Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115482
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814874
Ko je na sajtu?
Imamo 53 gosta na mreži

РАДУЛОВИЋ ИЗНЕО ПРЉАВ ВЕШ ИЗ ВЛАДЕ


29.01.2014. / pee-Академедиасрбија

Министар привреде Србије Саша Радуловић саопштио је да није спроведена ниједна реформа за коју се залагао, а да је “главни кочничар реформи био и остао кабинет првог потпредседника Владе Србије” Александра Вучића.

 У образложењу оставке на место министра привреде Радуловић је оптужио Вучићев кабинет за заустављање реформи, али и учешће у спорној приватизацији Вршачких винограда.

“Људи из кабинета Првог потпредседника су директно учествовали у фијаску око Вршачких винограда и то и са стране продавца, државе, и са стране купца преко повезаних родбинских веза и њихових фирми. Директно из кабинета и без знања Министарства привреде су ишли налози директорки Фонда за развој да скида блокаде за поједине тајкунске фирме”, навео је Радуловић у оставци.

Вера у белосветска чуда
Радуловић је указао да “пуно поверење у арапска, кинеска, руска, белоруска и друга чуда, нетранспарентне уговоре, субвенције, и све остале пропале политике претходног министра су изгледа једина политика на коју се заиста и искрено рачуна”. Радуловић је навео да је заједно са министром финансија писао економски део експозеа председника Владе који је представљао и основ за економску политику Владе, који је задржао план неопходних и више деценија одлаганих реформи које треба да омогуће привредни раст, запошљавање и раст животног стандарда.

“Ниједна од ових реформи није спроведена. Највише се одмакло у припреми закона о стечају и приватизацији, изради личних карата предузећа и припреми финансијског реструктурирања за преостала 153 предузећа. На крају је и ова реформа заустављена”, навео је Радуловић у оставци.

Он је указао да је пакет мера економске стабилизације потпуно промашен и да у његовој изради није учествовала ни Влада као колективно тело, ни Министарство привреде.
“На њему је радило Министарство финансија и кабинет првог потпредседника. Министар привреде из протеста није био присутан на јавној седници Владе на којој је представљан овај пакет јавности”, навео је Радуловић.Оценио је да је буџет за 2014. годину “неодржив, у деловима неозбиљан и ни приближан ономе што је Србији потребно”.

Чланови Владе се плаше
Радуловић је истакао да “Влада за сво ово време није никада радила као тим”, а да је дневни ред за седнице Владе био познат пет минута пред саму седницу. “На Влади се ништа не дискутује. Осетан је страх чланова Владе. И други чланови Владе имају сличне проблеме, али се не усуђују да о њима јавно говоре”, пише у ображложењу оставке Радуловића.
“Да поменем само једну ствар: без икаквог писаног документа, само на основу усмених информација из треће руке, очекујемо три милијарде евра од Уједињених Арапских Емирата”, написао је Радуловић.

Како је објаснио, “смањење намета на рад и увођење прогресивног опорезивања као кључна мера подстицања привреде и сузбијање сиве економије је напуштено без озбиљне расправе не само као део буџета за 2014. годину већ и у 2015. и 2016. години”.

“Политика повећања пореза и смањења потрошње без смањења намета на рад је економски неодржива. На самом почетку мандата ове владе 2012. године, донет је пакет за фискалну консолидацију који је повећао порезе и смањио потрошњу. Као резултат имамо повећање дуга за четири милијарде евра, повећање дефицита, смањење пореских прихода и пад економске активности. Након реконструкције, покушавамо исто очекујући другачији резултат”, навео је Радуловић.

Он је указао да је партијско запошљавање и наметање страначких личности, без озбира на стручност, “очигледно званична политика Владе” и по његовом мишљењу неприхватљив део коалиционог споразума.Радуловић је додао да због тога месец дана није долазио на седнице Владе, као једини метод притиска који је имао у том тренутку да откочи реформе. Ту битку је, како је навео, добио тек крајем новембра.

“Претходни министар финансија и привреде је остао део Владе и активан део кабинета првог потпредседника Владе. Борба за заустављање пропалих пројеката субвенционисања, јавашлука и криминала у СИЕПА, АЛСУ, Фонду за развој и Агенцији за приватизацију, штетних приватизација Вршачких винограда и Прве петолетке је трајала од самог почетка до данашњег дана”, пише у образложењу оставке Радуловића.

Према његовој оцени штета је “тајни уговор Републике Србије, ЈАТ-а и Етихада”, а кабинет првог потпредседника је месецима спречавао Министарство привреде да добије личну карту ЈАТ-а, процену вредности имовине и спречи спровођење финансијског реструктурирања.

Министар привреде, који је изабран на предлог првог потпредседника Владе Александра Вучића, навео је да је медијски линч којем је био изложен “прешао све границе” и да је део “медијског мрака који сеје страх”.

“Самоцензура је на невероватном нивоу. Од гушења вести до менталног разгибавања, ово је значајан део блата у коме пропадамо”, навео је Радуловић.

“У досадашњем току рада, председник Владе није био препрека реформским активностима. Са друге стране, није био ни подршка. Премијер, који делује као да је такође под великим притиском свакодневних напада преко жуте штампе, до сада није показивао велики интерес, нити се бавио економским активностима Владе. Главни кочничар свих реформи је био и остао кабинет првог потпредседника”, навео је Радуловић.

/Srbin-info /

Казна за напуштање СНС: Хитна истрага о криминалним радњама Саше Радуловића

Српска напредна странка (СНС) затражила је од надлежних државних органа да спроведу хитну истрагу о “бројним криминалним радњама” некадашњег градоначелника Београда Драгана Ђиласа и бившег министра привреде Саше Радуловића.

Како се наводи у саопштењу СНС, истрага би требало да се бави “криминалним радњама лидера Драгана Ђиласа у граду Београду , као и делима које је починио Радуловић “спроводећи стечајне поступке и уништавајући фирме и фабрике по Србији”.”Такође, захтевамо да се испитају и сви наводи, од првог до последњег, о којима је, у свом писму, говорио политичар Саша Радуловић”, наводи се у саопштењу.

Напредњаци су додали и да је Демократска странка последња која има право да говори о реформама и борби против криминала и корупције у Србији, додавши да су управо они ти који су економски уништили Србију, опљачкали и осиромашили грађане.”Српска напредна странка урадила је за кратко време, од само 18 месеци, више него што су демократе у свим својим мандатима”, саопштила је СНС.

 /Танјуг ; Srbin-info/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP