Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6834070
Ko je na sajtu?
Imamo 88 gosta na mreži

ЂУКАНОВИЋ У СРБИЈИ КАО ПОБЕДНИК У ПОКОРЕНOJ ЗЕМЉИ


10.12.2013. / pee-Академедиасрбија

Мило Ђукановић у посети Београду, a прати га 20 аутомобила.Ђукановић је на аеродром “Никола Тесла” стигао авионом у 16.40, а са аеродрома је отишао у центар Београда.

 Прва званична посета Србији за премијера Мила Ђукановића представља симболичку победу у хладном рату који је више од деценије водио са властима у Београду, изјавио је политички аналитичар из Београда Ђорђе Вукадиновић.

Дачић ће сутра у 10 сати дочекати Ђукановића испред Палате “Србија”, након чега ће се двојица премијера састати “у четири ока”, најавила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Након сусрета двојице премијера предвиђено је да са Ђукановићем разговара и потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Потом ће бити одржан пленарни састанак делегација Србије и Црне Горе.

Двојица премијера ће потписати Споразум о сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Србије у контексту приступања Европској унији, а затим ће се Дачић и Ђукановић обратити медијима.

Ђукановић је последњи пут био у Београду пре 10 година, на сахрани премијера Зорана Ђинђића јaвљa Танјуг.

Главни уредник часописа „Нова српска политичка мисао“ сматра да ће Ђукановић политички профитирати од посете Београду и да ће пријатељством са вицепремијером Владе Србије Александром Вучићем покушати да ублажи наводе о толерисању криминала и корупције у Црној Гори.

„После десет година Ђукановић долази у Београд, не само као “драги гост”, него и као победник у хладном рату који је водио са српским лидерима још од владавине Слободана Милошевића.

Он долази као победник у покорену земљу и политички и финансијски освојену територију. То је за њега тренутак тријумфа и сатисфакције  који му, ма шта мислили о њему, нико не може ускратити“, оценио је Вукадиновић.

Подсећајући на политичка препуцавања, али и отворене анимозитете званичног Београда према Ђукановићу, Вукадиновић сматра да је црногорски премијер за 15 година успео да у политичку пензију испрати сваког свог противника у Београду.

Због тога, сматра он, неће скривати задовољство што су се односи Београда и Подгорице из хладних и непријатељских претворили у срдачне и готово сервилне од стране Београда.
Вукадиновић је подсетио да некадашњи председници Србије Војислав Коштуница и Борис Тадић нису скривали анимозитет према Ђукановићу, док Николић и Вучић потенцирају пријатељске односе са црногорским премијером.”

Српска власт је 15 година покушавала је да га сруши, и Милошевић, Коштуница и Тадић, а сада је он, директно или индиректно, допринeо њиховом рушењу и свима им видео леђа.Мислим да би се део објашњења за срдачност садашње власти могао тражити у неким заједничким пријатељима и заједничким интересима садашњих челника у Београду и Подгорици“.

На питање да ли Ђукановић потенцира пријатељство са Вучићем због његовог реномеа борца против криминала и корупције, Вукадановић је казао да црногорски премијер, поред осталог, и на тај начин покушава да ублажи слику о себи у међународној јавности.

„Истицање блискости са Вучићем као актуелним симболом “борца против корупције” доприноси непосредно и Ђукановићу да мало ублажи један део оптужби на својствени рачун због умешаности у корупцију и криминал.

Србија третира Црну Гору као „неки свој део који је привремено отуђен“, а Црногорце као „део свог народа, који се само другачије зове“, за Дојчe веле је изјавио Александар Попов, директор Центра за регионализам.

Он од Вучића добија неку врсту тапије невиности од оптужби које су на његов рачун износили и црногорска опозиција и биовша београдска власт“, наводи Вукадиновић.

Он је истакао да би се повезивање Српске напредне странке са црногорским премијером могло тумачити као враћање дугова из времена предизборне кампање када је Ђукановић активно подржавао Николића и Вучића. Он не очекује веће негодовање српске јавности због посете Ђукановића, који у својим изјавама често није штедео српску политику према региону.

„Што се тиче Београда, он је последњих година прогутао толико понижења да му ово са Ђукановићевом тријумфалном посетом само један шамар више на том дугачком списку. То је понижење који медијски допингована и контролисана српска јавност готово да неће ни приметити“, тврди Вукадиновић.

(Вијести-НСПМ)


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP