Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 150412
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7314335
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

SRAMOTA U CRNOJ GORI


21.03.2014. / ree-Akademediasrbija
V. Kadić

U Podgorici na temeljima tvrđave Nemanjića grade Centar za kulturu Turske

 Usred glavnog grada Crne Gore uskoro će biti podignuto zdanje Centra za kulturu Turske, a građevina se podiže na temeljima Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču, preko puta državnog parlamenta i zgrade predsednika! Odluku je u sredu i zvanično „verifikovao“ gradonačelnik Miomir Mugoša nakon obilaska tvrđave sa ambasadorom Mehmetom Nijazi Tanilirom.

- Komplentan objekat finansirala bi Turska u dužem periodu, lokalitet bi mogao mnogo kvalitetnije da se čuva i održava i da bude dostupan svima, a posebno onima koji se zanimaju za kulturu Turske - poručio je Mugoša. - Cilj nam je da napravimo potpunu restauraciju i stvorimo uslove za izgradnju centra!

I nauka se dala na uspostavljanje logike ovakvih odluka. Konzervator savetnik u „Muzejima i galerijama“ Magdalena Radunović je saopštila da su završena iskopavanja na delu tvrđave.

- Nije pronađen nijedan dokaz da su je gradili Nemanjići, a pronašli smo veliki broj predmeta iz turskog perioda - kategorična je Radunovićeva.
Prošlog meseca je u Podgorici veličanstveno obeleženo devet vekova od rođenja Stefana Nemanje - Svetog Simeona Mirotočivog, u hramu Hristovog Vaskrsenja, a ulicama crnogorskog glavnog grada litiju su predvodili patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sve do ušća Ribnice u Moraču, gde se po predanju rodio Simeon Mirotočivi.

Zapamćene su reči protojereja Velibora Džomića:
- Došli smo na Nemanjin grad, a ne na tursku tvrđavu, kako godinama naš Svetosimeonski sabor neki klevetnički nazivaju!

Predanje

Među Podgoričanima je ostalo predanje da je u centru grada postojao manastir Svetog apostola i jevanđeliste Marka. Upravo islamska porodica Đečević, koja živi na nekadašnjem imanju tog manastira, svake godine na Markovdan dočekuje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i mnogobrojni verni narod u litiji. Tom prilikom Đečevići, sledeći zavet predaka, mitropolitu predaju kosovske božure, da ih prinese na ćivot Sv. Petra u cetinjskom manastiru.
Profesor Cetinjske bogoslovije dr Budimir Aleksić kaže za „Novosti“ da je odluka podgoričkih čelnika nastavak procesa promene identiteta Crnogoraca.

- U toku je pokušaj brisanja svih nemanjićkih tragova, falsifikovanja istorije i pamćenja! Pre deset godina izbrisan je naziv bulevara pored Skupštine Crne Gore i zgrade predsednika - Nemanjina obala, i proces rasrbljivanja je u ofanzivi. Prava je perverzija. Pokušavaju se Nemanjići predstaviti kao okupatori, a Turci kao oslobodioci i Evropejci !

Ispada da naši preci nisu potezali sablje na paše i begove. Negiraju se bojevi i veličanstvene pobede Crnogoraca nad Turcima, a režim pokušava sakriti nemoguće, rat i mnogobrojne žrtve u borbama za oslobođenje Crne Gore od Otomanske imperije - podseća Aleksić.
Srbi u Crnoj Gori pokušaće da odbrane identitet i blistavu istoriju preko Instituta za srpsku kulturu, koji će uskoro biti osnovan u Podgorici.

- Do tada ćemo to činiti preko Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori - poručuje Budimir Aleksić.

/ Večernje Novosti /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP