Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117514
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6827402
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

DANAS JE (BIO) „ SVETI ” 29 –TI


29.11.2013. /  Akademediasrbija
Piše : Slobodan М.Maričić

Danas je 29. novembar, dan kada je pre tačno 70 godina utvrdjen ovaj datum, kao najveći državni praznik nekadašnje SFRJ , koji je do devedesetih slavilo bezmalo 22 miliona Jugoslovena.

 To je bilo crveno slovo u kalendaru –  komunistički praznik  i mrsna slava svih Jugovića, koji je trajao nekada i deset „spojenih” dana sa vikendima, a posle novine pisale, da se utamanilo milion prasića,  još toliko jagnjića i drugih ptica. Ptice, mislim, purice su se jele nešto više na severu Juge, dok je od pola Juge prema južnoj Srbiji stradala svinjetina. U Bosni se hasala janjetina odnosno miks. To je bio pravi pomor. Naravno sve to se danima zalivalo milionima litara piva, vina i radže. 

Od osamdesetih nadalje nije gotovo pominjao razlog praznika?  Ponekad na feštama koje su se pravile u firmama, da se drugaricama čestita i drugovi ih malo ispipaju . Na kraju govorancije ako je i bilo, neko je viknuo živeo (Sveti) 29 -ti, Amin. Na TV su nam vrteli ratne filmove obavezno Prleta i Tihog, a pevali Sedam Mladih , Lepa Lana i Lepa Brena, koja evo baš nedavno deseti put proslavi pedesetu godinu. Matorci iz politike su evocirali uspomene kako su jurišali hiljadu na jednu, jedan na hiljadu, kako ko. One koji su se zaista borili nismo videli, jer su svi – poginuli ili poumirali, jasno. Osim Tita koji je umro prirodnom smrću u 88-moj ili 108 godini.

Naći će se naravno medju vama neki mladji koji će da se zapitaju, što ja sad toliko pišem o 29.-tom novembru ? Koga briga danas uopšte za Jajce,  tu neku Titovu deklaraciju i taj bivši praznik ?  E pa u tom komunističkom socijalizmu nije bilo loše za praznike, a posebno za ovaj. Jel tako ?

Salonski disidenti - antikomunisti koji se od sredine devedesetih do danas zaklinju da su celoga života bili antiprotivni i da im je milo što tih mrskih komunističkih fešti više nema – lažu.

Lažu dragi moji, jer ko je od njih tada za praznik zainat dolazio na posao, kada se nije radilo sedam dana ? Pa jedva su čekali da poslednjeg radnog dana zbrišu kući ili u svoje zavičaje. Ko je od njih za vreme proslave u ustanovi ili preduzeću  demonstrativno ustao od stola i trpeze i rekao : Ja ne priznajem ovaj praznik, već samo svoju Krsnu slavu, Amin ?

Pa niko, naravno, niko. A sada se najviše kurče baš oni.

Pa onda sećate se uvodjenja novih praznika Ravne Gore Vuka Draškovića ? E te prve godine proslava je bila nezaboravna. Osvojena sloboda: kokarde na sve strane, uniforme, ordenje, trobojke sa krunom i crne četničke zastave sa mrtvačkim  glavama, a bogme i noževi, pištolji i poneka puška. Stotine prasića se vrtelo po planinskim livadama. Vuk je održao veličanstveni vatreni  govor i svi su mislili da će od prisutnih pedesetak hiljada, iduće godine tu biti milion srpskih duša. Oćeš djavola, posle dve godine nešto se podeliše, pa ih dodje sve manje, a onda do danas više nema ni Vuka, samo neki ofarbani glumac i sad da me pitate, ne znam je li ove godine uopšte održan taj Sabor na Ravnoj Gori. Tako se to zgodi sa tim praznikom.

Ako ste pomislili da navijam za levičare, komuniste ili SPS - grešite. Uvek sam potajno želeo da budem četnik, visok dva metra sa dugačkom crnom kosom i bradom , preko mene redenici, a dole mi strči mitraljez. Al’ jbga, rodio sam se tek na kraju rata, pa nisu hteli da me prime.

I da se podsetimo, jeli ono beše dva miliona Srba na proslavi Vidovdana 1989. godine, na Gazimestanu. Kakva kontroverza? Glavni komunista , okupio najviše Srba u istoriji Srbije na jednom mestu, na godišnicu Kosovskog boja, ali istovremeno i na crveno slovo u crkvenom kalendaru. Alo Srbi, braćo Četnici, Sloba skupio dva miliona Srba za Vidovdan na Kosovu ! Jel tako ? Pa tako je ! Ali šta je on bio spram Vučine i Vučića ? Zato ga mi lepo isporučismo u Hag baš na Vidovdan, a oni tamo umlatiše .

I šta sam hteo reći ?  Pa sledeće :

- nemamo ni Titu ni Slobu - imamo demonkratiju
- imamo demonkratiju – nemamo posla
- nemamo posla –  a nemamo ni para
- imamo demonkratske i EU praznike – al niko ne zna kada ih slavimo
- nema praznika 29.tog – a nema ni sedam dana odmora, krkanja i lokanja
- u radnjama prepuno  prasića i jagnjića  - ali nema dinara ni evrića

                                     

Ali kako rekoh dobili smo EU praznike : dan američke zastave, dan EU zastave, dan slobode neslobodnih, dan prirode, dan pedera i lezbejki i tako redom. Eto šta je EU demonkratija nama dala, svaki dan neki praznik, doduše posni. Medjutim, ostali su nama i naši crkveni praznici i naravno naše krsne slave. Narod se mnogo prosvetlio, pa umesto da mrsi na posne slave, mrse muda kako treba strogo poštovati tradicije i jesti girice za slavu . Treba strogo postiti za svaki post, jel da. I tako nas prosvećuju, a mi otkrivamo sve nove prednosti života u demonkratskom društvu. Što se posta tiče, neki poste celu godinu.

E ali kada nas još zabeleže za EU, bićemo onda: ko muda u polnom aktu – učestvovaćemo, ali nećemo nikad - da udjemo. Uskoro ćemo i pečeno prasence da gledamo preparirano u Etno muzeju, jer je klanje i pečenje prasića – zabranjeno u EU po bečkoj konvenciji o zaštiti svinja i svinjskog poroda  iz 1888. godine, sa aneksom iz 1999 godine.

Al ja evo, nekako, mislim, ako bi, ova demonkratska vlast mogla da nam vrati taj praznik 29.-ti sa onim prazničnim dekorom na stolu, makar samo za toliko dok nas ne zaprime u tu EU.

E, al  nisam se to ja setio, majke mi. To su opet počeli oni gore, što su nekad jeli purice za 29-ti. Kažu da im je dosta purica, kurica i bečke šnicle i da je Karadjordjeva booooljša. I sad tu, kad su ono bili letos na pivo festu u Beogradu, osetili radžu i vruću prasetinu turili nam tu ideju. Kao mi odavde da pokrenemo inicijativu, a oni će da je prihvate i da se kao opet nekako udružimo sa ostalima iz bivše Juge, za početak samo za praznike , pošto jel sada svi slavimo zajedno te EU oktobar fešte.

Kapirate li vi ? Opet dilema : 29.- ti i purica, anpak Karadjordjeva kurica.

Ako mene pitate, kazaću vam. Ja sam za „dete od svinja”, što bi rekao naš Princ. Bar na ovaj 29.-ti. 

Dujuanderstendmi ?


 

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP