Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115504
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814927
Ko je na sajtu?
Imamo 67 gosta na mreži

ПОРАЖЕН ЦРНОГОРСКИ СЦЕНАРИО У ВОЈВОДИНИ


16.01.2014. / pee-Академедиасрбија
Бранислав Ристивојевић

Подсeћaњe

Председник војвођанског одбора Демократске странке Србије и покрајински посланик Бранислав Ристивојевић, иначе професор Правног факултета у Новом Саду, оценио је да одлука Уставног суда о оспоравању дела надлежности АПВ утврђених законом усвојеним пре три године представља победу Србије и пораз „пројекта одвајања Војводине од Србије”.

 У интервјуу за „Дневник” он је казао да је тиме „Србија отклонила једну могућност да се распадне„ јер се, како је навео, Војводини спремао црногорски сценарио.
Реакције оних који су поражени том одлуком УСС-а потпуно су ирационалне. Они су своју судбину везали за тај сад поражени пројекат одвајња Војводине од Србије и сад су слуђени. Чак нападају и ауторитет правосуђа у Србији, што може имати далекосежне последице по читаву земљу. Јер, зашто би било ко од грађана морао да поштује судске одлуке ако то не чини председник Покрајинске владе или председник Покрајинске скупштине у односу на Уставни суд? – истакао је Ристивојевић, који је, иначе, пред Уставним судом бранио предлог своје странке, која је и покренула процес оцене уставности Закона о утврђивању надлежности и Статута АПВ по њиховом ступању на снагу.

Он је поручио и да ће одлуке Уставног суда морати да се спроведу, или ће, како је навео, у противном, према онима који се о ту обавезу оглуше морати да се примени Кривични закон, те да ће се Војводина од септембра наћи у политичкој кризи.
Не може се ту користити „земунска” правна терминологија: „поштоваћемо одлуку Уставног суда”. Одлука се спроводи ли не. Ако се не спроводи, за то постоје принудни механизми, а Кривични закон предвиђа да је за неизвршење судске одлуке запрећена казна затвора од три месеца до три године. И имаћемо политичку кризу у Војводини у септембру ако се одмах не напише нови статут који ће бити усклађен с Уставом – упозорио је он.

- Ви кажете да је УСС прихватио најважније примедбе ДСС-а, док ваши политички опоненти сматрају да у тој одлуци ипак има доста апсурда?

За нас је најважније да су оспорене одредбе које се тичу државе. Ако нешто има територију, амбасаде, служебни језик и писмо, главни град... – шта то може бити него држава? Покушали су да државни ауторитет Србије замене неким квазиауторитетом АП Војводине и ту их је Уствани суд сасекао у корену. И та политика да се Војводина корак по корак одвоји од Србије доживела је свој „стаљинград”. Не ликујем због тога јер мислим да је сад важније да се проблему приступи рационално и да се не иде у нове грешке којима би се нанело још више штете.

- Зашто је спорна канцеларија АПВ у Бриселу, а нису и канцеларије Ниша и Крагујевца?
Крагујевац и Ниш имају канцеларије, а Војводина је направила представништво у Бриселу у којем седе људи који имају дипломатске пасоше и имају статус дипломатског особља. Да ли је и Мило Ђукановић најпре направио трговачко представништво у Вашингтону, а сад је у истој згради амбасада Црне Горе? Да то нису људи који су штампали „војвођанске пасоше”, можда бих им ја и веровао... Одлука Уставног суда има да се спроведе. Друштво из Брисела има да се врати и да им се узму дипломатски пасоши. Све одлуке које су донете у Покрајинској скупштини засноване на неуставним одредбама морају да се пониште. То значи да нема Војвођанске академије наука и уметности, нема више латинице, све је на српском језику и на ћирилици, а језици мањина и њихова писма могу бити у службеној употреби. А не да се сајт Скупштине или Владе Војводине отвара на латиници, као у Црној Гори Мила Ђукановића.

- Да ли ви стварно верујете да се у Војводини припремао црногорски сценарио, с обзиром на то да инсистирате на тим поређењима?
А зар ви мислите да није? Да ли је током пописа било позива грађанима да се изјасне као Војвођани?... Не славим ја што смо ми победили пред Уставним судом, јер је на концу Војводина изгубила зато што су  енергију грађана, време и новац ДС, СВМ и ЛСВ потрошили у последње три године идући ка ћорсокаку из којег се сад морамо вратити. А то кошта. А коштаће још више ако се покрајинска власт настави понашати ирационално. Скупштина Војводине морала би под хитно да усвоји нови предлог статута Војводине који је у складу с Уставом јер ће Уставни суд у том случају зауставити поступак оцене уставности овог статута. Ако то не учинимо, и Статут ће биту оспорен пред Уставним судом, и то ће бити нови шамар покрајинској власти и њеној политици. А судећи по потезима које су до сад повлачили, чини ми се да су властодршци у Војводини намерни да наставе да се противе уставноправном поретку Србије.

- А како разумете револт који постоји међу грађанима Војводине због оспровања дела надлежности АПВ?
Ма, то је будалаштина! Људима само треба све објаснити право стање ствари. А представници покрајинске власти треба да објасне поражавајуће последице свог 12-годишњег рада, а не да ја објашњавам одлуку Уставног суда. Да ли је за време владавине ДСС-а било протеста пољопривредника, да ли се просипало млеко...? Па, зашто су ови који наводно толико брину о пољопривреди сменили ресорног покрајинског секратара ако су резултати били тако добри, као и већину других секретара?

- Међу којим странкама препознајете снаге које се залажу за отцепљење Војводине, с обзиром на то да све тврде супротно?
Препознајем их међу онима који су писали први предлог статута АПВ који се звао основни закон, као и међу онима који су у првом предлогу садашњег статута писали да је Војводина део Средње Европе, па је онда Дачић донео седам амандмана СПС-а на тај предлог да би се тај члан мењао... Гледам ко шта ради, а не ко шта прича. А ми овде имамо то кокетирања с елементима државности у естрадним наступима појединих политичара као што је издавање „новчаница” на којима пише Народна банка Војводине, штампање „војвођанских пасоша”... Сигурно ћу се увек борити против таквих тежњи и тенденција у Војводини јер сам свестан тога у којем правцу би могла водити евентуална политичка криза у Покрајини. Нажлост, потенцијал за такву кризу постоји јер неодговорни људи гурају у том правцу, а мисле ако је Србија сада слаба и ако има тежњу да улази у ЕУ, онда јој се могу постављати разни услови и уцене.

- Да ли то значи да наставак европских интеграција, који, иначе, најављују и странке које ће формирати нову владу, води и отварању војвођанског питања у преговорима с Бриселом?
Иако до сад из Брисела формално није стигао ниједан захтев везан за Војводину, то не значи да убудуће неће. А уколико се криза у нашој јужној покрајини настави тако да и нова влада пузећим кораком и прикривено предаје Косово и Метохију као што је чинила претходна, онда ће сви они који из Европе посматрају Србију а према њој нису доборнамерни, помислити да могу наставити да нападају Србију и да је черупају. За време владе ДСС-а, Србија је ишла у економском и у политичком погледу напред. Чак смо успели да обезбедимо компромис о уставним променама и успех уставног референдума, и то под најтежим условима.

- Уставни предлог који је усвојен умногоме се разликовао и од уставних предлога ДСС-а који су претходно били у јавности јер су се они базирали на регионализацији Србије, али сте онда од тога одустали?
У једном тренутку смо одустали од регионализације јер смо схватили да Србија није довољно зрела за то, пошто је наше друштво бременито поделама, а, уз то, пролази и кроз кризу. У таквим ситуацијама те поделе, нажалост, постају центрифугалне силе које прете да даље покидају Србију.

- Зашто мислите да регионализација води цепању државе?
Зато што регионализација тако завршава у таквим околностима. Па јесу ли војвођански Мађари тражили етничку аутономију на северу Бачке? А да ли би то чинили ако се не прича о регионализацији? А с обзиром на то колико националних мањина у Србији живи, можете замислити где би регионализација водила.

- А због чега би регионализација била спроведена по етничком кључу?
Ма по којем год кључу да се примени, Србији регионализација сада не треба. Ми сад треба да затегнемо државу у условима кризе. И одлука Уставног суда о неуставности одредаба Закона о надлежностима Војводине је затезање тог обруча, довођење Србије у ред. Та одлука оснажује уставни поредак у Србији и показује свима да се вреди борити за та до се ова земља заштити.

- Устав сад многи оспоравају и због начина доношења и норми које садржи о војвођанској аутономији, те заговарају уставне промене?

Ма, нема од тих уставних промена ништа! А тај аргумент који чујем – да Устав није прошао у Војводини –инфантилан је као што би, по тој логици, био, рецимо, аргумент да Сремска Митровица није део Војводине пошто је Устав тамо прошао. Уосталом, сви кључни политички актери учествовали су у договору о новом Уставу. А ових дана сам први пут чуо да потпредседник ДС-а Бојан Пајтић користу ту „аргументацију” да Устав није прошао у Војводини, иако су он и његова странка 2006. године подржали овај устав.

Tо је политички неодговорно. У Скупштини Србије је 247 од 250 посланика гласало за тај устав.

/ Дневник /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP