Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117914
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6830472
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

BEOGRAD NA HLEBU I VODI


21.01.2014. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan М.Maričić

Evo gledam na TV po ne znam koji put ozarenog vicepremijera Vučića, kako nam predstavlja još jedan novi projekat, koji će  navodno usrećiti Beograd ili Srbiju.

 Ja zaista ne znam koji se njegov projekat ili vizija ostvarila do sada. U redu, pohapsiše neke dilere droge kao što su uhapsili Miškovića i još tuce drugih tajkuna, lopova i prevaranata. Ali šta beše sa njima ? Prvi koji je po vladinom i Vučićevom programu borbe protiv korupcije u vlasti dr ortoped i bivši ministar, optužen za najrazličitije mahinacije Oliver Dulić, pre neki dan na TV u prenosu sednice Glavnog odbora DS u Novom Sadu vedar nasmejan, zajebava se sa pajtosima iz stranke. Pa šta to bi sa njime i njegovim procesom, jel se čeka da i on poput stotina drugih, zastari ? Verovatno.

Par puta Vučić je „gasio vatru“ po fabrikama u unutrašnjosti i smirivao radnike koji su bili u štrajkovima. Odlazio je tamo, razgovarao i ispunjavao obećanje o pet šest ili nešto više plata. Po negde se i pokrenula proizvodnja, ali i opet ponovo stala.  Radnici ponovo svuda štrajkuju, proizvodnja ne ide i sve ispade za kratko.

I šta je sa silnim drugim Vučićevim obećanjima? Ruski avioni su po svoj prilici nevidljivi,  jer ih nema nigde, a tako je i sa drugim odbrambenim naoružanjem – nevidljivo, osim možda Vučiću. Ja bih rekao:  ništa od svega toga, samo prazna obećanja. A ova radost, ova sreća, ovo oduševljenje vlade, Dačića i Vučića koje slušam danas , što ćemo 2020. navodno ući u Evropsku uniju ( ako bude postojala) je jedno kolektivno ludilo, koje nam nameće vlast. Alo ljudi, alo Srbi , jeste li normalni ? Pa da li zaista verujete u tu veliku sreću,  koja nas je obasjala danas tim početkom pregovora i našim navodnim članstvom za šest godina ?

Ja ne verujem, nisam toliko blesav, a za vas ne znam. Ajde napišite i pošaljite mi neki konačni rezultat ove nove vlasti, posebno Vučića, molim vas. Ali nemojte mi pisati: pa evo uhapšeni su ovi i oni, a smenjeni ovi i oni, jer oni koji su uhapšeni, ne znači da će i biti kažnjeni, a oni koji su smenjeni otišli su na bolja mesta. Da.

A o Beogradu na hlebu i vodi, da kažem, da je hleba sve manje, a vode sve više, došla nam je do grla i još malo, ode nam preko glave. Najebasmo.

I sad evo Vućić sav zajapuren na TV najavljuje 3 milijarde dolara kredita za Beograd na vodi. Štaaa, još jedan kredit i to tri milijarde ? Pa u pravu su „Demokrate“ što kažu od kada je došla nova vlast, samo uzima kredite.
 
Poređali se neki Arapi i Vučić na TV oko neke makete budućeg Beograda na vodi. Alo, bre, pa Beograd je već nekoliko hiljada godina, ne na jednoj, nego na dve vode ! I sad šta, kao Beogradu samo fali da očisti tih 80 hektara ( ustvari ko zna koliko je ) i da preko noći tu nikne svetska četvrt u kojoj će dominirati kula „Al Budža“ od 200 metara. Ali kažu projekat je urađen samo 80% i nedostaju i drugi sadržaji i lepa iznenađenja. Ali sve je fantastično kaže Vučić.

Da čuo sam nešto za ta iznenađenja, neki izraelski list ili sajt napisao da će Arapi dati tri milijarde kredita za rekonstrukciju Beograda i da će svaki turski (muslimanski) arheološki objekat i trag biti rekonstruisan, neki hanovi, turska kupatila i hamami na gornjem i donjem Kalemegdanu. A u Beogradu na vodi dobićemo i dve džamije ! Dve džamije moliću lepo sa metresom, ili medresom za muslimanske učenike, što je pozdravljeno u Novom Pazaru od tamošnjih hodža i dahija uz poruku, da će eto oni poslati prvih 500 đaka za prvu generaciju. Super. Samo nam oni fale u Beogradu.

I dok kucam ovo, na vestima prenose poslednju izjavu Vučića , valjda iz Brisela, da Srbiji i Srbima za sadašnje stanje  nisu krivi ni  Evropa i loši susedi, nego su krivi Srbi sami. Koji cinizam. Pa jebote Sulejman, ovo ludilo ide preko svih granica. Čuj, po njemu za ovu našu bedu i sunovrat  sam  ja kriv i vi što čitate ovo ! Čovek je stvarno prevazišao sebe. Ali daj da zadržim emocije i nastavim o – vodi u Beogradu,u  kolenima i glavi. 

Tri milijarde dolara mogu da pokrenu svu industrijsku proizvodnju u Srbiji i zaposle pola miliona ljudi, momentalno. E to bi bila fenomenalna investicija.
Ali tri milijarde dolara ne mogu da izgrade „Beograd na vodi“ onako kako nam brzinski pokazuju slike i makete. Zašto ? Pa evo : seljenje donjogradskog beogradskog čvora je komplikovan postupak, a o njemu još ne postoji projekt. A šta je između ostalog potrebno uraditi? Naprimer :

- treba skloniti nekoliko miliona tona gvođa u pokretnim i nepokretnim šlepovima i baržama vezanim decenijama za obalu, i još pola toga na obali. A gde postoji mesto gde će se sve to ponovo vezati. Jedina ideja koju ja evo dajem je dovesti do Smedereva i to tamo istopiti u gvožđe. To košta, mada bi se dobila neka para.
- treba skloniti ko zna koliko stotina kilometara šina za voz oko stanice, levo i desno, kao i same stanice. I to košta.
-Treba ukloniti koloseke, perone i skladišni prostor u samoj železničkoj stanici. I to košta.
- Ostaće zgrada nekad Glavne železničke stanice, valjda pod zaštitom države i šta ćemo sa njom i zgradom Glavne pošte, takođe jednim od najstarijih zdanja u Beogradu.  I kako će funkcionisati poštanska služba u Beogradu, komunikacije i ostalo?  Znači treba napraviti neku novu savremenu poštu, a to ne može za džabe. I sad gde će biti nova železnička stanica ? Kažu, pa Prokop ! Ma kakav Prokop. Prokop je predviđen kao prolazna stanica gradske železnice ili metroa sa ograničenim kapacitetom  prometa vozova za jug Srbije i Crnu Goru. A šta je sa ostalima ? Prokop je ograničen veličinom, lokacijom i projektom koji ne može ni u snu da zameni železnički promet koji imamo danas do i sa Glavne železničke stanice. Ima tu još jedan problem. Iznad Prokopa se nalaze četiri zgrade sa po dvadesetak spratova, koje su već počele da se raspadaju. Lično sam bio u poseti prijateljima u jednoj od njih i doživeo prolazak jednog voza, koji zovu „Beogradski metro“ . Cela zgrada se tresla, drmale stvari, kao laki zemljotres. I tako svakih pola sata. E sada zamislite prolazak međunarodnih putničkih i teretnih vozova svakih pet - deset minuta. Pa imaćemo urušenje te četiri kule, kao u  Njujorku. I to će sa naknadno javiti kao problem u tom projektu preseljenja železničke stanice u Prokop i pravljenja međunarodne železničke transverzale kroz Prokop. A to će da koooošta !
- Da ne zaboravimo glavnu autobusku stanicu u  Beogradu. Znate li da za praznike sa nje krene i po hiljadu autobusa u Srbiju, okolne zemlje i inostranstvo. A gde ćemo preseliti tu  stanicu koja usput ima parking za jedno par stotina autobusa na čekanju i servisiranju ?
Ima li tu plana? Jedino Rakovička železnička stanica i to onaj deo gde je parkirano jedno pedesetak kompozicija vozova koji trunu decenijama. I naravno i tu treba sklanjati šine, urediti zgradu stanice, prilaze, perone itd., itd. Međutim, mora se reći da je današnja lokacija autobuske stanice najbolja, jer su putevu za izlaz iz grada najkraći, autoput blizu, mostovi za puteve preko Save i Dunava takođe blizu. E tu lokacija u Rakovici nije odgovarajuća, jer opet ćemo da teramo autobuse u grad, da bi izašli na puteve. I šta sad ?
-  Možda ne znate da ukoliko se ne izgradi pogon za prečišćavanje, prelivanje i slaganje fekalija iz beogradske kanalizacije , da izvinite govna će plivati kao i danas Savom pored „ El Budže „  iz tri džinovska kanalizaciona otvora na staro-beogradskoj strani. E sad opet problem, da bi se izgradilo to postrojenje, potrebno je maltene izgraditi celu novu beogradsku  infrastrukturu za kanalizaciju, dakle položiti svega oko hiljadu kilometara onih ogromnih cevi tamo gde su danas septičke jame  po gradu i obnoviti, popraviti par stotina godina stare podzemne kanale beogradske kanalizacije, a sve to košta, nećete verovati kalkulacijama od pre tri godine , čak 10 milijardi. Da, samo za kanalizaciju i „miksanje govna“ po evropskim standardima- deset milijardi. Hoće li Arapi da plate i za to ?
- Šta će biti sa Karađorđevom ulicom, koja je „magistrala“ za kamionski saobraćaj sa severa do autoputa za jug ili preko Save na zapad ? Kuda će oni prolaziti, valjda ne avenijama Beograda na vodi ?
- Konačno i da sve to rešimo sa tri milijarde, ostaju nam tridesetak fabrika betona baš preko puta tog Beograda na vodi iz kojih svakog dana izađe najmanje par stotina punih „miksera betona“ koji razvoze po građevinama širom Beograda.  Niko do sada nije ni reč progovorio o tim najvećim zagađivačima Save, jer se ti kamioni posle rada peru – ispiraju zaostali beton na obali Save. Ko je plovio čamcem pored obale može primetiti da se obala od čistog betona proširila prema staro-beogradskoj strani za više od deset metara . Zaista neverovatno da niko od nadležnih ne primećuje kako mutna voda plovi sve do Ušća. Šta se dešava sa biljnim i životinjskim svetom u tom delu Save, izgleda da nije briga nikoga. Hoće li Arapi ukloniti te fabrike. Te zagađivače i pride hiljade tona šljunka, tucanika  negde i gde ? A i to košta.
- A šta će biti sa onim skretnicama, šinama halama za lokomotive preko puta "Palate pravde" i  duž Savske ulice ?
- I konačno da ne bi nabrajao još desetak obrazloženja zašto od „Beograda na Vodi „ nema ništa, je pitanje Beogradskog sajma. Šta će biti sa njime?

Koliko sam shvatio ovaj polugotovi idejni projekt, usvojiće se od „nadležnih“ čitaj Vučića, ovih dana bez tendera kršeći sva pravila i zakone, a da niko nije video taj projekt skockan u granicama sadašnjeg dela Beograda, koji će nam Arapi urediti. Niko ne zna odakle i dokle će se prostirati taj „Beograd na vodi“ , ali možda će nam pokazati kada donesu odluku, mislim on.   

Zato ponavljam da od tog posla nema ništa. Uostalom u Smederevu je počeo generalni štrajk radnika Želvoza i drugih firmi. Ljudi  mesecima i godinama bez plata, zdravstvenog i penzija izašli su na ulice. Sada ih ima oko hiljadu, a prete da će ih biti deset puta više.
Hoće li u drugim gradovima ostati nemi. Šta ako krenu svi za  Beograd, kao što najavljuju ovi iz Želvoza ?

Rekao bih da direktor novoosnovane kompanije "Eagle Hills" u Beogradu Muhamed Alabar, pojma nema šta ga zapravo čeka u Beogradu. Lako je bilo podići najvišu kulu na svetu na poljani, ali rešiti Savski čvor, železnički čvor, kanalizacioni čvor i još sto čvorova i  bedaka može samo onaj, koji je mačem presekao onaj Gordijev čvor iz neke poslovice.

A ljudi moji, mi imamo toliko problema da nam je ova priča o „Beogradu na vodi“  potrebna koliko koliko i slepcu naočare za sunce.  E pa tako,  vi koji se nadate da ćete uskoro šetati bulevarima Beograda na vodi, ne zaboravite : Beograd i Srbija su na hlebu i vodi, a hleba sve više nedostaje.

Predlažem da neko stariji malo posavetuje Vučića i kaže mu : da su često (njegove) velike  vizije - kule u vazduhu, koje grade uglavnom pesnici i zanesenjaci, a budale se nadaju da će stanovati u njima.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP