Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6833974
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

SANU DA DOKAŽE DA JE SRBIJA ŽRTVA, A NE KRIVAC ZA VELIKI RAT


06.12.2013. / ree-Akademediasrbija

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić pozvao je danas, na svečanom skupu povodom Dana SANU, članove Akademije da snagom naučne istine dokažu i pokažu da su Srbija i srpski narod žrtve, ne krivci, a u susret obeležavanju veka od početka Prvog svetskog rata.

 "Po ko zna koji put, naročito u poslednje dve decenije, nastoji se da se srpski narod prikaže kao uzrok nedaća koje su zadesile druge narode. Na nama je složen zadatak da našu višestruko devastiranu zemlju oživimo i zacelimo njene rane, da pokrenemo posrnulu privredu, zaposlimo građane, a to je teško ako se ne poboljša slika Srbije u svetu i privuče više investicija, a taj zadatak je gotovo neostvarljiv ako nam se stavi na teret da smo odgovorni za otpočinjanje Prvog svetskog rata što će naredne godine biti jedna od centralnih tema", rekao je Antić.
Polemika puna emocija

Već neko vreme u javnosti traje polemika o Gavrilu Principu i pokušajima nekih istoričara da revidiraju istoriju i ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu. Gavrilo Princip se nikako ne može nazvati teroristom, a još manje porediti sa Osamom bin Ladenom, ocenili su srpski istoričari, a ovakav stav su čak nazivali idiotskim.

Međutim, savremena srpska istoriografija se još ozbiljno ne uključuje u debatu o uzrocima Velikog rata. Britanski istoričar Maks Hastings napada revizionistički pristup za koji krivi Srbiju. On u knjizi „Katastrofa: Evropa odlazi u rat 1914” nema dileme oko toga ko su loši momci koji su gurnuli Evropu u Prvi svetski rat i to su, tvrdi, isključivo Nemci i Austrijanci. On je poručio članovima SANU da oni predstavljaju dragocen kapital Srbije, jer pored znanja i umeća, poseduju specifičan autoritet u međunarodnoj zajednici i mogu "lakše od drugih da postave tezu da su koreni Velikog rata mnogo dublji od pukog povoda koji neki danas kvalifikuju kao navodni teroristički čin iza koga je stajala tadašnja država Srbija, uvukavši tako veliki deo sveta u nezamislivu tragediju".

Antić je naglasio da Srbija nije ušla u Prvi svetski rat zbog osvajanja novih teritorija već da bi opstala pošto alternativu nije imala.

"Verujem da možemo udruženim naporom da utičemo na to da Srbija ne bude okrivljena i osuđena. Ipak ta buka koju stvaraju kovači lažne istorije nije samo usamljeni glas čiji eho odzvanja i odbija se od zidova stvarnosti. Taj glas nailazi na propusne delove čak i među nama. Duh poricanja, kako je dobro uočeno, koji se retko može primetiti kod drugih naroda, kod nas i dalje opstaje", primetio je Antić.

Antić je rekao da se isto u budućnosti može destiti i sa Drugim svetskim ratom, a kao priprema za to je "revizija istine o Prvom".

Rođendanski poklon Hitleru
Veliku pažnju javnosti privukao je i tekst Muharem Bazdulj, pisac i novinar, objavljenom u nedeljniku Vreme, o fotografiji na kojoj Adolf Hitler zadovoljno posmatra spomen-ploču Gavrilu Principu, ratni trofej iz pregažene Jugoslavije, koju je dobio kao poklon za svoj 52. rođendan.

Knjiga "Mesečari - kako je Evropa krenula u rat 1914" australijskog istoričara Kristofera Klarka takođe je izazvala veliku polemiku. Klark je kasnije izjavio da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju Gavrila Principa kao teroriste u atentator. "Nisam imao želju da Srbiju predstavim u negativnom svetlu ali sam ipak osećao obavezu da prikažem previranja u zemlji i objasnim zašto su Austrijanci tako reagovali na razvoj dogadjaja", izjavio je za Politiku Klark, koji kao profesor radi na Kembridžu.
Naš glas treba da se podigne isključivo za to da se ne dozvoli pomirenje preko neistina i očito nečasnih namera, jer zlo dalje rađa zlo, naprevda nepravdu, ali i osvetu. Pomirenje među narodima, a mi smo deo tog evropskog organizma, treba da se ostvari, radi njene budućnosti, a način za to jeste relativizovanje granica među članicama EU, prihvatanje nacionalnih razlika, slobodna razmena informacija, promocija kulture", istakao je Antić, izrazivši uverenje da će se kulturnom i obrazovanjem buduće generacije osloboditi razmišljanja o stepenu krivice za loša dešavanja u prošlosti ovog ili onog kolektiviteta.

On je ocenio da je odgovornost za nemile istorijske događaje individualna, a ne kolektivna i da niko ne može da okrivi narod koji je iznedrio Getea, Betovena, Hegela, Kanta, Katarinu Veliku ili narod koji je iznedrio Teslu, Pupina, Mokranjca, Njegoša, Andrića, Crnjanskog ili Milunku Savić.

"Uvaženi akademici plediram na sabornost, na angažovanje vaših sposobnosti i znanja na dobrobit Srbije. Uveren sam da će akademska zajednica na čijem ste vi čelu uspeti da pokaže i dokaže snagom naučne sitine ono što svaki pripadnik ove naše šire zajednice iskustveno poznaje ili intuitivno oseća - Srbija i srpski narod su žrtve, a ne krivci.

Ne sumnjam da imamo isti cilj, da nam ne nedostaje volja, da je istina naša ljubav prema otadžbini, sve je to danas potrebno kako bi se prošlost obasjala svetlošću naučne istine jer samo tako će Srbija imati budućnost kakvu zaslužuje", naglasio je Antić.

/ IZVOR: B92, TANJUG /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP