Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117238
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6823242
Ko je na sajtu?
Imamo 87 gosta na mreži

СПЕЦИЈАЛНИ РАТ ПРОТИВ СРБИЈЕ


24.01.2014. / pee-Академедиасрбија

„Пријатељи Санџака”, предвођени САД, заседају у петак

Неформална група „Пријатељи Санџака“, коју су пре три године основале дипломате из десетак амбасада и међународних организација, поново се активирала после дуже паузе и на састанку који је заказан за петак размотриће ситуацију у овом делу Србије.

 Чланови овог клуба, међу којима су амбасадори САД, Немачке, Француске, Британије, Турске, Швајцарске, али и ЕУ, УН и ОЕБС, разматраће пројекте помоћи Новом Пазару и околним општинама, али ће „претрести“ и последње политичке догађаје и безбедносну ситуацију у том региону.

У овој организацији кажу да је њихов главни циљ привредни развој Санџака, али тешко да се може избећи и политички призвук њиховог ангажмана. Наиме, Рашка област није једина у њиховом сталном фокусу, јер слична група постоји и за југ Србије, у срединама где су Албанци у већини. Дакле, симптоматично је што се ови клубови не баве неразвијеним подручјима наше земље, где су Срби или неки други народ у већини већ бошњаци  и aлбанци.

У Амбасади САД су нам потврдили да они веома активно учествују у раду овe неформалне организације, кроз коју међународна заједница може да детектује проблеме и координира помоћ, како би се оствариле тежње становника југозападне Србије:
- Снажно подржавамо економски просперитетан, политички жив и сигуран Санџак. На састанку биће разматран најновији развој ситуације у региону – каже Стивен Старк, прес аташе америчке амбасаде.

Помоћник градоначелника Новог Пазара Февзија Мурић одбија критике да су „Пријатељи Санџака“ некаква завереничка група, која има за циљ да контролише политичку ситуацију у овом делу Србије:
- Једини циљ је да се помогне Санџаку да изађе из тешке економске ситуације.

ПРЕДСТАВЉАЛИ “ДРЖАВУ“

Професор Мирољуб Јевтић, уредник часописа „Политикологија религије“, очекује да бошњачка кокус група буде све активнија:
- Амбасадори великих сила желе да имају преглед, па и контролишу ситуацију у овом делу Србије, која ће за њих бити у све већем фокусу, како буде расла интернационализација питања Рашке области.

Подсетићу да је Организација исламске сарадње, највећа међународна организација после УН, у више наврата делегације из Рашке представљала као државне кажe Јевтић.

/ Извор: Вечерње новости /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP