Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6834102
Ko je na sajtu?
Imamo 87 gosta na mreži

ŠEICI SPONZORISALI I OVK


10.12.2013. / ree-Akademediasrbija

Jula 2002. godine Ibrahim Rugova zahvalio šeiku Zajedu bin Sultanu na podršci borbi naroda Kosova protiv srpske vojske......

 Kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata podržala je i pomagala kosovsku OVK tokom rata u toj južnoj srpskoj pokrajini, na čemu im je javno zahvalio bivši kosovski predsjednik Ibrahim Rugova 2002. godine. OVK je zvanični Beograd označio kao terorističku organizaciju a 1998. godine je i američki Stejt dipartment uvrstio na listu terorističkih struktura u svijetu.

Sa porodicom Al-Nahijan, koju je tada vodio šeik Zajed bin Sultan Al-Nahijan, premijer Crne Gore Milo Đukanović pregovara o investiranju u crnogorsku obalu, druge strateške projekte i kupovini akcija u Prvoj banci koju kontroliše sa bratom Acom. Šeik Muhamed, sa kojim se Đukanović sretao, bliski je srodnik Zajeda bin Sultana, koji je umro 2004. godine. Đukanović je već sada u Dubaiju, gdje boravi veoma često, a očekuje se da će u tom gradu čekati Novu godinu.

Prije toga, u kosovskom gradu Vučitrnu je osnovana bolnica koja nosi ime "Šeik Zajed", a uz to, njegov "Šeik Zajed centar" pomogao je i u izgradnji tamošnje džamije. Inače, jedna od najvećih džamija u UAE nosi ime po ovom bivšem vladaru tog arapskog emirata.

Tokom posjete delegacije oružanih snaga UAE Prištini, agencija VAM iz te arapske zemlje zabižlježila je 2. jula 2002. godine, da je Ibrahim Rugova zahvalio na podršci šeiku Zajedu borbi naroda Kosova tokom rata protiv srpske vojske i policije.

Takođe, humanitarna podrška kosovskom narodu koju je njegovo veličanstvo šeik Zajed bin Sultan Al-Nahijan dao je za vječno sjećanje i imala je izvanredan efekat / rekao je tada Rugova.Vođa delegacije Vojske UAE pukovnik Abdulah Al Housani sreo se tada sa Rugovom i čestitao mu na "trogodišnjici povlačenja srpskih snaga iz predominantno muslimanske regije".

Mnogo je urađeno u primjeni projekta koji je dobio punu podršku od šeika Muhameda bin Zajeda Al-Nahijana, nečelnika generalštaba Vojske UAE / kazao je tom prilikom pukovnik Al Housani, komentarišući izgradnju bolnice i džamije a što je podržao i "Crveni polumjesec".

Inače, šeik Muhamed je jedan od najmoćnijih ljudi u tom Arapskom Emiratu i ako pregovori sa Đukanovićem uspiju biće među ključnim partnerima crnogorskoj vladi u realizaciji strateških projekata.

Šeik Zajed je, kako piše na vebsajtu posvećenom njegovom životnom djelu, bio jedan od prvih lidera u svijetu koji je podržao odluku Sjevernoatlantskog saveza (NATO) da pokrene vazdušne napade na tadašnju SRJ. On je kazao tada da odobrava akciju "protiv srpskih zločina nad albanskom populacijom, kako bi se genocidne namjere zaustavile".

Šeik Zajed je poručio da će nakon napada NATO biti potrebna operacija održavanja mira i naredio je snagama UAE da budu spremne za taj angažman. Kada je uspostavljen KFOR, kontingent iz UAE kojeg je šeik poslao, bio je najveći među državama ne-članicama NATO koje su uzele učešće u akciji, čak viši nego ruski. Prema podacima OEBS-a, bolnica u Vučitrnu koja nosi šeikovo ime ima 216 zaposlenih, uključujući 33 doktora i 148 mecinskih sestara.

Priznali Kosovo par dana nakon Crne Gore

Interesantno da su Ujedinjeni Arapski Emirati priznali Kosovo nekoliko dana nakon Crne Gore, i to kao 51. svjetska, a prva arapska zemlja. UAE su pomagale i bosanske muslimane a srpske oružane akcije tokom rata u toj zemlji šeik Zajed je nazvao "zločinačkim". Nakon smrti, naslijedio ga je njegov sin šeik Kalifa bin zajed Al-Nahijan. Tokom života osnovao je centar koji je namijenjen za pomoć muslimanskim narodima širom svijeta, kroz humanitaran rad. Šeik Zajed je javno osudio islamski ekstremizam i odbacio ga, navodeći da je islam religija mira koja ne može biti nasilna. Ulogu UAE na Balkanu karakterisao je "kao pomoć miru, stabilnosti i bezbjednosti regiona".

Pregovori o Velikoj plaži i bankama

Premijer Milo Đukanović želi da ozbezbijedi značajnije prisustvo arapskih investitora u Crnoj Gori, posebno kroz valorizaciju Velike plaže i kupovinu Prve banke, dok bi na listi njihovih želja uskoro moglo naći i brodogradilište u Bijeloj. Arapi su već angažovani u poslovima sa bivšim vojnim centrom u Meljinama ali i partnerstvu sa Atlas grupom Duška Kneževića. Iz Vlade nam je saopšteno da su Đukanovićeve posjete Dubaiju intenzivirane posljednjih mjeseci.

/ novinar. blogspot.com /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP