Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117236
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823208
Ko je na sajtu?
Imamo 67 gosta na mreži

REAKCIJA BEČA NA ATENTAT BILA PRETERANA


24.01.2014. / ree-Akademediasrbija

Reakcija Austrougarske na atentat u Sarajevu bila je "zasigurno preterana", a car Franjo Josif i visoki predstavnici politike i vojske morali su znati da vojno delovanje protiv Srbije može izazvati veliki rat, ocenjuje austrijski istoričar Arnold Supan.

 On je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je uvod u ključni događaj bila  aneksija Bosne i Hercegovine šest godina pre toga, kada su Srbija i velike sile protestovale protiv ovog jednostranog koraka  Austrougarske, a u julskoj krizi 1914. je stalno bilo vraćanje na ovu "krizu u vezi sa aneksijom".

Supan je podsetio da je, na primer, francuski predsednik Rejmon Poankar prilikom posete Rusiji jasno stavio do znanja: "Ovoga puta moramo ostati čvrsti".
"Naravno da je međunarodna situacija posle mnoštva kriza već bila zamršena. Stiče se utisak da su svi nešto čekali kako bi mogli iskoristiti to stanje", konstatovao je Supan.

Fatalnom ishodu julske krize doprinelo je i to što su u to vreme u državnim kancelarijama svih šest relevantnih zemalja "ratne stranke imale reč".

Još početkom 1914. je, na primer jedino u Rusiji, na vlasti bio premijer koji uopšte nije želeo rat, dodao je on.

Prema rečima Supana, Austrougarska nije ušla u Prvi svetski rat kao carstvo pred raspadom, već su druge zapadne sile svesno doprinele razbijanju te monarhije.
"Privredna teritorija monarhije je odlično funkcionisala", objasnio je on dodajući da je to bilo veliko tržište rada, u kojem su se građani slobodno kretali, a posle Prvog svetskog rata su novonastale države uvele carinske granice, koje su postojale do skoro.

Isto tako Supan je ocenio da je pisanje istorije austrougarske monarhije "naselo na propagandu", te da su analizirani izveštaji novina i debate u parlamentima umesto statistika.

"Na osnovu toga su nastale pogrešne slike i percepcije", smatra on i dodaje da su i ratna dešavanja loše preneta, navodeći kao primer izveštaje o navodnom dezerterstvu Čeha, a u stvarnosti su Česi "odano obavljali ratnu dužnost".

Nakon rata je o Monarhiji, istakao je austrijski istoričar, svesno pravljena negativna slika.
"Što se više time bavim to više moram konstatovati da su zapadne sile ne samo vodile propagandu, već i svesno doprinele razbijanju Monarhije", kritikovao je on.


/ Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP