Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6833968
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

ОБЕЛЕЖЕН ДАН 250. РАКЕТНЕ БРИГАДЕ


25.11.2013. / pee-Академедиасрбија

Дан 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства обележен је 22.11.  у београдској касарни Бањица.

 Свечаности јединице, одликоване орденом народног хероја, присуствовали су заменик команданта Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор др Миодраг Гордић, представници Министарства одбране,  Генералштаба Војске Србије, команданти војних јединица и установа, као и породице погинулих припадника бригаде и њени пензионисани припадници.

У свом обраћању гостима, командант 250. ракетне бригаде, бригадни генерал Душко Жарковић, истакао је да је, у периоду између два празника, јединица реализовала задатке проистекле из додељене мисије, а пре свега контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије и подизање нивоа индивидуалне и колективне обучености.

– Правилним усмеравањем капацитета обезбедили смо исправност кључних средстава, а обуком усмереној ка мисији достизање потребних способности за извршење наменског задатка, рекао је генерал Жарковић и најавио да је основни задатак у наредном периоду одржати борбено употребљивим постојеће системе, уз стално подизање нивоа обучености, и бригу о безбедности свих припадника јединице.

Командант се осврнуо на резултате постигнуте на недавном бојном гађању циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској, за које је рекао да показују да Бригада располаже стручним кадром способним да квалитетно извршава постављене задатке  и одговори на захтеве времена које је пред нама.

– Знање, стручност, одважност и храброст свих припадника бригаде показани током 78 дана херојске и беспоштедне борбе против далеко надмоћнијег непријатеља за нас који данас стојимо у овом строју представљају идеју водиљу у извршавању задатака – рекао је генерал Жарквоић и подвукао да ће се увек, са поносом сећати 28 припадника бригаде који су у најтежим тренуцима за нашу земљу, током 1999. године, извршавајући борбене задатке, дали своје животе.

На спомен обележје погинулим припадницима Бригаде положено је цвеће, после чега су драмске уметнице Јелена и Ивана Жигон говориле стихове, а епископ Јегарски Порфирије свим присутнима је пренео благослов и молитве патријарха српског, уз поруку да је човек жив само онда кад воли, као што војник воли земљу и народ којима служи, а да нема веће љубави него дати живот за ближњег, „за шта је војник својом вољом опредељен“.

Дан 250. ракетне бригаде за ПВД обележева се у спомен Одлуке државног и војног руководства, донете 24. новембра 1962. године, о формирању је 250. ракетног пука ПВО, који је представљао окосницу развоја ракетних јединица противваздухопловне одбране на нашим просторима.

/Cajт Војскe Србијe /


 КОМЕНТАР уредника портала Слободана Маричића

Када сам почео да читам горњи чланак мислио сам да је орден Народног хероја додељен због неких поменутих војних вежби , сарадње са суседима и слично и закључио да се орден хероја не додељује за тако нешто . Али тек касније спомену се 78 дана херојске одбране од надмоћног агресора и тако даље . Али ме по ко зна који пут изненади самоцензура аутора , овог и других чланака  и целог сајта Војске Србије .

Нигде се не помиње реч НАТО и 19 злочиначких земаља на челу са Америком који су нас бомбардовали  . Из овог и великог броја чланака где се аутори усуђују да помињу агресију, чини се да су  нас 78 дана бомбардовали ванземаљци,  а не англо - американци са осталим слугама . Ипак корак је унапред да је гостовала уметница  и патриота Jелена Жигон за коју верујем да је бар једном поменула НАТО и братску нам Русију .

И једна молба уреднику сајта  :

склоните за име Бога ту веста која стоји међу ударним на сајту о првој вежби вожње америчких хамера, које добисмо на поклон , као да се ради о авионима фантом, па је толико значајно да стоји месецима да је двадесетак војника  пробала те џипове . Немојте да се понижавамо још више , као када наши медији објаве  вест да је војска Србије добила помоћ у некој опреми у вредности од 35.000 $ од Америке .

До мојега и помоћ, када је не можемо обезбедити сами .

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP