Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117237
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823231
Ko je na sajtu?
Imamo 88 gosta na mreži

СИНДИКАТИ : НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ЗАХТЕВА


24.01.2014. /  pee-Академедиасрбија

Агонија Желвоз траје годинама, али је протекле недеље радницима „ прекипело“.

 Нагомилани проблеми, дуговања, беспарица, живот без сигурности, угрожено здравље – све то довело је до кулминације револта према држави у чијим рукама је Желвоз у реструктурирању. У прошлу среду, око три стотине радника након сат и по времена гурања и протеста, пробило је кордон полиције и насилно ушло у зграду Градске скупштине .

Двадесетак полицајаца својим телима бранили су улаз у градску кућу јер градоначелница Јасна Аврамовић није желела да прими штрајкаче. Након пробијања полицијске блокаде  радници су запосели  скупштинске клупе и најавили да ће ту остати до испуњења захтева. А захтеви су стари : исплата отпремнина за 530 пријављених радника, исплата заосталих плата, овера здравствених књижица и повезивање стажа. Након блокаде моста на Дунаву, кажу, сви рокови за решавање социјалног програма су пробијени, а од испуњења захтева нема ни говора. 
 
Када смо одблокирали мост мост,  представници Владе дали су нам лепа обећања, чак су потписани и закључци да ће до Нове године да буду исплаћене отпремнине, односно да се до 30.новембра направи социјални програм, да ће у јануару бити исплаћене све заостале зараде на нивоу минималца, да ће нам бити повезан радни стаж и оверене здравствене књижице. Од тада траје преписка руководства и министарства, а радници су постали пинг понг лоптице између два рекета, рекао је Саша Миловановић, председник Синдикално радничког покрета Желвоза .
 Његов синдикални колега , Драган Милијашевић, лидер фабричког АСНС , каже да су радници приморани на овакве протесте.
 
Очигледно да у овој држави све мора на овакав начин да се решава.Није нам пријатно да у овим годинама пробијамо кордон полиције и правимо инциденте, али нажалост приморани смо. Нисмо били истрајни на мосту, а сада је прилика да идемо до краја, поручио је Милијашевић.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић  рекла је  да разуме и подржава захтеве запослених у Желвозу, али  да осуђује вандалски чин упадања у Скупштину. Она сматра да радници немају шта да траже у згради скупштине јер то није адреса за решавање њихових проблема, већ Министарство привреде.
 
 Градска управа не може да им исплати отпремнине, зараде, овери књижице и повеже радни стаж. Безброј пута смо им излазили у сусрет, спајали их са министром и надлежним људима, све је договорено и до половине ове године реструктурирање Желвоза мора да се реши.

Пре неколико  дана сам тражила од државног секретара одговор за отпремнине и рекли су  да руководство није послало сву исправну документацију. Позвала сам менаџмент и упутила примедбе и сада је све на њима.

Као Градска управа не можемо да радимо посао менаџмента  и радника Желвоза, поручила је  у прошлу среду градоначелница и додала да је позвала надлежне у министарству да се обрате радницима.

/ Нашe новинe /

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP