srpska, koja će voditi računa o interesima građana Srbije.

 "Za koju politiku mislite da bi bila bolja. Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da kažemo da podržavamo narušavanje teriritujalnog integriteta, pa da kažu odreksli ste se Kosova, ili da okrenemo leđa Evropskoj uniji", upitao je Vučić komentarišući spekulacije koje su se prethodnih dana pojavile i medijima na temu sastava buduće vlade i uticaja stranih sila na to pitanje.

Upitan da li se možda čeka iskaz narko bosa Darka Šarića da bi se krenulo u razgovore o formiranju vlade, on je rekao da će možda biti nekih interesantnih stvari, a možda i neće i da se "ne može ostati gluv na ono što se dešava".

"Šta god da drugo da kažem, sem da čekamo sudski postupak i presude - prvostepene zatim i pravnošnažne, ulazio bih u polje nadležnosti drugih državnih organa, ali se razume da ne možete da ostanete gluvi na ono što se dešava. Možda će biti nekih interesantnih stvari, mozda neće", rekao je Vučić.

On je naveo da su plan, program, ideje i budućnost Srbije ono oko čega će se uz SNS možda okupiti još neko, a možda i neće.

Moja ideja je da imamo najbolju moguću vladu, a ne da imamo uspeh jedne stranke, da oformimo najbolji mogući tim, za to nije dovoljna jedna stranka ni pet, već treba da se uzmu najbolji ljudi u Srbiji, naveo je Vučić.

On je dodao da su se prethodnih dana bavili pisanjem programa i planova za Srbiju, a da će se nakon toga baviti ljudima koji žele da vide ozbiljnu i odgovornu Srbiju, te da tu neće biti prostora za bilo kakvu trgovinu.

"Razmišljamo kako da Srbiju uredimo na najbolji mogući način, vlada mora da radi kao jedan tim, te da bude sposobna da u teskim uslovima donosi najbolje odluke i postiže optimalne rezultate", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon susreta s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Prema Ukrajini moramo imati ozbiljan i balansiran stav

Stav Srbije prema situaciji u Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran i neće ga donositi tehnička vlada, ali Srbija će poštovati svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji, izjavio je Vučić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija uvek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali i dodao da nam "predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije".
"Srbija je na putu ka EU, ona poštuje svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji i to je sve što mogu u ovom trenutku da vam kažem", rekao je Vučić.

Srbija će pokušati da zaštiti svoje interese i imaće odgovoran odnos prema svom narodu i teritoriji i zato njen stav prema situaciji u Ukrajini mora da bude balansiran, odgovoran i ozbiljan, objasnio je Vučić dodajući da veruje da je to stav koji svaki građanin, kad se sklone emocije po strani, razume i podržava.

Vučić je rekao da se ne radi o balansiranju između Evrope i Rusije, jer srpska vlada nije ni ruska ni nemačka, već vlada Srbije, poručivši da ako neko hoće da ima drugu vladu, ide na izbore i izabere je vodeći računa o interesima građana Srbije.

"Pitam vas za koju politiku mislite da bi bila dobra za Srbiju. Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima. Ja mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalno integriteta pa da nam kažu odrekli ste se Kosova ili da kažemo da ćemo da napustimo evropski put? Kažite koje je to genijalno rešenje", uputao je Vučić i zaključio da se srpska vlada ponaša veoma ozbiljno i odgovorno u toj situaciji izdržavajući pritiske sa različitih strana, ali štiteći pre svega interese građana Srbije.

Uvek ćemo štititi stabilnost Republike Srpske

Vučić je izjavio danas da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i celovitost Bosne i Hercegovine i da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će "uvek štiti stabilnost i opštanak Republike Srpske".

Vučić, koji se danas sastao sa predsednikom republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao je na konferenciji za novinare da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, pre svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorišćenosti kapaciteta Drine, podrazumevajući i one turističke.

Dodik je, dodao je prvi potpredsedni, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, u sklopu toga razgovaraće se i sa vladom BiH, mada ga je predsednik RS, kako je naveo Vučić, obavestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS.
"Pokušaćemo ipak da pronađemo zajedničko rešenje, razgovaraćemo i sa vladom BiH", rekao je Vučić.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u RS i BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vreme.

Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i RS za obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, dok o bliskosti dve države, kako je naveo Vučić.

"Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvek štiti stabilnost i opštanak RS poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugoražavati ničije pravo", istakao je Vučić poželevši punu stabilnost političku i ekonomsku i BiH i RS, uveren "da ćemo na mnogo toga na političkom nivou sada još jače i snažnije moći da odgovorimo".

Dodik je poručio da Republiku Srpsku interesuje moćna i jaka Srbija, ističući da je sada ona i dobila moćnu vlast i institucije koje se "neće trošiti na pitanja stalnih političkih prepucavanja".

Čestitajući lideru SNS Aleksandru Vučiću na briljantnoj pobedi, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da ona predstavlja "važno političko osveženje".

"Kao lider SNSD u Republici Srpskoj prihvatio bih da se sa SNS potpiše dogovor i zajednčka saradnja na pitanjima koja bi trebalo da rešavaju organi jedne i druge zemlje", rekao je Dodik.

Dodao je da oni u RS postuju izbore u Srbiji kao i da je to ključ egzistencije tog entiteta u Bosni i Hercegovini. Dodik je poručio je danas da je za Republiku Srpsku referendum na Krimu demokratski izraz volje naroda, kao i da Republika Srpska prati sva slična svetska iskustva i radiće na primerima najboljih iskustava "kada za to dođe vreme".
"Gledamo sve te iste situacije u svetu. Vidimo šta se dešava u Italiji, vidimo da će Škotska izaći brzo na referendum, nešto se dešava i u Kataloniji. Republici Srpskoj su to kapitalna iskustva. Ljutio se ko ne ljutio, mi veoma dobro pratimo šta se dešava u svetu i radićemo na primeru najboljih svetskih iskustava kada za to dođe vreme", rekao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Dodik je posle susreta sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da ga je obavestio o stavu Republike Srpske o Krimu i Ukrajini i naglasio da razume poziciju Srbije.

"Razumemo poziciju Srbije i sve ono što se Srbiji dešavalo imajući u vidu da je bila eksponent dramatočno nepoštene međunarodne politike vezano za Kosovo - nasilno otcepljene koje su podržale mnoge zemlje koje se sada prse i govore kako to u Ukrajini nije legalno, a na Kosovu je sve legalno i bombardovanje srpskog naroda i ugrožavanje teritorijalnog integriteta", rekao je Dodik.

On je rekao da zapadnim zemljama tada nije smetalo da podrže ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije, a smeta im kada je u pitanju Krim koji je istorisjki, kako je rekao, pripadao Rusiji.

"Smatram da je referendum na Krimu demokratski izraz volje narode. To treba poštovati, on je legitiman i legalan", zaključio je Dodik.


/TANJUG /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP