Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 118037
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6835412
Ko je na sajtu?
Imamo 69 gosta na mreži

ZAŠTO CRKVA NE PLAĆA POREZ ?


10.11.2013. / ree-Akademediasrbija
Marko R. Petrović /Marijana Krkić

Stotine miliona evra moglo bi se dodatno sliti u republičku kasu, kada Crkva ne bi bila oslobođena određenih poreskih davanja - poreza na dobit, imovinu, PDV...

 Ta oslobađanja prema slovu zakona, važe samo za one usluge, odnosno objekte, koje služe za bogoslužbene delatnosti. Nadležne inspekcije nikada nisu kontrolisale rad bilo koje verske zajednice. Zato nije poznato ni koliko crkve izmiruju one obaveze kojih po zakonu nisu oslobođeni - poreza na imovinu koja ne služi ispovedanju vere (zgrade, šume, zemljište...) ili PDV-a na prodaju stvari koji nemaju bogoslužbeni karakter, na primer crkvenih kalendara, privezaka i sličnih suvenira.

Gruba procena, izvedena na osnovu izjava crkvenih velikodostojnika, ukazuje da bi samo od PDV-a na prodaju knjiga i ostale robe u crkvenim prodavnicama, kao i od poreza na dobit SPC, državna kasa mogla da bude bogatija za oko 10 milijardi dinara. To je desetina planiranog budžetskog manjka za ovu godinu!

Mitropoli Amfilohije izjavio je nedavno da samo ova episkopija zaradi oko dva do dva i po miliona evra godišnje. Uz pretpostavku da svaka od 16 episkopija SPC na z Srbije godišnje zaradi toliko, to bi iznosilo oko 32 miliona evra. Porez od 10 odsto na tu sumu bio bi 3,2 miliona evra. S druge strane, od PDV-a na robu koja se prodaje u crkvenim prodavnicama godišnje bi teoretski moglo da se prikupi između četiri i 10 milijardi dinara. O tome koliko novca SPC zarađuje govori naprimer  izgled vladičanskog dvora u Bijeljini.

- Promet po crkvenim radnjama može da dostigne i 300.000 dinara dnevno kad krenu slave od decembra i kad stignu gastarbajteri, pa nakupuju svega i svačega - tvrdi jedan od sveštenika koji je želeo da ostane anoniman.

Kada bi kojim slučajem crkvama bio uveden i porez na svu imovinu, dakle i na bogomolje, što će od 2014, recimo, biti slučaj u Italiji, praznina u državnoj kasi bila bi još manja. U Italiji su proračunali da je zbog toga što crkve ne plaćaju porez na nekretnine budžet godišnje zakinut za oko dve milijarde evra.

Verski analitičar Živica Tucić kaže za “Blic” da će i Srbija morati da se ujednači sa praksom u EU, a to je obavezno plaćanje poreza na nekretnine i profit.  U Grčkoj ili u Rusiji, crkve imaju i proizvodnju, njive, šume, a Kiparska crkva ima fabriku piva - kaže Tucić.
U Vladi za sada još niko ne razmišlja o izmenama zakona, baš kao što se ni u SPC ne izjašnjavaju o ovoj ideji. Kod nas crkve raspolažu i objektima koje rentiraju, kao i zemljištem. Koliko novca zarađuju govore i izgled voznog parka vladika SPC  kao i raskošni enterijeri vladičanskih dvorova. Problema sa kontrolom crkvenih finansija, ima i sama SPC. Ni unutar Crkve ne mogu da utvrde da li sve eparhije izmiruju “crkveni porez” od četiri odsto eparhijskih prihoda koji odlazi u patrijaršijsku kasu.

Crkva i porez u Srbiji

- sveštenici kao pojedinci obveznici su poreza na dohodak i doprinose
- verska organizacija nije obveznik poreza na dobit
- verske usluge i promet dobara oslobođeni su PDV-a

Bogomolje su izuzete od oporezivanja porezom na imovinu, dok ostala nepokretna imovina verskih organizacija nije.

Prema istraživanju Blic-a čak 82 % gradjana smatra da i crkve treba da plaćaju porez na imovinu u usluge koje pružaju, jer se radi o ogromnim iznosima a velikim zloupotrebama.

/ BLIC /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP