Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117760
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829409
Ko je na sajtu?
Imamo 89 gosta na mreži

ZBOG UKRAJINE SKUPLJE ŽITO U SVETU


09.03.2014. / ree-Akademediasrbija

Posle skoka cena na svetskim produktnim berzama pšenica i kukuruz poskupeće narednih nedelja i u Srbiji, i to zbog uticaja krize u Ukrajini na svetsko berzansko tržište, kaže Žarko Galetin, direktor novosadske Produktne berze

 On nije mogao precizirati koliki će tačno biti skok cena žitarica, ali je rekao da će sigurno u određenom periodu dostići desetak posto, a gde će se rast i kada zaustaviti – zavisi i od situacije u Ukrajini i od svetskog tržišta.

Galetin kaže da cene kukuruza već rastu iz dana u dana i na Produktnoj berzi u Novom Sadu, a nešto slično će se desiti i sa pšenicom u narednom periodu. To pokazuje na to da su događaji u Ukrajini još jedan dokaz kako velike političke krize utiču na svetske berze. S jedne strane, finansijske berze su u padu, dok obratno, robne berze beleže rast cena tržišnog materijala. Kada najveća svetska robna berza u Čikagu za samo nedelju dana zabeleži rast “fjučers ugovora” na pšenicu od oko deset posto, a na kukuruz veći od osam posto, jasno je da se dešavaju krupne promene na svetskom tržištu žitarica. Takve promene imaju posledice i na sva ostala tržišta, pa i naše, navedeno je u izveštaju Berze.

Ukrajina je inače jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika žitarica, tako da će se kriza u toj zemlji tek odraziti u punoj meri na svetske robne berze. Dobra i rodna godina za pšenicu i kukuruz  i ostale žitarice u Srbiji donela bi nam dvostruku dobit obezbeđenje domaćih potreba i dobru zaradu na izvozu. Međutim, čak i u slučaju slabijeg roda, postojeće robne rezerbe Srbije su dovoljne da se izbegnu nestašice.

/ Agencije,Berza,Dnevnik /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP