Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115496
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814913
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

ДАЧИЋ НЕ ИСКЉУЧУЈЕ МОГУЋНОСТ ДА ГА РУЖИЋ СМИШЉЕНО УРУШАВА


17. 01.2014. /  pee-Академедиасрбија

М. Р. Миленковић, Б. Цвејић, Ж. Јевтић/И.М. Јаснић

Лидер СПС Ивица Дачић не искључује могућност да је циљ испада Бранка Ружића, којима се урушава рад Владе, слабљење његове премијерске позиције, као и лидерства међу социјалистима, сазнаје „Блиц“.

 Да није први пут да се Ружић замера Вучићу, говори и слика из децембра 2011. године. Млади социјалиста је у парламенту читао књигу Предрага Поповића, у којој се жестоко вређа лидер СНС. На јучерашњем састанку врха СПС, који је трајао више од четири сата, министру Бранку Ружићу забрањено је да убудуће даје изјаве без консултација са страначким руководством и наложено му је да се бави искључиво својим ресором.

                   

Подсетимо да је до проблема у Немањиној 11, али и на релацији СПС - СНС, дошло после Ружићеве изјаве да не сумња у невиност иначе ухапшеног Драгана Ђурића, власника „Зекстре“ и Ветеринарског завода Земун. На то је реаговао потпредседник Владе Александар Вучић и поручио Ружићу да ако му се не свиђа шта ради држава, не треба да седи у Влади.
Иако је у први мах по Ружићевој изјави изгледало да ће дословце летети из Владе, то се није догодило. Ружић ће остати на месту министра задуженог за ЕУ, а члановима Владе и из СПС и СНС сугерисано је да овај случај не коментаришу како “би се ствар изгладила и што пре заборавила”.

На Ружићеву изјаву најжешће је реаговао Вучић, међутим, “Блицу” је из више извора потврђено да мета изјаве није потпредседник Владе и лидер СНС, већ председник његове странке.
- Дачић је на састанку испричао да не искључује могућност да га Ружић смишљено урушава, јер даје изјаве а да се ни са ким не консултује. Зато је Дачић наложио да зарад стабилности Владе сви, а посебно Ружић, морају да воде рачуна да се овакви скандали не би поновили - каже извор „Блица“.

Ружићев испад био је још један разлог добром делу СНС да актуелизују причу о ванредним парламетарним изборима. Да настали проблем није безазлен, говори податак да су се јуче састали Дачић и Вучић, а потом је уследио и вишечасовни састанак руководства СПС.

Како “Блиц” сазнаје, највећи део састанка је протекао у безуспешним покушајима да се ступи у контакт са Ружићем, који није на послу већ на Златибору. Ни „Блиц“ јуче није успео да ступи у контакт са Ружићем.

Ово није први пут да Ружић својим изјавама ствара раздор између ове две странке. Пре око месец дана изјавио је да треба да се врати у програм емисија “Ментално разгибавање”, за коју се спекулисало да ју је забранио Вучић због шала на његов рачун, што је он али и Б92 демантовао. Ружић и Ђурић су дугогодишњи пријатељи и заједно су управљали ФК Партизаном. Занимљиво је да је навијач овог клуба и Дачић, па се ово може протумачити и ратом гробара.

Дачић: У Влади влада јединство
Премијер Ивица Дачић изјавио је да у Влади постоји потпуно јединство и сагласност да је борба против криминала и корупције приоритет и да је то у интересу земље.

- Око тога у Влади нема дилема ни нејединства, ни на нивоу странака нити међу члановима Владе. Градимо бољу Србију без криминала и корупције, и од тога нема одустајања - каже премијер.

Напад хакера или покајање

Писмо на Фејсбук профилу Бранка Ружића, у коме се он правда Александру Вучићу да није лопов, обрисано је убрзо након што се појавило и изазвало праву лавину коментара. Ружић тврди да је био жртва хакера и да ништа од тога није написао. Писмо које почиње са ДРУЖЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ за кратко време имало је више од 1.000 лајкова. У писму огорчени СПС-овац правдао се првом потпредседнику Владе да је поштен, да није лопов и да не ради на супротној страни од државе. Како било, “друг” Ружић слатко је насмејао све оне који су стигли да прочитају његово наводно обраћање “другу председнику”.

СПС брани Ружића, али неће рат са Вучићем
Председник Владе Србије и лидер СПС Ивица Дачић нема намеру да се одрекне министра без портфеља Бранка Ружића, али не жели ни да социјалисти улазе у отворени сукоб са Александром Вучићем и његовим напредњацима, сазнаје Данас. Вучићева порука да је скандалозна Ружићева изјава у прилог ухапшеном власнику компаније „Зекстра“ Драгану Ђурићу, и да треба да изађе из Владе „ако му се не свиђа шта ради држава“, потресла је односе СПС и СНС.

Ипак, како сазнајемо, Дачић је на вишесатном састанку с најближим сарадницима одлучио да Ружић треба да остане министар задужен за европске интеграције, а истовремено је функционерима СПС наложио да у наредних десетак дана не излазе у јавност са изјавама против Вучића и СНС, како напредњацима не би дали повод за расписивање ванредних избора.

У званичној изјави за Данас потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић тврди да социјалисти у току јучерашњег дана нису разматрали могућност изласка Бранка Ружића из Владе Србије. „Тема наших страначких органа није била ни Ружићева одговорност због изјаве да верује да је Драган Ђурић невин или можда ја као потпредседница СПС о таквој могућности до сада нисам обавештена“, каже Дејановићева, која је и министарка здравља.

Дејановићева истиче да је Влада и даље стабилна, као и да министри имају јединствене ставове о борби против корупције и независности правосуђа. „Тачно је да је Ружић рекао да мисли да Ђурић није крив, али изјава има и део у коме он говори да је независности рада надлежних органа неминовност. Није Ружићев манир да сумња у рад надлежних органа, који треба да раде свој посао“, објашњава Дејановићева.

Ивица Дачић се огласио саопштењем, у којем се не помиње Ружићева изјава, али се истиче да у Влади Србије постоји потпуно јединство и сагласност да је бескомпромисна борба против криминала и корупције приоритет и да мора да се настави.

Сам министар без портфеља јуче није одговарао на позиве и поруке, а о могућности опстанка Владе након „Ружићевог испада“ нису хтели да разговарају ни потпредседници СНС, уз напомену да је све рекао њихов лидер. „СНС ће врло брзо имати седницу Председништва на којој ће говорити пре свега о ванредним изборима, а уједно ће бити разговори и о изборима за градоначелника Београда. Нисмо тачно утврдили датум, али то је све ту, близу“, изјавила је јуче потпредседница СНС и министарка Зорана Михајловић.

Према незваничним сазнањима Данаса, Председништво СНС би одлуку о томе да ли ће се ићи на ванредне републичке изборе требало да донесе на седници 23. јануара, два дана после међувладине конференције Србије и ЕУ, а два дана пре страначке изборне скупштине. У врху владајуће коалиције има мишљења да ће Ружићев останак на функцији министра бити још један аргумент Вучићу да се, због проблема у функционисању Владе, лакше определи за расписивање избора.

Социолог Јово Бакић каже за Данас да ће спор Александра Вучића и Бранка Ружића бити само један додатак у прилог одлуци СНС да се иде на парламентарне изборе. „Претпостављам да ће избора бити, а као разлог за то у јавности ће се потегнути питање реформи, односно да социјалисти нису склони радикалнијим реформама, упркос добрим међусобним односима Вучића и Дачића“, оцењује Бакић.

Професор Владимир Гоати такође истиче за Данас да ће Ружићева изјава бити један од разлога који ће послужити напредњацима да распишу изборе, а било је и доста других повода. „Више ситних разлога може бити довољно за раскидање коалиције СНС и СПС и једнострано доношење одлуке о изборима. Избори ће бити сигурно расписани, јер су притисци на Вучића толико велики да више неће моћи то да избегне“, наглашава Гоати.
Хакован Фејсбук

На Фејсбук профилу Бранка Ружића појавило се писмо у којем се он правда Александру Вучићу да није лопов, а које је убрзо након тога обрисано. Ружић је потом написао да је жртва хакера који су ушли у његову страницу и написали спорно писмо.

 / Блиц ; Данас /

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP