Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 116198
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6821147
Ko je na sajtu?
Imamo 100 gosta na mreži

SVI ČLANOVI KRUNSKOG SAVETA SU REPUBLIKANCI !


10.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Vuk Drašković za Dnevnik :

Doveli smo prestolonaslednika u zemlju kada je to bilo teško, podržavali ga u svemu, ali su oko njega službe napravile obruč i odvojile ga od političkog delovanja za povratak monarhije.

 Krunsko veće, Krunski savet – sve republikanci, nijedan monarhista i nijedan član moje stranke. Sve to je oslabilo i samu ideju monarhije i drastično smanjilo broj pristalica te ideje, izjavio je u intervjuu “Dnevniku” lider SPO Vuk Drašković uoči jučerašnjeg okupljanja članova svoje stranke i simpatizera na Trgu Republike, na kome je bila obeležena još jedna godišnjica devetomartovskih demonstracija, koje je upravo on predvodio kao lider tadašnje opozicije protiv režima Slobodana Miloševića.

Kada je u pitanju kriza oko Ukrajine Drašković kaže da Srbija mora da podrži ono što građani Krima žele, tim pre što je sada, Briselskim sporazumom, podržala ono što građani Kosova žele.

“Ne možemo imati dve politike za isti problem”, poručuje lider SPO, čija stranka na izborima 16. marta nastupa u koaliciji sa SNS.
Hoće li Srbija biti prinuđena da bira EU ili Rusija i možemo li ostati neutralni kada je situacija u Ukrajini u pitanju?
– Nadam se da nećemo biti prinuđeni da se tako opredeljujemo. Želimo u Evropu jer je to prirodan put Srbije, a Rusija nam nije prepreka na tom putu. Ne možemo biti neutralni na događanja u Ukrajini, jer smo imali slično iskustvo nedavno. Razlika je u tome što je Kosovo bilo u Srbiji, a Krim u Rusiji, i komunističkom bahatom odlukom je dodeljen Ukrajini pre 60 godina.

Kako Srbija izgleda danas na godišnjicu devetomartovskih demonstracija, odigranih 1991. godine?

– Srbija danas izgleda tako kao da su joj potrebne demonstracije za ostvarenje ciljeva istaknutih još onog devetog marta. Puna demokratija u društvu, Srbija u Evropi i Evropa u Srbiji.

Zbog čega je Vaš izbor bio koalicija sa SNS?

– Zbog podudaranja programskih ciljeva. SNS ide ka Evropi bez zadrške, pokreće oštru borbu protiv korupcije, otvara ozbiljne istrage zločina državnog terora Slobodana Miloševića, rešava sporna pitanja na Kosovu, uspostavlja dobre odnose sa susedima, daje prioritet ekonomiji i borbi za bolji standard građana. Sve je to i program naše stranke i koalicija je sasvim prirodna.

Da li je realno da se posle izbora formira široka koalicija dovoljna za promenu Ustava, odnosno očekujete li da bi  novi saziv parlamenta mogao da promeni najviši pravni akt?

– Realno je i potrebno. Bez promene Ustava ne može se sprovesti ni Briselski sporazum niti refome koje se traže u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

Šta su glavni zadaci Vlade koja će doći nakon 16. marta?

– Zadaci buduće vlade su već određeni stanjem u zemlji. Prioritet je sprovođenje Briselskog sporazuma bez ikakve opstrukcije, reforme institucija, promene zakona po evropskoj agendi, ekonomski oporavak zemlje i naroda koji je izmučen ratovima, sukobima, mržnjama, nemaštinom i beznađem. Zatim, treba podići privredu, oporaviti selo, dati subvencije pre seljaku nego stranim investitorima, nastaviti borbu protiv korupcije i kriminala, otvoriti dosijea građana i potpuno reformisati službe bezbednosti, privesti pravdi sve koji su učestvovali u državnom teroru i ratnim zločinima…

Posla ima dosta i mora se završavati.

/ Izvor: Dnevnik /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP