Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117917
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6830510
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

ZMAGO I MERKAMTOR


09.01.2014. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan М.Maričić

Za sutra je u Briselu najavljen sastanak radnih grupa Beograda i Prištine u vezi sa plaćanjem troškova na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje.

 Iako srpska vlast i dalje carinske prelaze sa Kosovom uporno naziva  samo  „ prelazima „ na kosovskim dokumentima stoji pečat „Carina Kosova” . Ovo tucanje u pamet srpske javnosti polako ide u zaborav i našu naviku da se posle svake provokacije i odluke na štetu Srba u odnosima sa Kosovom ili na svaku laž srpskih zvaničnika vremenom navikavamo. Uostalom šta možemo da uradimo kada tako „ mora”,  jer hoće narod u Evropu, grmi Vučić.

Međutim, zanimljivo je ponašanje EU činovnika, kao što je Jelko Kacin poreklom iz bivše nam „bratske „ republike Slovenije. Poslovično Slovenci  gledaju da iz svega, svakog posla i tuđe muke izvuku neku korist. Uostalom oduvek je bilo tako. I tako eto danas Jelka u Beogradu, da nas brifinguje i savetuje šta nam je najbolje činiti, za nas i druge  dežele.

I sada gle slučaja, baš Kacin nam evo par godina asistira  kao anesteziolog da što bezbolnije prihvatimo sve nove i nove i ko zna još kakve i koliko uslove i ucene EU ne samo po pitanju Kosova. U našem je interesu sve, šta više on kaže, da su mu Srbi simpatični, da nas voli,  anpak zapak, Srbin - papak.

Tako dakle, sutra je taj sastanak oko tih dažbina: polisa osiguranja, carina i drugih troškova koji godišnje dostižu milionske iznose.

I sad bez obzira šta će se i koliko naplaćivati eto sasvim slučajno, sve te peripetije oko plaćanja građani bili oni Šiptari, Srbi ili Japanci moći će da lagodno plate u dinarima ili evrima, pazi sad slučajno u graničnoj  poslovnici slovenačke banke ili preciznije u „Novoj Ljubljanskoj banci” .

E sad kako se to dogodilo da baš slovenačka banka pored toliko srpskih i ne znam koliko šiptarskih banaka pobedi u ovoj utakmici „ kome će sekira u med „ ostaće naravno tajna.
Ali sve mi govori da je  ličnost sa početka priče sa facom lukave ljisice tu umešala prste. Dakle Kacin je isti lik kao trgovac Zmago, koji posreduje u prodaji “ Merkamtora” i usput prodaje Turcima i Srbima kočeve za međusobno nabijanje, ali Srbima iz simpatija – sa popustom. Onaj ko je pravio onu TV seriju o Karam-Đorđu, mora da je nekako imao u vidu tu slovenačku genetiku, još od turskog doba, sudeći prema šemi iz serije. 

Ali možda može da bude i neka korist za sve što je taj posao otela, pardon dobila „ Nova – stara Ljubljanska banka”,  jer će tako da brzo skupe pare i da vrate onim štedišama kojima su još dužni. A takvih je u Srbiji, Hrvatskoj, BIH, Makedoniji na hiljade, hvala Bogu ne i u Sloveniji.

Ko zna posao, zna i zaradi i na mrtvoj komšijskoj kravi. A Zmago, pardon Jelko, ga očito zna.

Anpak zaboravih,  to nije ona stara Ljubljanska banka, to je neka nova Ljubljanska banka, jedino što je slovenačka. Pa šta sad,  kako kod okreneš, Zmago nam ga turi....

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP