Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117740
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6829078
Ko je na sajtu?
Imamo 80 gosta na mreži

ШТА ЈЕ ТО ДОНАЦИЈА И ХУМАНОСТ ?


21.11.2013. /  Академедиасрбија
Пише : Слободан М.Маричић

После две и више недељa развлачења теме " Огњановић и преостали новац прикупљен за лечење преминуле Тијане " даље дискусије јучерашњим изјавама глумца Сергија Трифуновића постају већ бљутаве .

 Нема медија који није у протеклом периоду на ову тему објавио неки чланак или коментар . Дакле чули смо једно пет шест верзија изјава родитеља преминуле девојчице , много лицитирања разним цифрама долара или евра које су утрошене или које су преостале , а истину данас нико не зна . Не верујем да би било који родитељ покушао да сакрије новац који заправо и није њихов и да би пустили да умре неколико друге деце због њихове алавости . Кажем , не верујем , али .

Заправо ја желим да кажем нешто о другим људима , о тим " хуманитарцима " , које ја видим у две групе . У првој су они који су дародавци и дају свој новац , међу којима су неки " богатуни " , али и обичан свет који одваја од својих скромних прихода да би помогли другима .

У другој су групи , како би их ја назвао " трансфераши " - оснивачи разних фондација који прикупљају новац од људи из прве групе , па онда уз све промотивне активности " предају " или како је модерно " донирају " новац угроженим појединцима или установама .

Поентирање свега је , када например неки фонд Варана Матића добије од некога неке паре, купи инкубаторе , рецимо , па онда пред камерама лепи налепницу " Донација Фонда Б92 " .

Истини за вољу купљено је из тог фонда доста апарата за бебе , децу и сл , али јавност остаје ускраћена за сазнање ко је заправо дао паре , када и колико , jеp се тако стиче утисак да су новци из " пословања " тога фонда .

Данас је популарно да свака јавна или " важна " личност , која пре свега тако процењује саму себе , оснује неки фонд , фондацију , ( за манипулацију) .

Шта је уопште донација и који је њен смисао, код нас је веома растегљив појам . Користи се
од " донације " људских органа , па до донација разних прехрамбених производа , који се деле сиротињи у најлон кесама , како често видимо на ТВ . Разни добри људи поклањају најразличитије ствари од кућних до прехрамбених , дирнути репортажама о гладним породицама из неких убогих села у Србији . И то је донација . Донација је и уплата новца за
" Један оброк гладним Србима на Косову " ( 50 динара ) путем СМС - а , те је тако овај појам магловит , јер углавном видимо донације када се предају , али не и када се и како прикупљају .

Jа ћу нешто peћи о једној посебној врсти донација , што би рекли оној беспримерној , готово светој . И овде правим дигресију , велику дигресију од данашњих фондова и фондација , јер ћу говорити ( опет ) о Милунки Савић - жени хероју Првог Великог рата , великом хероју живота и великој добротворки , јер је не могу назвати - " донаторкoм " .
 
Недавно су посмртни остаци Милунке Савић - српскe " Јованке Орлеанке " како је назвао један од говорника , положени после 40 година од њене смрти уз највише војне и државне почасти , интонирањем химне " Боже правде " и почасну паљбу у Алеји Великана на београдском Новом гробљу . Комеморативном скупу и парастосу који је држао патријарх српски Иринеј , уз чланове породице , присуствовали су Председнк Србије , неки министри , потпредседник Скупштине , начелник Генералштаба , представници бројних амбасада и војни изасланици 19 земаља и више хиљада грађана .

Сви су били ту осим Карађорђевића . Занимљиво , јер је Милунка била један од најсветијих симбола Србије тога времена спремна да свој живот за Краља и Отаџбину и још поред тога у доцнијем животу - добротворка . За време тог Великог рата , тада Престолонаследник Александар I. одликовао је Милунку са златном Карађорђевом звездом . Прешла Албанију , два пута рањавана у редовима елитног Другог пука , познатијег као Гвоздени пук , највише одликована жена на свету .

Карађорђевићи и Србија су јој се после рата лепо одужили . Прво је била без посла , а онда је добила посао чистачице : да пере ходнике и клозете у банци и то после интервенције њених сабораца . Ваљда су Карађорђевићи мислили да је прање клозета у банци , много већа част , него прати пијачне клозете .

Дакле та жена која је уз своју ћерку у трошној кућици са зарадом од посла са кофом и метлом , одгајила још три усвојене девојчице и одшколовала још тридесеторо деце , била је , по мени , један од највећих српских донатора . Мало ли је 33 деце и то без да је формирала своју фондацију или неко хуманираним удружење . Да поновим , Милунка није ишла и тражила помоћ било кога да помогне тој сирочади , већ је то чинила сама од своје плате и свога зноја .
О томе се мало зна , уствари готово ништа уколико не тражите по енциклопедијама и књигама о Великом рату .

А шта је данас милосрђе и хуманост ? То што Карађорђевићи добаве нешто новца за Фондацију принцезе Катарине па се купи апарат за неку болницу , дом или слично ? Је ли то хуманост , што своје фондације имају и принцезе Линда и Јелисавета , или би била права хуманост да су направили једну фондацију - Карађорђевићи ? То није ништа друго него трка за престижом , да би се дошло до оног поменутог лепљења етикете или плочице : Поклон Фондације .... наравно пред многобројним ТВ камерама .

Ево читам и Драгица Николић ( супруга председника Николића , јел ' ) је основала своју фондацију за помоћ деци и мајкама , чак смо на ТВ видели читав спот о њеном хуманом раду и слушали прави реферат о плановима . Ја бих на то рекао : " Ма ајте молим вас " .

Да не заборавим ни фондацију супружника Дивац , а кад се сетим и Дафина је имала своју фондацију , итд.итд . Колико данас имамо фондација , ми не би требало да имамо социјалних случајева , гладних , нити болесне деце која чекају на лекове и разне операције .

Мислите ли да осим престижа код оснивања тих фондација има и нечег другог ? Молим ? Не са тиме не могу да се сложим . Никако !

И да се вратим на почетак приче о проблему са новцем и Огњановића , на фамозне милионе који не постоје или постоје , на оно што је утрошено или није утрошено ? Јесу ли Карађорђевићи ту како кажу, нешто помогли или се само рекламирали ?

Отац мале Тијане је рекао за медије : " представница Фондације Њ.КВ Принцезе Катарине Карађорђевић тражила је од мене да други део новца за лечење наше ћерке Тијане , након њене смрти , не уплатим клиници у Хјустону , већ да пребацим на рачун Фондације - рекао је Небојша Огњеновић , у разговору са једним од најближих сарадника премијера и министра полиције Ивице Дачића .

- Када смо слетели у Београд , након Тијанине смрти , на аеродрому нас је сачекала жена из Фондације Њ.КВ Катарине Карађорђевић и тражила да остатак новца , неких 700.000 $ , не уплатимо клиници , јер то нема сврхе , већ да тај новац уплати на рачун Фондације - испричао је Тијанин отац Дачићевом сараднику .

Он је даље навео да је то одбио , иако су га дуго убеђивали , а да је већ наредног јутра послао мејл директору клинике у Хјустону у којем је тражио да му пошаље рачун за остатак њиховог дуга клиници . Чим је профактура стигла , дуг је платио , а директор болнице је био захвалан на томе .

               

                                           Огњановићи и Карађорђевићи на Opлoвaчи 

Кардиолог др Јован Кошутић , који је годинама лечио малу Тијану Огњановић пре њеног одласка у Хјустон , каже да је заправо он помогао Огњановићима у проналажењу болнице у Хјустону , а не Карађорђевићи , пише Курир .

- То је њихово "наводно помагање "  у проналажењу болнице . Ја сам успоставио контакт са болницом у Хјустону , јер је директор те болнице мој колега са специјализације . Тако да није тачна прича да је принцеза Катарина Карађорђевић то урадила , а нарочито ми није јасно о каквом то смањеном износу за операцију Карађорђевићи говоре . Не видим шта је то њима смањено , по свој прилици , јер су они ( Огњановићи ) платили пуну цену - прича Кошутић .

Од породице Карађорђевић одговор на све ове тврдње Огњановићa нисмо добили . ( Курир )

Питање је шта је то уопште полиција истраживала у вези са овим и утврдила , па не сме да објави или кога штити у целој овој причи . Како би народ рекао - неко je ухваћен са прстима у тегли меда , али ко ? "Одговор" који је дао премијер је додатно све закомпликовао !

" Вероватно је било покушаја манипулације новцем који је прикупљен за Тијанино лечење и док је била жива , изјавио је премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поводом саслушања Небојше и Јелене Огњановић " ( пише Курир ) , које је трајало од девет ујутро до 15 часова .

Ево скоро ће проћи месец дана , а неколико тешко болесне деце чека на нешто новца из те " тегле " са донацијама стотина људи . Bоди се истрага од стране болница , полиције , донатора , банака , али резултата нема односно нико не зна има ли пара , колико ко је подизао и за које намене . Срамота .

Ја бих рекао да су се сви истражитељи нашли у ћорсокаку , јер је неки крупан медвед " гурнуо руку у овај ћуп " . А као што знамо медведи су под заштитом државе и не може им нико ништа .

Ово последње млатарање празном пушком Ћетковића и најава оснивања још неке фондације , или слично , потпуно је без везе . Па јел, то треба да значи да све фондације треба да прикупљају новац и шаљу у тај нови мега фонд . Ја то нисам баш разумео , али потпуно сам разумео следеће : Све фондације треба да поднесу извештај о пословању од оснивања до данас . Како кажу да се види лева приходна и десна - расходна страна .

Када би надлежни донели такву одлуку , верујем да би се већина фондација одмах самоугасила

Сигуран сам да све те фондације нису радиле " богугодно " и да ћемо још свашта сазнати о афери са новцем од донатора уплаћеном Огњановићима .

Молимо се Богу, да се дотле тој јадној деци којa чекају помоћ , не догоди ништа !


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP