Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117244
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823329
Ko je na sajtu?
Imamo 76 gosta na mreži

VUČIĆ: SUTRA ĆU PREDLOŽITI VANREDNE IZBORE !


25.01.2014 / ree-Akademediasrbija

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke /SNS/ najavio je da će sutra predložiti da se provjeri volja naroda, odnosno vanredne parlamentarne izbore.

 "Sutra će biti sednica Predsedništva stranke... Moj predlog će biti da proverimo volju naroda", rekao je Vučić na izbornoj skupštini SNS-a.

On je podsjetio na kritike koje kao vlast dobija od političkih protivnika.

"Došlo je vreme da polažemo račune. Opozicija kaže da su bolji od nas, a naša obaveza kao ozbiljnih ljudi je da na to odgovorimo, da rizikujemo i da odemo sa vlasti, ako narod kaže", rekao je Vučić.

On je ocijenio da će izborna kampanja biti najprljavija do sada i da će sav novac politički protivnici uložiti u borbu da SNS izgubi na potencijalnim izborima, ali da se nada da će građani Srbije prepoznati poštenje i imati povjerenje u rad SNS-a.

/ Radio Slobodna Evropa /

TRI SCENARIJA ZA RASPISIVANJE IZBORA

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević je objasnio da do izbora može doći na tri načina - ostavkom premijera, izglasavanjem nepoverenja vladi ili tako što će vlada predsedniku države poslati obrazložen predlog, posle koga on treba da raspusti parlament i raspiše izbore.

Blagojeviću treća mogućnost deluje najizvesnije, a upitan kakvu izbornu kampanju očekuje, kaže da ne veruje da će ona biti znatno drugačija od prethodnih, ali da će se možda razlikovati u intenzitetu, jer će trajati kraće nego kampanje na koje smo navikli.

"Govori se puno o tome da bi moglo da bude negativnih sadržaja i ja ih očekujem, doduše ne znam koje smo izbore imali a da pri tome negativna kampanja nije bila sastavni deo predizbornog perioda", smatra Blagojević, koji navodi da prema proceni političkih partija negativne kampanje dodatno motivišu birače da izađu na izbore.

"Da li će ta kampanja biti prljava i u kojoj meri, to je sasvim drugo pitanje. Zna se do koje meri bi partije trebalo da idu u negativnim kampanjama i do koje mere im te kampanje donose korist, a preko koje meru počinju da prave štetu", rekao je Blagojević.

On je izrazio nadu da će političke partije, svaka za sebe, uspeti da pronađu tu meru i da će se držati u nekim prihvatljivim okvirima.

Odluka lidera SNS Aleksandra Vučića da Predsedništvu stranke predloži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nije iznenađenje, ocenio je Blagojević.

U izjavi za Tanjug on kaže da ne veruje da je takva odluka za bilo koga iznenađenje, s obzirom da je već mesecima to politička tema broj jedan u Srbiji.
"Ovo je samo formalizacija nečega o čemu je toliko bilo govora u poslednje vreme i ne verujem da to za bilo koga može da predstavlja bilo kakvo iznenađenje", smatra Blagojević.

Lider SNS Aleksandar Vučić predložiće sutra Predsedništvu stanke raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, što će biti deseti višestranački, a sedmi vanredni izbori u Srbiji.

Anđelković: Vučićev predlog racionalan

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je danas da je predlog lidera SNS Aleksandra Vučića o raspisivanju republičkih izbora racionalan i da će doneti stabilnost političkom sistemu, jer bi predizborna atmosfera koja je stvorena u Srbiji u narednom periodu samo izazivala političke turbulencije i usporavala neophodne reforme.

Anđelković navodi da je lider naprednjaka veoma dugo bio pod pritiskom svoje stranke da se ide na izbore, i da je do sada bio uzdržan jer je vagao razloge za i protiv njihovih raspisivanja.
"Međutim, u društvu je stvorena predizborna atmosfera, a u takvim okolnistima, čak i kada sada ne bi bilo izbora, ona bi ostala, pa bismo narednih meseci imali političke turbulencije, koje su mnogo veći probem od izbora", rekao je Anđelković za Tanjug.

On je izjavu Vučića da je došlo vreme da se proveri izborna volja građana ocenio kao racionalnu, dodavši da će brzim i efikasnim izborima problem sa nestabilnom političkom situacijom u Srbiji biti rešen.
"Ako ih odlažemo onda generišemo novi problem, odnosno održavamo ovakvo stanje ni na nebu ni na zemlji. Ono nije dobro, ne daje stabilnost sistemu niti je pogodno za ekonomski oporavak", smatra Anđelković.

Prema njegovim rečima, raspisivanje izbora neće mnogo uticati na reforme u Srbiji i evrointegracije ukoliko kampanje stranaka ne budu dugo trajale.
"Već ovo što se do sada dešavalo na neki način je negativno uticalo na donošenje zakona i sprovođenje reformi, a usredsređivanje na izbore i skidanje sa dnevnog reda tog pitanja samo pozitivno može da se odrazi, da se na neki način, paralelno sa izborima, hvata i zalet za predstojeće ozbiljne ekonomske reforme", rekao je Anđelković.

On je dodao i da kampanje neće biti duge, ali da može da se očekuje prljava borba."Verujem da kampanje i njihovi udarni periodi neće biti previše dugi, ali će sa nekih strana biti prljavi. Oni koji nemaju da ponude nikakve argumente ići će na negativnu kampanju, dok će oni drugi akcenat da stave na ono pozitivno", zaključio je Anđelković.

Antić: Izbori odgovaraju SPS-u

Socijalistička partija Srbije apsolutno poštuje odluku SNS i njenog lidera Aleksandra Vučića da se ide na vanredne parlamentarne izbore, izjavio je danas visoki funkcioner socijalista Aleksandar Antić i poručio da izbori u martu odgovoraju SPS.
"SPS se ne plaši izbora i suštinski nije protiv izbora", rekao je Antić novinarima, komentarišući predlog lidera SNS Aleksandra Vučića o raspisivanju republičkih izbora.

Antić je rekao da socijalisti ulaze u vanredne parlamentarne izbore sa kvalitetnim rezultatima koje su ostvarili kao deo Vlade Srbije.

"Očekujem da će SPS sa svojim koalicionim partnerima ostvariti najbolji izborni rezultat od 2000. godine", naglasio je Antić i izrazio očekivanje da će se na tim izborima potvrditi legitimitet svega onoga što je Vlada Srbije uradila u protekloj godini.

Ljajić: Očekivana odluka Vučića
Najava Vučića da će predsedništvu naprednjaka predložiti da se ide na izbore za lidera SDPS Rasima Ljajića je očekivana i svakako bolja od aktuelnog stanja.
"Svaka odluka je bolja od ovog besomučnog licitiranja koje traje već dva meseca o tome da li će biti ili ne izbora. Prema tome, ova odluka je očekivana - sigurno da su se u SNS opredelili rukovodeći se time da je za jednu novu fazu pred kojom je Srbija potrebno da uđu novi ljudi, nova eneregija, sveža krv", rekao je Ljajić Tanjugu.

On je najavio i za sutra sednicu Glavnog odbora SDPS na kojoj će se definisati izborni štab i smernice kampanje.

Koštunica: Odluka o izborima bila neminovna
Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je odluka o raspuštanju sadašnje Vlade i Skupštine neminovna jer je, kako smatra, ova vlast nanela Srbiji strahovitu državnu i ekonomsku štetu.
"Sada slede izbori i Demokratska stranka Srbije poziva građane da podrže političku neutralnost i odbace Evropsku uniju koja razara našu ekonomiju i državu", naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima lidera DSS, samo zdrava ekonomija koja "nije pod okovima Evropske unije i ŠP, samo politička neutralnost omogućavaju Srbiji sigurnu budućnost".

/ Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP