Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117233
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823179
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

СПЦ: ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ ТРАЖИ ДА ПРИЗНАМО ЦРНОГОРСКУ (МИЛОВУ) ЦРКВУ!


08.02.2014. / pee-Академедиасрбија

Подгорички парох Велибор Џомић оценио је да је председник Србије Томислав Николић приликом недавне званичне посете Црној Гори легитимисао Црногорску православну цркву (ЦПЦ).

 Оцењући Николићеве ставове као “катастрофалне”, Џомић је у ауторском тексту у магазину “Недељник” написао да је председник Србије “отишао још даље саопштавањем става да би се он умешао у решавање односа између две цркве, ако би они утицали на односе две државе”.

Николић је приликом сусрета са Филипом Вујановићем казао да питање цркве не оптерећује односе Црне Горе и Србије, а за разлику од некух других високих званичника Србије ЦПЦ није називао “такозвана”.

Џомић је упитао на основу ког уставног овлашћења би се Николић умешао у црквена питања и шта би том приликом предузео.
У суштини, Николић се на тај начин већ умешао, легитимишући једну псеудорелигиозну организацију као једну од “две православне цркве у Црној Гори”, рекао је Џомић, преносе “Вијести”.
Он је запитао да ли је Николић таквим ставом својим црногорским колегама предложио да се и они умешају у та “унутрашња питања у Црној Гори”.

Џомић, који је у “Недјељнику” представљен као блиски сарадник митрополита Амфилохија, упитао је на основу чега, и из које председничке надлежности по Уставу Србије, Николић изједначава канонску цркву и “групицу самозваних
рашчињених свештеника”.

“Од када су то и по којим канонима две православне цркве и да ли се може очекивати да се Николић лично заузме да се у Регистар цркава и верских заједница Србије упише и ЦПЦ за Србију”, питао је Џомић.

Подгорички парох каже и да упада у очи то што Николић није посетио цетињски манастир, што је била пракса његових претходника, као и да “није обавештен” да Управа за некретнине, коју предводе кадрове СДП Ранка Кривокапића, годинама покушава да, мимо закона, прекњижи у катастру право својине митрополије над црквама и манастирима.

/ Недељник  Ало /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP