Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 147612
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7167255
Ko je na sajtu?
Imamo 57 gosta na mreži

ИМА ЉУДИ КОЈИ СВОЈЕ ДЕЛОВАЊЕ УСМЕРАВАЈУ НА ОМЕТАЊЕ ДАЉЕГ РАЗВОЈА ОДНОСА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ


08.11.2013. / pee-Академедиасрбија

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да има људи који своје деловање усмеравају на ометање даљег развоја односа Србије и Русије, и нагласио да је неопходно да на Јужном току раде професионалци, у интересу Србије и српског народа, како би пројекат био реализован.

 „Мислим да сви видимо шта се овде дешава и шта се одвија и у пословној пракси и у медијима. Видимо наравно да има и бирократије, а има и људи који своје деловање усмеравају на ометање даљег развоја односа са Русијом”, рекао је амбасадор Чепурин, коментаришући документ Владе Србије о плановима развоја НИС-а, као и почетак изградње „Јужног тока”.
У интервјуу за магазин Печат, упитан о Владиној одлуци о НИС-у од 9. августа, Чепурин је рекао да „смо ми Словени често ирационални, а с друге стране и склони да завршимо било које започето дело, чак и ако то захтева велике напоре и жртве.„

Додао је да нигде није могуће да политика званичника иде у сасвим супротном смеру од политике председника земље, председника и првог потпредседника владе, који су са своје стране усмерени ка развоју и продубљивању односа са Русијом, о којима је, подсетио је, говорио српски председник.

На питање да ли је могуће да пројекат Јужни ток кроз Србију пропадне, Чепурин је нагласио да не говори о таквом контексту, и подсетио на изјаве српског и руског председника у Москви – да проблеми постоје и да их треба решавати пријатељски. За реакције „неких људи у медијима” рекао је да су реакције људи који би урадили све како би пројекат Јужни ток пропао, и да то није „корист ни Русије, ни Србије”.

„Сада радимо, да тако кажем, у једном фудбалском тиму. Али постоје и други тимови. Када неко у нашем тиму почне да трчи по терену и даје голове у наш гол, онда се поставља питање ко је тај играч који шутира у сопствени гол? За кога он ради?”, рекао је Чепурин одговарајући на питање да ли у Србији постоји опструкција тог пројекта.

Истичући да је јасно да ће Јужни ток бити користан пре свега за Србију, он је додао да је сада потребно да сви партнери на пројекту заједно све реализују. Онда ће стићи и добит, посебно узимајући у обзир чињеницу да ће Гаспром покрити све трошкове, додао је Чепурин.

Он је рекао и да је Гаспромњефт купио НИС само због тога што су га српске власти замолиле да помогне да се компанија извади из кризе и „ћорсокака” у коме се налазила.

„Пре пет година нико није ни помишљао да ће ова компанија пунити 12 одсто буџета Србије, доносећи скоро милијарду евра”, додао је. Али у међувремену је било улагања, модернизована је производња, изграђене су рафинерије… „Србија може да постане енергетски центар Балкана, и можемо да зарађујемо заједно, ако буде паметних, заинтересованих за успех партнера”, закључио је Чепурин.

/ Танјуг /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP