Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118031
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6832088
Ko je na sajtu?
Imamo 83 gosta na mreži

ЗАСТРАШУЈУЋА ПОДРШКА КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ РЕФЕРЕНДУМУ ПРОТИВ ЋИРИЛИЦЕ


22.12.2013. /pee-Академедиасрбија

Председник Грађанског одбора за људска права из Загреба Зоран Пусић оценио је као затрашујућу јавну подршку Католичке цркве референдуму против ћирилице у Хрватској.

 „Јавна подршка Католичке цркве референдуму против ћирилице делује дегутантно и застрашујуће, с обзиром на њен велики утицај на становништво Хрватске”, изјавио је Пусић.

Он је за новосадски „Дневник” истакао да подршка Католичке цркве референдуму против ћирилице, делује још чудноватије, с обзиром на апсурдност референдумског питања.

„Апсолутно је неприхватљиво то што је Црква отворила врата афирмацији референдума против ћирилице и дала му јавну подршку, иако је очигледно да је чак и само референдумско питање апсурдно, јер испада да мањина може уживати мањинска права само када постане већина”, каже Пусић.

Према његовим речима, није и не може бити демократија када већина терорише мањину.
У том контексту, Пусић је подсетио на страшно искуство Немаике из тридесетих година прошлог века, када су нацисти дошли на власт демократским путем, да би се убрзо потом на њиховом удару нашле практично све мањине.

Пусић је уверен у то да ће Уставни суд Хрватске иницијативу и референдумско питање прогласити неуставним, тим пре што би у постојећим околностима било рискантно да изјашњавање грађана о овом питању буде одржано.
Говорећи о случају хрватског фудбалера Џоа Шимунића, који је узвикивао усташки поздрав „За дом спремни” на стадиону, Пусић сматра да је сам Шимунић ”миноран проблем”.

„Проблем је читава једна генерација која ништа не зна о злоћудности усташког режиима и зато без икаквог зазора данас кличе `За дом..`”, каже Пусић.

/ Извор: Срна /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP