Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115500
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814915
Ko je na sajtu?
Imamo 68 gosta na mreži

БРИСЕЛСКЕ „ОВЦЕ“


15.01.2014. / pee-Академедиасрбија

Cа запада ништа ново. Бриселски споразум једна, а његово спровођење сасвим друга димензија Нешто што сте договорили или сте бар мислили да сте договорили на терену се спроводи у сасвим другачијој форми.

 Наивност, незнање или неспремност и ове Владе Србије да мало погледа у прошлост и себе запита? Какво нам је искуство у договорима са такозваном „Међународном заједницом“. Зашто смо ми на пр. све тачке резолуције УН 1244 у потпуности спровели, а МЗ ниједну кључну и по нас битну.

Лекцију очигледно нисмо научили, а колико се може видети и не желимо да је научимо. Имамо јако много примера где смо од стране такозване „Међународне заједнице“ грубо преварени када је почело да се на терену спроводи оно што смо договорили или бар мислили да смо и дефинитивно договорили. Тако смо данас поново у примени онога што је у Бриселском споразуму договорено, преварени. Народ каже ОВЦЕ СУ ЗА ШИШАЊЕ, и треба их шишати.

Натерали смо Србе са Косова и Метохије да на локалне изборе у тој покрајини изађу и гласају, јер је у Бриселу договорено да ти избори буду статусно неутрални. Када су избори расписани појавило се сијасет ствари који јасно указују да ти избори и неће бити тако неутрални као што нам је у Бриселу обећано. Преко неких ствари кршења тог договора смо и прескочили, да поново не би били „црна овца“ Европе – а избори су се завршили без иједног трага статусне неутралности.

Сад кад се резултати тих избора треба да преточе у локалну власт, од статусне неутралности није остало ништа. Од наших итабраних представника тражи се да положе заклетву „држави Косово“ са комплетном симболиком коју призната држава носи. Тражи се да наши изабрани председници општина дају и потпишу свечану изјаву којом се обавезују на верност „Републици Косово“. Пред светским и нашим медијима да то ураде усмено, а иза паравана без присуства јавности ће им бити гурнут папир са комплетном симболиком „Републике Косова“ – документ којим сваки председник општине (градоначелник) постаје први општински чиновник „државе Косово“.

О крупном, кључном договору Бриселског споразума, о формирању „Заједнице српских општина“ на КиМ нема ни говора јер прво „Република е Косовëс“ не „зна шта“ је то Косово и Метохија. Таква држава или област не постоје па је формирање неке „Заједнице српских општина Косова и Метохије“, правно и легитимно немогуће – јер се сви органи локалне власти формирају на основама устава Република е Косовëс. Може се то и звати нека „Заједнице српских општина“, али не Косова и Метохије, већ само „Заједнице српских општина Република е Косовëс“. Сви органи те заједнице морају бити усаглашени са уставом „Република е Косовëс“, јер ће их у противном Уставни Суд Република е Косовëс оспорити – а иза тога сада стоји и ЕУ која је и медијатор Бриселског споразума.

Не да смо били „црна овца“ Европе, кажу да смо ту слику мало поправили, па смо сад вероватно нека сива варијанта овце. Али оно што не спада у неодређени облик вероватно, је облик невероватно, да смо и после 24 године обмана од те такозване Међународне заједнице и даље ОВЦА коју шишају кад хоће, где хоће, и како хоће. О једном новом шишању ОВЦЕ говори и несуђени председник општине Косовска Митровица који није хтео да буде још једна ОВЦА у реду за шишање од стране „Међународне заједнице“.
 
Избори на КиМ били су велика превара у режији „међународне заједнице“
 
Крстимир Пантић је поднео оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију јер та Канцеларија ради противу интереса Срба и одбио да изговори заклетву и потпише свечани изјаву „Републике Косова“ при именовању за председника општине Косовска Митровица.

Крстимир Пантић: Овако не може да се ради и ја нисам спреман да издам интересе Срба на северу Косова само да би заузео место градоначелника Косовске Митровице

ЗАМЕНИК директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић поднео је оставку на ту функцију.„Не желећи да својим деловањем наносим штету Влади Србије и грађанима Србије, овим путем подносим неопозиву оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију“, навео је Пантић у писаној изјави медијима. Он је додао да ће о оставци у понедељак обавестити писаним путем и премијера и првог потпредседника владе Ивицу Дачића и Александра Вучића.

Пантић у саопштењу за јавност, наводи да се, након најновијих дешавања око конституисања скупштина општина на северу Косова и Метохије и, како каже, опструкција које долазе, не само из Приштине, него и из Брисела, обраћа јавности желећи да укаже на чињенице које су битне, а које „ни на који начин не смеју бити сакривене“. Он истиче да су избори одржани на КиМ, „а који су наводно били статусно неутрални и у организацији ОЕБС-а, били једна велика превара од стране међународне заједнице“ и додаје да је на изборном материјалу након што је предат, налепљен грб Косова и натпис република Косово, те да је на тај начин прекршен један од основних принципа деловања мисије ОЕБС-а. „Тим чином су директно признали Косово као независну државу, иако Косово није, нити може постати чланица те исте Мисије“, рекао је он.

Према његовим речима, од представника ЕУ стижу „непристојне понуде“ које се односе на формирање скупштина општина на северу Косова и Метохије, а данас је чак и „понуђен предлог по принципу узми или остави, а који вређа здрав разум и наше достојанство“. Како тврди Пантић, према том предлогу, „градоначелници би у присуству новинара положили усмено свечану изјаву, а онда у затвореном делу седнице, без присуства новинара, потписали изјаву, на којој ће бити грб Косова, прекривен стикером“.

Према његовим речима, лидер Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић, кога је назвао лобистом и заступником албанских интереса на северу Косова и Метохије, након што је изгубио изборе за градоначелника у северној Митровици, постигао је договор са Албанцима да не учествује у раду скупштине и верификовању одборничких мандата. Пантић тврди да Ивановић на тај начин покушава да се „избори за место председника привремене управе у Косовској Митровици - место које му је обећао Слободан Петровић, министар локалне самоуправе такозване владе републике Косова и његов венчани кум, а зарад личне користи и на штету грађана Косовске Митровице“.

„Ако међународна заједница настави да врши притисак на легитимно изабране представнике грађана, створиће се нови безбедносни вакуум и питање је да ли ће више икада бити могуће одржати изборе, не само у Косовској Митровици, већ и у остале три општине на северу Косова и Метохије“, навео је Пантић.
На крају саопштења Пантић је рекао да, не желећи да својим деловањем наноси штету влади и грађанима Србије, подноси оставку на место заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију. Други разлог, можда и значајнији је деловање министра и директора Канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина са којим више не могу да сарађујем. „Он једно причао, а друго радио и "најмање водио рачуна о државним и националним интересима Србије" За њега су интереси Срба на КиМ другоразредни док је на првом месту изградња инфраструктуре његове странке – а све то иде директно на штету Срба који на КиМ живе, раде и покушавају да опстану.
 
- Оставку сам поднео због Вулина, једно прича друго ради

Бивши заменик директора Канцеларије за Косово Крстимир Пантић изјавио је да је поднео оставку на ту функцију јер не може више да сарађује са директором тог тела Владе Србије Александром Вулином, који је, једно причао, а друго радио и "најмање водио рачуна о државним и националним интересима Србије".
"Увек ћу бити спреман да служим својој држави и народу, али са Вулином не могу више да сарађујем. То је разлог за моју оставку", истакао је Пантић у интервјуу Вечерњим новостима. Он је објаснио да не може да гледа како се на рачун Српске напредне странке којој припада, гради инфраструктура Вулиновог Покрета социјалиста на Косову.

"Не кривим Владу Србије већ министра који је задужен за Косово (Вулина), који је водио неку своју политику, градио своју странку, а најмање водио рачуна о државним и националним интересима Србије. Једно је причао а друго радио", рекао је Пантић. Крстимир Пантић је био један од три заменика директора Владине Канцеларије за Косово, а Вулин на тој функцији има и шест помоћника.

- Бриселски споразум се урушава
Бриселски споразум влада Србије и Косова се "урушава", а формирање Заједнице српских општина на Косову неће ићи лако, рекао је "несуђени градоначелник Косовске Митровице" Крстимир Пантић. "Мислим да ће врло брзо читав Бриселски споразум да се уруши. То неће бити одговорност Владе Србије, већ међународне заједнице", рекао је Пантић.

Проблеми се и дана у дан умножавају, а стварају их представници међународне заједнице у спрези са такозваном Владом Косова. Ни формирање Заједнице српских општина "неће ићи нимало лако, нити ће Албанци дозволити овлашћења која бисмо ми желели, и која су договорена у Бриселу, као што нису дозволили ни статусно неутрално формирање локалних самоуправа", сматра Пантић. Он је поновио да није потписао и да неће потписати изјаву којом је требало да преузме дужност градоначелника Косовске Митровице, јер су на њој били грб и друга обележја Републике Косово. Мимо Бриселског договора Међународна заједница кроз потписивање таквих изјава полагања заклетве жели да Србима са КиМ потури
Упитан да ли то значи да неће бити на челу града, Пантић је рекао да је "сигурно да неће бити градоначелник општине на 'независном Косову' ". Он се тиме практично одрекао функције коју је добио на изборима, а Новостима је рекао да нису истините ни тврдње одборника који су рекли да су изјаве које су потписали биле статусно неутралне.

"Жалосно је шта су све наши одборници и градоначелници били принуђени да прихвате. Не само да нам отимају део територије, већ нам вређају достојанство и интелигенцију. Наравно, и Бриселски споразум је прекршен јер су одборници и градоначелници уцењени и приморани да потпишу нешто чега нема у њему", нагласио је Пантић.

Припремило уредништво
Српске политике


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP