Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6834072
Ko je na sajtu?
Imamo 89 gosta na mreži

DAČIĆ (NAVODNO) ZABRINUO ZAPADNE AMBASADE


26.11.2013. / ree-Akademediasrbija

Ambasade najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu veoma su zabrinute zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića da Zapad "približava Srbiju Rusiji" . Zapadne diplomate tumače ovu izjavu kao mogući "proruski zaokret“ prvog čoveka srpske vlade.

 Ovo su rekli dobro obavešteni izvori iz vrha Vlade Srbije, do kojih su stigle zabrinute reakcije više ambasada, odnosno molbe za pojašnjenje Dačićevih poruka iz intervjua američkoj novinskoj agenciji AP. Ambasade sada pažljivo analiziraju izjave Ivice Dačića, uz bojazan da predsednik Republike Tomislav Nikolić, kojeg generalno govoreći smatraju za "ruskog čoveka“, dobija saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve.

"Oni (na Zapadu) koji kritikuju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva sa Rusijom treba da se zapitaju zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji. Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu... Ali oni uopšte nisu zainteresovani“, izjavio je Dačić za AP.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ističe  da je nakon ovakve izjave srpskog premijera očekivao da će zapadne zemlje reagovati na zaokret u odnosima Beograda i Moskve. Prema njegovim rečima, Ivica Dačić je time želeo da ojača svoju poziciju u smislu "kako ne bismo išli na Istok da Zapad ne preteruje sa svojim zahtevima“. Zbog toga se, kako dodaje, u narednom periodu može očekivati i zaoštravanje odnosa Beograda i Zapada.  "Stvari su se zaoštrile kada je reč o odnosima Rusije i Zapada, naročito sada zbog situacije u Ukrajini, gde je doneta odluka da ta zemlja želi da zaustavi proces evropskih integracija. Zapad je veoma zabrinut što se Rusija pokazala moćnom pobedivši u Ukrajini, Siriji, Jermeniji, Moldaviji“, ukazuje Simić.

Spoljnopolitička novinarka Seška Stanojlović navodi za naš list da je „na neki način reč o samoodbrani premijera Ivice Dačića“, jer mnogi smatraju da je on "ruski čovek“, a ujedno i signal Zapadu pred prvu međuvladinu konferenciju sa EU, koja se očekuje do januara, kako ona ne bi bila odlagana. "S druge strane, činjenica je i da u Vladi Srbije postoji unutrašnja podela i to je sigurno razlog koji izaziva zabrinutost zapadnih zemalja, naročito imajući u vidu najnoviji slučaj sa Ukrajinom, koja je odustala od procesa pristupanja EU“, ocenjuje Stanojlovićeva.

Premijer Ivica Dačić je govoreći za AP o Južnom toku, kojim će ruski prirodni gas biti transportovan u Evropu zaobilazeći Ukrajinu, istakao da je taj gasovod "od ključnog značaja za Srbiju zato što će obezbediti radna mesta i ojačati poziciju Srbije u regionu“.  Dačić je odbacio optužbe, kako piše američka agencija, "srpskih prozapadnih opozicionih stranaka“ da je energetski sporazum iz 2008, prema kome je Srbija prodala 51 odsto naftnog i gasnog monopola Gaspromu u okviru sporazuma Južni tok, utro put za rusku ekonomsku i političku dominaciju u zemlji.

Ujedno, kako je naglasio, tradicionalno bliski odnosi Srbije sa Rusijom neće uticati na nastojanje zemlje da uđe u EU. "Mi želimo da ujedinimo naša dva strateška cilja - partnerske odnose sa Ruskom Federacijom i članstvo u EU“, kazao je Dačić, dodajući da bi Srbija želela i bliskije odnose s Vašingtonom. "Ali, za partnerstvo je potrebno dvoje“, zaključio je Ivica Dačić.

/ Izvor : Tanjug /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP