Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115503
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814925
Ko je na sajtu?
Imamo 64 gosta na mreži

JESU LI VANREDNI IZBORI NEPOŽELJNI ZA BRISEL


11.01.2014. / ree-Akademediasrbija

Brisel neće sugerisati da li vanredni parlamentarni izbori treba da budu raspisani ili ne, premda bi njihov ishod mogao da ojača srpsku vladu i ubrza reforme.

 Tako bi ukratko glasilo nekoliko zvaničnih, mada retkih, izjašnjavanja na tu temu, o kojoj se uveliko špekuliše u srpskim medijima, posebno iz ugla Evropske unije, odnosno njenog ne/raspoloženja u pogledu njihovog raspisivanja.

Savetnik srpske vlade za evropske integracije Franko Fratini danas je povodom mogućnosti izbora ocenio da bi oni "mogli da budu dobri, ako daju jasnog pobednika".

On je rekao da je razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i o izborima i o dilemi da li bi oni bili dobri u ovom trenutku za Srbiju.

"Rekao sam mu svoje mišljenje, a to je da su izbori dobri, ako bismo dobili jasnog pobednika i ako bi posle njih bila formirana još jača i odlučnija vlada", kazao je Fratini. Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je danas da su eventualni prevremeni izbori u Srbiji unutrašnje pitanje te zemlje, ali da on smatra da to ne bi bilo blagonaklono prihvaćeno u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama i da ne bi doprinelo imidžu Srbije kao stabilne zemlje.

"Ne verujem da bi to u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama bilo prihvaćeno sa mnogo entuzijazma, jer otvarate pregovore, a potom, pet nedelja kasnije, održavaju se novi izbori, što znači da gubite vreme", rekao je Vilhelm Tanjugu.

Energija bi, u slučaju izbora, bila usmerena na predizbornu kampanju i formiranje nove vlade, dok bi pristupni pregovori i dijalog s Prištinom bili u zastoju, a Srbija nema vremena za gubljenje, smatra nemački diplomata.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da se o izborima odlučuje u Srbiji, kao suverenoj državi, a ne u Briselu.

„Niko iz EU neće odgovoriti Srbiji da li je bolje da ima te izbore ili ne. Srbija je suverena i odgovara sama za sebe. Neka Srbija ne čini ništa za Brisel, već samo neka brine o sebi", kazao je Kacin

On je istakao da Brisel, iako ne odlučuje o vanrednim izborima u Srbiji, mora da zna koliko je operativan aktuelni saziv srpskog parlamenta. "Spremni smo da podržavamo Srbiju u njenim naporima i zato je važna sinhronizacija našeg rada", kazao je Kacin objasnivši da sa stanovišta EU postoji scenario A ili B u zavisnosti od toga da li će vanredni izbori biti održani. "Ukoliko izbori budu, ja se nadam da će Tanja Miščević dolaziti u Brisel i da ćemo nastaviti razgovore", rekao je Kacin.

Premijer Ivica Dačić rekao je da vanredni izbori nisu bili tema razgovora s Kacinom.
U međuvremenu, atmosferom u Srbiji u iščekivanju odluke o izborima i pozicijama najvećih stranaka bavi se i britanski "Ekonomist".

Prema pisanju tog lista, Vučić "želi brze reforme" i namerava da na stranačkoj konferenciji 25. januara "očisti" SNS od Nikolićevih kadrova, kao i da se prvi potpredsednik vlade nada da će nakon toga moći da izađe na izbore i da posle pobede postavi svoje pristalice na vodeća mesta. Sa 69 posto glasova podrške, nema sumnje da bi Vučić poveo SNS ka drugoj izbornoj pobedi, navodi "Ekonomist".

Jedan od Vučićevih ciljeva je da se pozabavi kompanijama koje subvencioniše država i koje su "osakaćene" dugom i gubicima i u mnogim slučajevima služe kao zamena za socijalnu zaštitu za više od 60.000 radnika. Problem je u tome što je, zbog ekonomske stagnacije, ponestalo novca za finansiranje tih stagnirajućih kompanija.

Mnoge od njih ne vode članovi SNS-a već članovi Demokratske stranke (DS) koja je bila na vlasti do 2012.godine ili članovi "Dačićeve male Socijalističke partije koja je prvo bila u koaliciji sa DS-om pa onda sa SNS-om, što je Dačiću omogućilo da se dograbi mesta premijera".

Ekonomist navodi da je premijer i lider SPS Ivica Dačić protiv raspisianja prevremenih parlamentarnih izbora, jer bi njegovo mesto, kako ocenjuje britanski list, "gotovo sigurno preuzeo Vučić".

Kada je reč o DS, koja 18. januara održava stranačku konferenciju, za nju se tvrdi da takođe želi da izbegne prevremene izbore, nakon ubedljivog poraza u tri opštine na lokalnim izborima u decembru.

Za lidera DS Dragana Đilasa kaže se da se bori protiv pokušaja bivšeg predsednika Borisa Tadića da preuzme stranku, uz napomenu da je 57 članova ove stranke koja je bila vladajuća do 2012. godine uhapšeno zbog sumnji za korupciju tokom mandata.


/ Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP