Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117234
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823187
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

OPALA POPULARNOST ĆIRILICE NA INTERNETU


28.01.2014. / ree-Akademediasrbija

Ćirilični domen .srb, koji je počeo da funkcioniše pre dve godine, od početnog uspona i više od 6.500 registrovanih sajtova pao je na 3.800, što govori o manjoj popularnosti ćirilice na internetu, rečeno je danas na panel diskusiji "Ćirilica i internet u Srbiji i svetu".

 Predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) Dušan Stojičević je kazao da je jedan od osnovnih problema koji nije rešen na svetskom nivou mogućnost mail-ova na ćirilici, koji ne postoji uz IDN domene usled čega .srb domen ispada kao poluproizvod.

Stojičević je naveo da postoji svetski standard za ovu oblast koji još nije prihvaćen, a koji bi omogućio nove nadogradnje email servisa.

"RNIDS se sve vreme bori da se i ćirilica, kao naše nacionalno pismo pojavi na internetu na pravi način i pokušavamo da radimo dosta na razvoju tog dela email servisa kako bi korisinici u Srbiji imali pravu uslugu", ukazao je Stojičević.

Saradnik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU Milenko Vasić je kazao da školski pravopisi, za razliku od akademskog izdanja, ne sadrže pravila o transkripciji stranih imena što se odražava na pismenost građana.

Kako je objasnio, strana imena se pišu na različite načine pa tako ime jednog čoveka može biti napisano na čak 11 načina.

Vasić je kazao da pogrešno izgovaranje i pisanje stranih imena najčešće potiče od sportskih novinara koji su stalno suočeni sa imenima raznih fudbalera, košarkaša i ostalih sportista, jer ne slede pravila pisanja i izgovaranja njihovih imena, što se posle ustali u svakodnevnom govoru.

Prema njegovom mišljenju, loša situacija proizilazi i iz situacije da se ćirilica pojavila kasno, kao što se kasno pojavio i prevod operativnog sistema Windows-a.

 / Izvor : 021 Novi Sad  /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP