Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118036
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6833995
Ko je na sajtu?
Imamo 54 gosta na mreži

ODLAZAK DVORSKOG BATLERA


16.11.2013. / ree-Akademediasrbija
Milovan Brkić

O pokojniku sve najbolje, ali istinu.

Povodom smrti Aleksandra Tijanića, najbogatijeg novinara na Balkanu.
Smrt je konačna. Kad ona dođe, kasno je za popravku.........

 Ipak, jednu tako nemoguću stvar pokušao je da uradi pokojni Aleksandar Tijanić, svojim posthumnim "testamentom". Pokušao je rukom iz groba da ščepa istinu za vrat. Nije mu se dala. Ispisujem ove redove u prilog istini, ali ne i sa namerom da njome otežam pokojniku. On je svoj zemaljski teret ostavio živima. Da ga plaćaju i ispaštaju.
 
Umro je Aleksandar Tijanić, saopštila je u drugom dnevniku 28. oktobra, skoro plačući, spikerka RTS-a Maja Žeželj, jedna od njegovih kurtizana. Generalni direktor RTS-a bez ograničenja mandata, saopšteno je te večeri, iznenada je umro u 64. godini života, mada je duže od godinu dana bio smrtno bolestan.

U nastupajućim danima, dok se čekalo na njegovu sahranu, RTS je iz sata u sat pozivao značajne ljude, naročito novinare, da svedoče o njegovim delima, niko o nedelima, da ga veličaju i opisuju kao najboljeg srpskog novinara u bivšoj Jugoslaviji. Podguzne muve, klimoglavci, udvorice i dupelisci, koji su se, isto kao i pokojni Tijanić udvarali svakoj vlasti i njenim ključnim ljudima, divili su se Tijanićevom novinarskom i ljudskom delu.

O pokojniku sve najbolje, stara je izreka. Aleksandar Tijanić je, bez sumnje, ostavio traga u srpskom novinarstvu, koga se on, po sopstvenom priznaju pred smrt - gadio. Ono što je nesporno, jeste činjenica da je on, do sada, najbogatiji novinara svih vremena u Srbiji, a i pokojnoj SFRJ. Takođe, neke činjenice iz njegovog  života i  rada treba posebno istaći...
 
Saradnik javne bezbednosti

Prvi posao dobio je u nedeljniku NIN, kao novinar pripravnik. Bio je miljenik tadašnjih urednika, naročito Dragana Markovića, glavnog urednika. Bio je partijski aktivan, i izabran je za predsednika Akcione konferencije Saveza komunista NIP Politika, u to vreme najjače novinske kuće na Balkanu. Na to mesto postavljani su isključivo po svim linijama provereni članovi partije (SK).

U prvim političkim sukobima u Srbiji sredinom osamdesetih, između tadašnjeg predsednika Saveza komunista Srbije Slobodana Miloševića i predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolić, Tijanićeve simpatije bile su na Stambolićevoj strani. Kada je Stambolić definitivno pao, on je, oko godinu dana bio u disdentstvu, da bi potom, postao vrlo blizak Mirjani Marković, Miloševićevoj supruzi i šefu JUL-a, a potom blizak i njenoj deci Marku i Mariji.

Jedno vreme Mirjana ga je obožavala, i Tijaniću su bila otvorena sva vrata. Tadašnji direktor Politike dr Živorad- Žika Minović, jedan od najbližih Slobinih prijatelja želeo je da Tijanića ima za saradnika. U to vreme ja sam posredovao između Minovića i Tijanića, i njih dvojica su se dogovorila da on postane glavni urednik tadašnjeg Sportskog žurnala. To je podrazumevalo i članstvo u bordu direktora, dobijanje stana, velike plate i drugih privilegija.

Odlukom Minovića, a po  Mirnoj želji, Tijanić je postao, potom,  direktor TV Politika, koja je poslovala pod kapom kompanije Politika. Prethodno je smenjen Zoran Predić, koji je ovu televizijsku stanicu postavio ''na noge'' i učinio je veoma gledanom.

Međutim, brzo smo se Tijanić i ja sukobili, početkom devedesetih. Naime, ja sam štampao letak kojim sam oblepio Politikinu zgradu, jer sam bio blizak sa službom obezbeđenja zgrade , kojim sam pozivao kolege da mi prodaju informacije  o Tijanićevim švaleracijama sa Mirom Marković. To je, prvo, uveseljavalo Sašu (Tijanića), a kada je Mirjana poludela zbog moje akcije, optuživši Tijanića za zloupotrebu njihovih odnosa, on je pokušao da me ubije u mom iznajmljenom stanu u ulici Vojvode Bogdana broj 7, na Zvezdari. Dolazio je sa bokserom Žoržom Stankovićem, i uvek sa otkočenim pištoljem, od kojeg se nije odvajao. Dozvolu mu je potpisao tadašnji šef beogradske policije Radomir Marković!

Obojica smo privedeni u policiju, zadržani smo četiri sata. Marković je bio sredio da me uhapse zbog pokušaja Tijanićevog ubistva, i tome se radovala gradska policijska elita. Iznenada, dolazi do obrta, jer se u rešavanje slučaja uključuje Radovan Stojčić Badža, koga sam obavestio gde se nalazim. Sutradan je smenjen Radomir Marković i načelnik odeljenja za javni red i mir Anđić. Tijanić je inače bio saradnik javne bezbednosti!
 
Ispratio drugove, dočekao gospodu
 
Kao direktor TV Politike, a prethodno i Sportskog žurnala, Tijanić je brutalno maltretirao saradnike. Bio je okružen novinarkama kurtizanama, među kojima su se isticale Maja Žeželj, Verica Bradić, Branka Nevistić...

U vreme dok je bio u milosti porodice Milošević, Tijanić je pisao najveće ode posvećene Slobi i Miri. Miloševića je označavao kao Bengalskog Tigra, a Miru kao Profesorku. Toliki stepen udvorištva teško se podnosio.

Kada je Milošević tražio od Minovića da otera Tijanića sa TV Politika,  Mirjana, preko Bogoljuba Karića, sređuje da Tijanić preuzme BK Televiziju. Sa platom od desetinu hiljada evra. U to vreme on uvećava svoje već stečeno bogatstvo. Dobija stanove, džipove, automobile, novac.

Pred sam kraj vladavine Porodice, Tijanić se povlači, svestan da se Porodici nazire kraj. Tu odluku donosi nakon što je pod pritiskom dao ostavku na mesto ministra informacija u Vladi Mirka Marjanovića, kome je pisao javno udvorička pisma. U Surčinu sam 1996. godine surovo pretučen od bande Ljubiše Buhe, Dušana Spasojevića, Mileta Lukovića i njihovih batinaša, zbog tekstova koje sam pisao u Srpskoj reči o ovoj mafiji.

Tijanić je, kao ministar informisanja, pohvalio momke što su me pretukli, izrazivši žaljenje što  to on nije učinio. U pismu koje mi je 5. novembra 1996. godine uputio šef američke misije u Beogradu, Ričard Majls, posebno je izraženo žaljenje zbog pretnji koje mi je uputio ministar informisanja.

Uoči pada Miloševića, Tijanić je bio u izbeglištvu u Banja Luci. Pisao je za Ćuruvijin Evropljanin i Telegraf.  Posle 5. oktobra Tijanić na sve načine pokušava da se približi Zoranu Đinđiću, očekujući postavljenje. Kada je to ovaj odbio, postaje savetnik Vojislavu Koštunici, tadašnjem predsedniku SRJ. Kada Koštunica 2003. gubi vlast, Tijanić u NIN-u piše odvratan tekst u kojem ga napada. Nisu pomogle ni molbe Gradimira Nalića da to ne čini. U sledećem broju, Tijanić već veliča Borisa Tadića!

Godinu dana kasnije, kada Koštunica postaje premijer, Vlada Srbije ga, na Koštuničin predlog, imenuje za generalnog direktora RTS-a, i na toj funkciji će ostati do smrti. Godine 2008.  i Vlada Mirka Marjanovića produžava mu mandat, a u tom periodu Tijanić posluje sa Đilasom, i Tadićevim savetnicima. Borisa unizno dočekuje u RTS-u, što se iste večeri i sutradan prikazuje iz časa u čas.

Prošle godine, kada je Tadić pao sa vlasti, Tomislav Nikolić najavljuje da će odmah smeniti Tijanića. To se ne dešava, jer Aleksandar Vučić sa Tijanićem stupa u biznis. U avgustu prošle godine, RTS je iskazao gubitak od 12 miliona evra. Na dan Tijanićeve sahrane, RTS je gubitaš  ''težak'' 126 miliona evra!

Pljačka od preko sto miliona evra izvršena je u maloj grupi ljudi: Tijanić, porodica Radoša Bajića, Vuk Drašković i Vučić. Za snimanje smeća od serije Ravna gora po romanu Vuka Draškovića, spiskano je oko sto miliona evra. Ustvari, novac su delili Vučić, najveći deo, Radoš Bajić sa porodicom i Vuk Drašković, koji je opisao Vučića, kao apostola Pavla!

Dva meseca pred smrt, Tijanić je za Informer, opisao Borisa Tadića, svog dojučerašnjeg gospodara, najtežim rečima, kao bolesnika i ludaka! Iza Tijanića je ostalo puno stanova, džipova, automobila, četrdeset miliona evra i stotine udvoričkih tekstova.

Laka mu crna zemlja.

/ TABLOID – List protiv mafije /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP