Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118025
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6832041
Ko je na sajtu?
Imamo 67 gosta na mreži

NEONACISTA KOJI IMA PRETENZIJE KA SRBIJI NA ČELU OPŠTINE U MAĐARSKOJ


23.12.2013. / ree-Akademediasrbija

Siniša Kostić

Laslo Torockai, osnivač  pokreta „64 Županije“ , poznat po otvorenoj neonacističkoj ideologiji i neskrivenim teritorijalnim pretenzijama ka Srbiji,  postao je gradonačelnik pograničnog mađarskog mesta Asothalm.

 Torockai i njegov pokret zahtevaju reviziju Trijanonskog sporazuma i povratak granica Mađarske u vreme  pre Prvog svetskog rata. Ovaj pokret se zalaže i za promene granica Mađarske sa Slovačkom, Rumunijom i Ukrajinom, odnosno za pripajanje svih delova koje su do završetka Prvog svetskog rata bili u sastavu Ugarske.

- Vođa organizacije koja zahteva ”Veliku”  i etnički čistu Mađarsku na osnovama ideologije fašističkog lidera Mikloša Hortija, umesto zabrane i zakonskih reprekusija, dočekao je mesto prvog čoveka jedne opštine! Torockai i njegov pokret su ne jednom  izrazili  otvorene teritorijalne pretenzije prema ”južnim krajevima Mađarske”, kako mađarski ekstremisti nazivaju  Vojvodinu – kaže za Pravdu  Aleksandar Veljić, predsednik Društva za očuvanje sećanja na žrtve Holokausta,sa sedištem u Novom Sadu.

Veljić kaže da je neverovatno da na ovako nešto nisu reagovali  Evopska unija, koja  baštini tekovine antifašizma, ali ni država Mađarska, koja je deo te zajednice.

- Deklarativno antinacistička EU ne reaguje, dok se u Mađarskoj  rehabilituju ratni zločinci i njihovi sledbenici. Ćute i  državni organi Srbije , pa smatramo da nam je moralna obaveza da skrenemo pažnju građanima na ovaj slučaj – ističe Veljić.

Torockai i Đula Laslo, direktor Pokreta mađarske nade i poslanik u Skupštini Vojvodine, zatražili su pre dve godine  da u Vojvodini bude uvedena nova valuta – torontal.

– Uvođenje torontala u Vojvodini, kao i u rumunskim županijama, pomoglo bi jačanju privrede i regionalnog identiteta. Nova moneta bi se zvala torontal, jer se tako zvala bivša mađarska županija sa sedištem u Zrenjaninu, koja je posle Trijanonskog sporazuma 1920 godine pripala Srbiji i Rumuniji – rekao je Torockai i „ objasnio“ da se grb te nekadašnje županije Torontal danas nalazi na simbolima Vojvodine.

Torockai je, inače, pre nekoliko godina bio proteran iz Srbije pošto je izazvao incidente na jednom skupu u Subotici i bio mu je zabranjen ulazak u našu zemlju. Pokret „64 županije“ ima ogranke u nekoliko opština u Vojvodini, naseljenih većinski pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

Inače, gotovo istovremeno sa izborom Torockia, iz susedne Mađarske usledila je još jedna provokacija prema Srbiji. Mađarska poslanica u Evropskom parlamentu Kristina Morvai zatražila je teritorijalnu autonomiju za vojvođanske opštine s većinskim mađarskim stanovništvom, i to treba da bude jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ne veruje da će ova inicijativa imati konkretne posledice narednih meseci, ali je to signal upozorenja za sve ono što nas čeka na takozvanom evropskom putu.

– Ideja poslanice Morvai biće razmotrena oprezno i trezveno među većim mađarskim strankama u Srbiji, dok će kod manjih sigurno naići na plodno tlo. Takođe, više pažnje pokloniće joj na severu Bačke i Banata, a gotovo da neće imati ođeka kod Mađara u Novom Sadu i okolini. Ipak, dugoročno gledano, sve takve inicijative su opasne. Osim toga, sličnih zahteva, nekad više a nekad manje ozbiljnih, biće i ubuduće i na to moramo biti spremni. Čekaće nas s pitanjem Vlaha i Albanaca na jugu Srbije, zatim sa Sandžakom, a i Hrvati, koliko god da govore kako će nas podržati u evrointegracijama, sigurno imaju šta da kažu u tom pogledu. A povrh svega su Nemci – ističe Vukadinović.

Prema njegovim rečima, u ovakvim situacijama uvek treba proceniti da li ideju gura evroparlamentarac kao pojedinac ili iza njega stoji Brisel odnosno politika zemlje iz koje dolazi.

/ Pravda /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP